De beste werkgevers voor fiscalisten en belastingadviseurs

29 januari 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Fiscalisten en belastingadviseurs werken het liefst voor de Belastingdienst, de rechterlijke macht, BDO of de wetenschappelijke wereld. Studenten geven de voorkeur aan belastingadvieskantoren, de Belastingdienst en advocatenkantoren. 

Fiscalisten en belastingadviseurs zijn deskundigen op het gebied van belastingen. Fiscalisten helpen bedrijven met het optimaliseren van hun belastingconstructies, terwijl belastingadviseurs bedrijven en/of mensen helpen bij het verzorgen van hun belastingaangifte. Nederlandse fiscalisten en belastingadviseurs hebben meestal een fiscaal-juridische (61%) of fiscaal-economische (21%) academische opleiding afgerond en werken veelal nauw samen met accountants of advocaten. In ons land zijn ze met name actief voor accountants- en belastingadvieskantoren (50%), overheidsorganisaties (18%), het bedrijfsleven (10%) of voor een advocatenkantoren (4%).

Voorkeur

Recent publiceerde Berenschot en Sdu een onderzoeksrapport over werken in de fiscale sector. In het onderzoek werd onder meer gekeken waar fiscalisten en belastingadviseurs het liefst werken. Wellicht opmerkelijk, is dat 40% van de ondervraagden aangeeft geen favoriete werkgever te hebben. De overige 60% spreekt dus wel een voorkeur uit. 

Een kwart (26%) van de fiscalisten en belastingadviseurs stelt het liefst te willen werken bij de Belastingdienst, die daarmee de populairste werkgever is. Met 11% staat de rechterlijke macht – bestaande uit onder meer rechtbanken en hoven van beroep – op de tweede plek. Verder geeft 9% van de respondenten aan graag voor accountants- en adviesbureau BDO werkzaam te willen zijn, terwijl hetzelfde percentage ondervraagden laat weten graag een functie te bekeleden binnen de wetenschappelijke wereld.De beste werkgevers voor fiscalisten en belastingadviseurs

Andere organsiaties die behoren tot de populairste werkgevers voor fiscalisten en belastingadviseurs zijn: advocatenkantoor Loyens & Loeff, accountants- en adviesbureaus Baker Tilly, MTH en Flynth, en Big Four-kantoor EY.

Onder fiscaal studenten liggen de verhoudingen net wat anders. Circa de helft (49%) van deze groep respondenten zou graag werken voor een belastingadvieskantoor. Ongeveer 22% van de studenten zegt liever aan de slag te gaan bij de Belastingdienst, terwijl zo’n 19% toch bij voorkeur van start gaat bij een advocatenkantoor. De overige 10% van de ondervraagden zegt ergens anders te willen beginnen met zijn of haar professionele carrière.

Van de ondervraagde studenten die bij een belastingadvieskantoor willen gaan werken, is Loyens & Loeff met 35% verreweg het populairst, gevolgd door KPMG Meijburg & Co (24%), PwC (19%), BDO (16%), Deloitte (16%) en EY (14%).

De belangrijkste reden voor een fiscaal student om te kiezen voor een werkgever is de combinatie van werksfeer en ontwikkelmogelijkheden. Uitdagend werk wordt als de op één na belangrijkste factor beschouwd, terwijl promotiemogelijkheden op de derde plek staat.

Gerelateerd: Fiscalisten verdienen meer maar moeten ook meer uren draaien.