Recreatie- en toerismesector Drenthe bereikt omvang van €1,1 miljard

02 januari 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Toeristen en recreanten hebben het afgelopen jaar €1,1 miljard uitgegeven in de provincie Drenthe. Dagtochten zijn met zo'n €645 miljoen verantwoordelijk voor het grootste deel van deze omzet (60%). De overige €460 miljoen (40%) wordt gegenereerd door overnachtingen.

De omvang van Nederlandse recreatie- en toerismesector was het afgelopen jaar volgens het CBS een slordige €82 miljard, wat overeenkomt met zo’n 11% van het bruto binnenlands product (bbp) van ons land in 2017 (€725,4 miljard). Een groot deel daarvan – circa €30 miljard – komt op het conto van buitenlandse toeristen, die met name hun geld naar Amsterdam en de kustgebieden brengen.

Het aandeel van de provincie Drenthe ligt beduidend lager, blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van Ecorys naar “de economische betekenis van toerisme en recreatie in Drenthe”. Met €1,1 miljard is de provincie verantwoordelijk voor ongeveer 1,4% van de €82 miljard. De studie werd uitgevoerd in opdracht van Recreatieschap Drenthe, samenwerkingsverband van en voor de Drentse gemeenten en de Friese gemeente Ooststellingwerf. In Ooststellingwerf werd aanvullend nog zo’n €57 miljoen omzet gegenereerd. 

Recreatie- en toerismesector Drenthe bereikt omvang van 1,1 miljard euro

Afgezet tegen het provinciale BBP – €12,6 miljard in 2017 – blijkt Drenthe al wat beter te scoren. De Drentse recreatie- en toerismesector is in dat geval namelijk verantwoordelijk voor zo’n 9% van het provinciale BBP, wat redelijkerwijs overeenstemt met het nationale percentage (11%). Volgens de onderzoekers van het adviesbureau zijn bestedingen die worden gedaan tijdens dagtochten – zo’n €645 miljoen – verantwoordelijk voor het grootste deel van de omzet (60%). De overige 40% van de €1,1 miljard wordt gegenereerd binnen de overnachtingsmarkt van Drenthe. 

Sinds 2000 heeft Ecorys acht maal de Drentse recreatie- en toerismesector onderzocht. Er valt een aantal dingen op. Zo lagen de bestedingen in de recreatie- en toerismesector in Drenthe in 2000 stukken lager. Toen werd namelijk in totaal €603 miljoen uitgegeven. Daarmee is de omvang van de sector in zeventien jaar tijd met maar liefst 83% gestegen, ondanks een dipje in 2011 ten gevolge van de wereldwijde financiële crisis. 

Lees ookRegionale Uitvoeringsdienst Drenthe krijgt felle kritiek van adviseurs.