Quintop viert succesvolle eerste lichting van High Potential Programma

14 januari 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ruim twee jaar geleden is Quintop gestart met het High Potential Programma en inmiddels heeft de eerste lichting het programma met succes doorlopen. Reden voor Consultancy.nl om de ervaringen onder de loep te nemen van drie young professionals die het traject met succes hebben afgerond en inmiddels werkzaam zijn als consultant.

Teska Meijers, Jeroen Andreae en Bart van Bommel zijn de drie young professionals in kwestie. Ze startten circa twee jaar terug met het High Potential Programma, een “tweejarig programma waarin starters in hoog tempo worden ontwikkeld tot professionele consultants”, vertelt Marlis Krooshof, consultant bij Quintop Management Consultants en initiatiefneemster achter het programma. De drie young professionals besloten elkaar te interviewen om hun ervaringen en bevindingen te polsen.

Aandacht en veelzijdigheid

Jeroen trapt het gesprek af en vraagt zijn collega’s: “Wat had je van tevoren niet verwacht?” “De persoonlijke aandacht die we hebben gekregen”, antwoordt Teska, die toevoegt: “Dat zag je ook terug bij de eindopdracht, hoeveel aandacht er dan aan ons wordt geschonken.” Bart beaamt dit punt: “Het High Potential Programma van Quintop onderscheidt zich van andere traineeships door de persoonlijke aandacht en veelzijdigheid van de ontwikkeling die je doormaakt.”

Dan is Teska aan de beurt om een vraag te stellen: “Welke training was voor jullie het meest waardevol?” Bij deze vraag denkt Jeroen graag terug aan de training adviesvaardigheden: “Die training vond ik het meest leerzaam, omdat het me een andere blik op consultancy gaf. Wat goed advies geven eigenlijk is, is niet zozeer de vraag van de klant beantwoorden, maar je denkt mee en probeert te achterhalen waar hij of zij echt naar op zoek is.” De favoriete training van Teska richtte zich op een ander onderwerp: “Voor mij was de training over workshops geven het meest interessant”, geeft ze aan: “Voornamelijk vanwege het creatieve aspect omdat je zoveel verschillende werkvormen kan gebruiken.” Over het toepassen van deze kennis in de praktijk vertelt Teska verder: “Je merkt dat wanneer je mensen zelf aan het werk zet, ze dat eigenlijk hartstikke leuk vinden, en dat dan ook de goede gesprekken plaatsvinden.” 

Bart vertelt hoe hij voornamelijk de methode luisteren, samenvatten en doorvragen toepast: “Goed luisteren en daadwerkelijk begrijpen waar iemand vandaan komt om hun achterliggende vraag te achterhalen, dat waarderen mensen enorm. Ze hebben door dat er iemand aan tafel zit die er echt op in wil gaan en iets wil ondernemen om hen te helpen.”Quintop viert succesvolle eerste lichting van High Potential Programma

Hoe is het om High Potential te zijn?

Teska wisselt van onderwerp en vraagt aan Jeroen: “Hoe was het om de eerste High Potential te zijn?’’ Jeroen glimlacht: “Dit gaat echt cliché klinken maar het heeft voor- en nadelen. Voordelen zijn dat je het programma meer vorm kunt geven en dat er veel naar je wordt geluisterd. Een nadeel is dat je telkens aan het pionieren bent. Wij stelden voor het eerst vragen waardoor ze niet altijd direct beantwoord konden worden.” Alle drie zijn ze er in elk geval van overtuigd dat het High Potential Programma de afgelopen twee jaar echt volwassener is geworden.

Dan is het woord aan Bart. Staat hij nog steeds achter de keuze die hij twee jaar geleden heeft gemaakt? “Absoluut, het is een van de beste keuzes die ik ooit heb gemaakt. In de afgelopen jaren is mijn leercurve enorm steil geweest. Ik merk dat ik op het juiste moment op de juiste plek terecht ben gekomen en lessen heb geleerd die ik de rest van mijn leven ga gebruiken. Ik ben vooral blij dat ik dit zo vroeg in mijn carrière heb gedaan en dat ik deze kennis daardoor nu al kan toepassen.” Teska vult aan: “Ik zou het ook zeker weer doen. Tijdens het schrijven van mijn scriptie had ik Quintop gevonden en toen leek het met al een leuk bedrijf. Het bleek meteen de juiste keuze en ik ben er nog steeds heel blij mee. Het High Potential Programma heeft me de afgelopen twee jaar ontzettend veel gebracht.”

Na deze bezinning is het ook tijd voor goede raad. Teska vraagt Jeroen wat hij zou willen meegeven aan de volgende lichting High Potentials. Hij heeft zijn antwoord al klaar: “Geniet ervan! Er komt heel veel op je af en het begin kan nogal hectisch zijn. De meeste High Potentials komen net van de universiteit en opeens heb je te maken met trainingen, een klantopdracht en hoge verwachtingen binnen en buiten Quintop. Het is echter wel een unieke ervaring en het levert een enorme bijdrage aan je ontwikkeling. Geniet er dus van, blijf positief en grijp alle leermomenten aan die je kunt grijpen!”

Toekomstplannen?

Jeroen vraagt verder aan Bart hoe zijn toekomstplannen eruitzien. Na even te hebben nagedacht antwoordt Bart: “Binnen een paar weken of maanden verwacht ik nog geen grote veranderingen, maar ik denk wel dat ik mezelf nu beter ken, zelfverzekerder ben en meer vaardigheden heb. Met die drie elementen zullen er deuren voor me opengaan. Dit traineeship stelt je in staat de juiste keuzes te maken en geeft je de middelen om er een succes van te maken. Wij hebben het High Potential Programma voltooid en daar zullen we zeker de vruchten van gaan plukken.” 

Ten slotte stelt Bart dezelfde vraag aan Jeroen, die aangeeft: “Het is inderdaad niet een verandering van dag op nacht zodra je het High Potential Programma afrondt. Het helpt je wel om je doelen scherper te stellen. Bij de eindopdracht werd aan je gevraagd om terug te kijken op de afgelopen twee jaar, maar ook vooruit naar de toekomst. Omdat je precies weet wat je gedaan hebt en vooral waarom, heb ik een scherpere focus op de toekomst gekregen.” 

Teska rondt het interview af: “Omdat we niet alleen naar de komende vijf jaar hebben gekeken, maar ook naar de komende vijftig jaar, realiseer ik me dat ik nu stil moet staan bij waar ik later op terug wil kunnen blikken. Wat zijn de belangrijke dingen die je meeneemt in je leven? Het helpt om dingen te relativeren of juist meer aandacht aan sommige zaken te besteden. Je hebt van alles een beetje mogen proeven en ik hoop dat ik dit de komende jaren nog kan blijven doen.”