VU stopt met Executive Master Management Consulting opleiding

30 november 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Amsterdam Centre for Management Consulting (ACMC) is gestopt met het aanbieden van zijn opleidingsprogramma voor ervaren organisatieadviseurs en consultants. Het Executive Master Management Consulting (EMMC)-programma sluit volgens programmadirecteur Meindert Flikkema onvoldoende aan bij de veranderende dynamiek van de consultancymarkt.

Opleidingsinstituut ACMC, dat onderdeel is van de Vrije Universiteit (VU), biedt vier programma’s aan, gericht op de professionele ontwikkeling van management consultants. De eendaagse masterclass van het ACMC is bedoeld voor het adresseren van korte leerdoelen, terwijl de zesdaagse Basisopleiding Management Consulting (BMC) is ontworpen om junior/medior consultants te helpen bij het versterken van hun adviesvaardigheden om nog beter aan de 21e-eeuw behoeften van de consultancymarkt te kunnen voldoen.

EMMC programma stopgezet

Het derde programma, EMMC, is het langste programma van de vier, met een lesprogramma dat bestaat uit in totaal zestig lesdagen over een periode van achttien maanden. Deze opleiding, die ook wel het vlaggenschip van de ACMC werd genoemd, richt zich op ervaren consultants die hun vakmanschap, ondernemerschap en persoonlijk leiderschap naar een hoger niveau willen tillen. Deelnemers die de opleiding succesvol wisten af te ronden, kregen het recht om de Master Management Consulting-titel te voeren. Het ACMC heeft nu besloten aan deze opleiding geen vervolg meer te geven, zo bevestigt Flikkema in gesprek met vakblad Management & Consulting.

“Langlopende programma’s passen slecht bij de dynamiek van de consultingsector en de huidige arbeidsmarkt. Consultancybureaus zijn te druk om te investeren in opleidingen of hebben er geen geld voor”, legt Flikkema uit. “Daarnaast: consultancyopdrachten veranderen en worden steeds kleiner. Dat betekent dat adviseurs meerdere opdrachten naast elkaar gaan doen. Ook die trend maakt dat consultants dus minder tijd hebben voor een grote opleiding ernaast.” Wat ook meespeelt is dat de grootste bureaus in de markt, zoals de Big Four, BerenschotTwynstra Gudde en PBLQ, allemaal partijen die tientallen jaren lang trouwe afnemers waren van de opleiding, steeds vaker opleidingen in eigen huis aanbieden.

VU stopt met Executive Master Management Consulting opleiding

Dit heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat er steeds minder bureaus en zelfstandige consultants bereid waren om aan de hoge kosten van de opleiding te voldoen – aan het ontwikkeltraject hing een prijskaartje van ruim €27.000. Terwijl het aantal aanmeldingen logischerwijs terugliep in de crisisjaren, bleef de interesse ook in de huidige markt – die afgelopen jaar in Nederland nog een sterke groei van 8% liet zien – achter op de doelstellingen. Hierdoor is samen met de universiteit besloten om de stekker uit de opleiding te trekken. 

Flikkema laat vanzelfsprekend weten het “spijtig” te vinden, dat een programma dat zoveel topconsultants heeft geholpen om te groeien in hun carrière, nu van het toneel zal verdwijnen. Deze mening wordt gedeeld door diverse consultants. Nadat het nieuws wereldkundig was gemaakt – Flikkema deelde het nieuws op zijn LinkedIn pagina – liet Jaap Smid, een alumnus en tegenwoordig Group Controller bij Fugro, weten: “Jammer dat er te weinig geïnvesteerd werd in zo’n mooi opleidingsprogramma”. Siebren de Ring, een andere alumnus, ging nog een stap verder en beschreef EMMC als “de beste investering die hij ooit in zijn vak heeft gedaan”. Hans van der Spek, een ervaren consultant bij Berenschot, sloot zich aan bij de woorden van De Ring: “Ik deel de ervaring van Siebren, een prachtige opleiding die mij een ‘boost’ heeft gegeven als zijinstromer in het consultancy-vak.”

Basisopleiding Management Consulting

“De basisopleiding Management Consulting blijft het ACMC wel aanbieden,” verzekert Flikkema. Voor dit kortere programma is veel interesse, zegt de Academic Director van het Amsterdam Centre for Management Consulting. Zo startte op 19 november de elfde groep van deze basisopleiding. De meeste vraag naar de opleiding is afkomstig van klassieke adviesbureaus die hun junior adviseurs willen klaarstomen voor hun volgende stap in hun consultancyloopbaan.

Tegelijkertijd stijgt de interesse vanuit niet-consultancypartijen, zoals accountants of financieel adviseurs. De verklaring hiervoor? “Adviesvaardigheden zijn belangrijke skills van de 21e eeuw. Bij de accountants bijvoorbeeld neemt de vraag naar deze vaardigheden toe omdat het klassieke accountancyvak gemeengoed dreigt te worden, waarbij de tarieven en taken onder druk zijn komen te staan van concurrenten en digitalisering. Om meer waarde aan klanten te kunnen toevoegen, moeten accountants de transitie maken van een reactieve naar een proactieve adviseur. “Deze ontwikkeling is ook voor heel veel andere professionals, zoals controllers, managers en auditors belangrijk”, geeft Flikkema aan.

De BMC is geschikt voor beginnende organisatieadviseurs, interne adviseurs (bijvoorbeeld HRM, Communicatie, Finance), IT-, audit- en control-specialisten die willen opschuiven naar het adviesvak en andere professionals die een adviespositie hebben, zoals advocaten, accountants en ingenieurs. De groepsomvang voor de opleiding ligt tussen de zes tot vijftien deelnemers, zegt Flikkema, die besluit: “We blijven staan voor vakmanschap!” 

Bekijk de pagina Opleidingen voor een overzicht van programma’s en trainingen voor consultants.