Meeste succesvolle ondernemers hebben achtergrond in consultancy

19 oktober 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Strategy consulting blijkt een uitstekende kweekvijver voor ondernemers. Uit een uitgebreid onderzoek naar de achtergrond van succesvolle ondernemers in Duitsland, komt naar voren dat de meeste (mede)oprichters van succesvolle startups en scale-ups hun leerschool hadden binnen de consultancy. Bijna 20% heeft een achtergrond in de adviesbranche, meer dan in welke andere sector dan ook. Daarbij zijn het vooral de voormalige strategieconsultants die de boventoon voeren.

De onderzoekers van Capital, een Duits zakenvakblad, hebben een longlist van topondernemers in Duitsland samengesteld. Deze is vervolgens teruggebracht naar een shortlist van meer dan 3.000 ondernemers. Al deze professionals zijn oprichter of medeoprichter van een startup, die volgens de auteurs een “aanzienlijke impact” heeft weten te maken op zijn of haar respectievelijke branche.

Consultancybranche broedplaats ondernemerschap

De achtergrond van de ondernemers werd door de onderzoekers geanalyseerd, daarbij gebruikmakend van gegevens van startup-websites en carrièreplatform LinkedIn. Uit de bevindingen kwam naar voren dat bijna 20% van de groep – innovatieve en succesvolle voorlopers in hun segment – eerder actief is geweest binnen de consultancy. Het grootste aantal (mede)oprichters is afkomstig van strategy consultancykantoor McKinsey & Company, 211 in totaal, aanzienlijk meer dan naaste concurrenten The Boston Consulting Group (BCG) (137) en Bain & Company (77)

Tussen de MBB-kantoren in staat Roland Berger, dat een sterke aanwezigheid heeft in Duitsland, zijn thuismarkt. Het adviesbureau van Duitse origine heeft in de loop der jaren 94 succesvolle (mede)oprichters van start-ups opgeleverd (op het moment van publicatie). Andere adviesbureaus die succesvolle ondernemers in hun alumnibestand hebben, zijn onder meer Oliver Wyman, BearingPoint, de Big Four-kantoren (Deloitte, EYPwC en KPMG), AlixPartners en Simon-Kucher & Partners
Meeste succesvolle ondernemers hebben achtergrond in consultancy

McKinsey & Company

Dat McKinsey in Duitsland geldt als top broedplaats voor startups komt onder meer voort uit zijn grotere omvang bij onze Oosterburen, maar ook voor een groot deel door de sterke capaciteiten en dienstverlening van het kantoor ten aanzien van ondernemerschap en innovatie. Die levert het vanuit zijn McKinsey Venturing-praktijk. 

Volgens data van het strategiekantoor heeft McKinsey meer dan 33.000 alumni, verspreid over meer dan 120 landen. McKinsey stelt dat ongeveer 450 van hen momenteel een onderneming leiden met een omzet van meer dan $1 miljard, waarmee het kantoor wereldwijd geldt als de grootste aanbieder van ondernemend toptalent. Een paar jaar geleden berekende USA Today dat McKinsey-consultants met afstand de grootste kans hebben om CEO te worden van een beursgenoteerd bedrijf, met een kans van 1 op 690. De rivaal die daar in die tijd het dichtst bij in de buurt kwam was Deloitte, met een kans van 1 op de 2150.

Naar schatting heeft ongeveer 20% van de voormalige McKinsey-partners en consultants de stap naar ondernemerschap gezet in navolging van hun vertrek bij het strategy consultancykantoor. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld Christoph Hardt en Jan Schächtele, die eind 2014 McKinsey verlieten om Comatch op te richten, een online marktplaats voor topconsultants. Sinds de lancering wisten de twee meer dan €12 miljoen aan financiering binnen te halen, met behulp waarvan ze de afgelopen jaren een database hebben weten op te bouwen van meer dan 5.000 onafhankelijke consultants in landen als Duitsland, Frankrijk, de Benelux, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk.

De onderzoekers van Capital stellen verder vast dat McKinsey & Company niet alleen het grootste aantal (mede)oprichters heeft voortgebracht, maar ook het grootste aantal succesvolle ondernemers. Uit een analyse van gegevens over startfinanciering, inclusief kapitaal dat is opgehaald in serie A-, B- of C-rondes, blijkt dat McKinsey beter presteert dan zijn concurrenten en meer alumni telt die actief zijn binnen de top 100 beste gefinancierde startups in Duitsland. Na McKinsey zijn de werkgevers die de meeste topoprichters hebben voortgebracht Rocket Internet, BCG en twee banken, Deutsche Bank en Goldman Sachs. Vergelijkbaar met McKinsey heeft ook BCG een dedicated praktijk gespecialiseerd in venturing en startupsamenwerking, beter bekend als BCG Digital ventures.

Nederland

Hoewel eenzelfde analyse als in Duitsland in ons land niet is doorgevoerd, is in elk geval duidelijk dat alumni van strategiekantoren doorgaans zeer goed terechtkomen. Wiebe Draijer geldt als een goed voorbeeld. Hij vervulde jarenlang de functie van Managing Director van het Amsterdamse kantoor van McKinsey – dat vandaag de dag zo’n 200 consultants telt – en werd vervolgens voorzitter van de SER, het belangrijkste economisch orgaan van de Nederlandse overheid. Sinds 2014 leidt Draijer als CEO de Rabobank, waar hij begin deze maand begonnen is aan zijn tweede termijn van vier jaar.

Een ander voorbeeld is Eric Wiebes, voormalig staatssecretaris van Financiën (kabinet Rutte II) en minister van Economische Zaken en Klimaat in het huidige kabinet. Wiebes werkte eerder zo’n drie jaar als Associate Consultant bij McKinsey & Company, na de overstap te hebben gemaakt vanuit strategisch advieskantoor OC&C Strategy Consultants (tegenwoordig EY-Parthenon in Nederland), waar hij ruim elf jaar werkte, in zijn laatste rol als Senior Partner.