Topbestuurder van PwC komt uit de kast: 'PwC is een warm bad'

03 augustus 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Michael de Ridder – de voormalig CFO en COO van PwC Nederland – is uit de kast gekomen. Hij laat weten positief verrast te zijn over de reactie van zijn omgeving: “De communis opinio is: wat goed dat je dit doet, je mag trots zijn dat je voor jezelf uitkomt.” Daarnaast zal hij binnenkort (na een sabbatical) starten met een internationale functie bij het Big Four-kantoor.

“Het is als een warm bad over me heen gekomen, zeker ook binnen PwC”, zegt Michael de Ridder. De sfeer die hij in zijn professionele omgeving heeft ervaren naar aanleiding van zijn ‘coming out’ is in lijn met de geschiedenis van PwC. Het bedrijf heeft diversiteit hoog in het vaandel staan – denk daarbij aan het streven naar een evenwichtige medewerkersverhouding tussen man/vrouw, westers/niet-westers en mensen met LHBTQ-achtergronden. Daarmee zet het adviesbureau zich al jarenlang in voor het verminderen van ongelijkheid op de werkvloer: “Dat zit diep in de genen van deze club. Ik heb regelmatig praatjes gehouden bij onze diversiteitsbijeenkomsten en zal dat blijven doen. Ik heb altijd gezegd: benader mij als je me nodig hebt. Ik vertel altijd heel open over wat ik nu meemaak.” 

Sinds 1986 – na het behalen van zijn doctorandustitel in de Economie – is De Ridder al actief voor het accounts- en adviesbureau. In tien jaar tijd klom hij op tot Partner binnen de verzekeringstak van het concern. Zo’n twaalf jaar later – in 2008 – werd hij lid van de Raad van Bestuur van het accountantsonderdeel van PwC, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor kwaliteits- en risicomanagement. In 2013 werd hij voorzitter van deze RvB. Van oktober 2016 tot enkele weken geleden, was hij een krappe twee jaar CFO en COO van PwC Nederland. 

De vijfenvijftigjarige De Ridder beseft dat hij geluk heeft dat hij onder deze omstandigheden de kast heeft verlaten: “We mogen natuurlijk blij zijn dat we in Nederland wonen en ik weet ook dat bij PwC de meesten hoger zijn opgeleid. Er is hier een open cultuur waar ‘gay-zijn’ geen issue is. Maar ik realiseer me ook dat als ik ergens anders had gewerkt, dit misschien wel een issue was geweest. Dan had ik me misschien zorgen gemaakt of ongelukkig gevoeld. Of was ik misschien rebels geworden.” 

Topbestuurder van PwC komt uit de kast: 'PwC is een warm bad'

Bewustwording

Voordat De Ridder zich bewust werd van zijn homoseksualiteit, was hij jarenlang in overtuiging getrouwd met zijn vrouw. Toch merkte hij een paar jaar geleden dat hij zich anders begon te voelen: “Binnen een huwelijk is het niet fijn om dingen te doen die je eigenlijk niet vindt kunnen. Maar ik wilde onderzoeken of het klopte wat ik voelde. En zo kwam ik erachter dat ik toch iets anders in elkaar zit. In december 2016 heb ik mijn vriend Tobias ontmoet.” Zijn vriend was erg gelukkig met De Ridder, maar zag destijds de constructie niet echt zitten, zegt De Ridder: “Hij zei na een paar maanden: ‘Dit is geweldig, ik ben verliefd, maar jij bent getrouwd en hebt kinderen. Je zit hoog in de corporate-boom en gaat nooit uit de kast komen. Ik stop ermee, want dit trek ik niet.’”

De conclusie van dat gesprek voelde niet prettig voor De Ridder: “Ik zat ermee in mijn maag. Toen ik met mijn beste vriend uiteten ging, had ik na enkele flessen wijn de euvele moed om hem te vertellen wat er met mij aan de hand was.” Na die avond besloot hij ook zijn gezin in te lichten. Dat kostte hem opnieuw de nodige moed: “Je weet natuurlijk totaal niet hoe zoiets wordt ontvangen. We zijn bijna twintig jaar getrouwd en helemaal niemand had ook maar een vermoeden. Mijn vrouw was in shock, maar wel heel erg begripvol. Ze voelde wel dat er iets niet goed zat, maar dit had ze nooit bedacht.”

Terwijl zijn vrouw en De Ridder hebben besloten uit elkaar te gaan, blijft het contact tussen hen gehandhaafd: “Ik blijf wel onderdeel van de familie. Mijn kinderen verwerken het op hun eigen manier, die hebben meer tijd nodig.” Hij doelt dan op het enigszins onvermijdelijke dubbele gevoel waarmee zij momenteel rondlopen: “Voor hen overheerst het gevoel dat papa het gezin heeft verlaten, maar toch ook dat papa nu op mannen valt: zij zijn nog niet echt geïnteresseerd in nieuwe relaties van papa of mama.”

Blik op de toekomst

Momenteel houdt De Ridder een sabbatical, waarna hij met een internationale functie zal starten bij het advieskantoor. In die nieuwe rol bezoekt hij alle 158 landen waar PwC actief is en controleert hij de kwaliteit en de managementsystemen van de accountantsonderdelen: “Anderhalf tot twee weken per maand ben ik op stap, is de verwachting”, zegt De Ridder, die gelijktijdig een relatie met zijn nieuwe vriend probeert op te bouwen, wat geen gemakkelijke combinatie is. “In een langere relatie was dat anders geweest. Mijn vriend realiseert zich dat het een mooie, eervolle baan is, die goed is voor mijn zelfontplooiing. Hij zal af en toe meereizen, maar ik ben er natuurlijk vaak niet. Maar we zijn inmiddels wel gewend dat we onze levens op elkaar moeten afstemmen”, besluit De Ridder.

Feest der gelijkheid

PwC vaart morgen – op zaterdag 4 augustus – voor de achtste keer mee met de Canal Parade in Amsterdam. Voor het derde jaar op rij doet de accountants- en adviesorganisatie dit met een eigen boot. Sinds 2016 is PwC ook sponsor van Pride Amsterdam. Het thema van Pride dit jaar is Heroes. “PwC vindt diversiteit en inclusiviteit belangrijk. Wij vinden het belangrijk dat onder meer LHBTQ’ers zich bij ons vrij en veilig voelen. Door sponsor te zijn van Pride Amsterdam en mee te varen tijdens de Canal Parade, uiten wij dit”, zegt Marc Borggreven, bestuurslid van PwC en verantwoordelijk voor Human Capital binnen de organisatie.