Tekort aan ICT'ers leidt nog altijd niet tot hogere lonen
Ondanks dat de krapte op de arbeidsmarkt op zijn hevigst is op het gebied van ICT-talent, zijn de lonen van ICT’ers het afgelopen jaar nauwelijks gestegen. Terwijl de cao-lonen het afgelopen jaar gemiddeld met 1,5% groeiden, kwam de stijging onder ICT’ers niet boven de 1,3%. Bovendien zorgt de inflatie – die ook op 1,3% uitkomt – dat de gemiddelde koopkracht van ICT’ers geen enkele verbetering kent. Zo blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot.
“Ik moet eerlijk bekennen, als we van tevoren een weddenschap waren aangegaan, dan had ik hem verloren”, reageert Hans van der Spek, Senior Managing Consultant bij Berenschot, bij BNR op de verrassende uitkomst van het onderzoek. “Ik had zeker wel verwacht dat een aantal effecten nu ook wel zichtbaar was geweest in de loonontwikkeling, en dat gebeurt niet.” Werkgevers klagen dan wel veel over de moeite die ze hebben met het aantrekken en behouden van ICT’ers, maar ze lijken nog niet echt bereid dieper in de buidel te tasten om hier iets aan te veranderen. Van de ruim 2600 professionals die deelnamen aan het onderzoek, wist niet meer dan 14% het afgelopen jaar betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen, terwijl ze bij driekwart gelijk bleven en bij 10% zelfs verslechterden.
“De spanning in de arbeidsmarkt zit met name als het gaat over mensen die aangenomen worden, dat krijgen we wel terug van onze relaties, dat het daar lastiger wordt om mensen te binden en dat daar de vraagprijs wel omhooggaat. Dat betekent natuurlijk niet één op één dat iedereen die al in het bedrijf aanwezig is meer gaat verdienen”, aldus Van der Spek op BNR. Ester Schop, redacteur arbeidsmarkt bij AG Connect, geeft aan dat ze denkt dat werkgevers zichzelf weleens in de vingers zouden kunnen snijden als ze geen betere arbeidsvoorwaarden gaan bieden: “Beweeg mee met de marktontwikkelingen, voordat je de war for talent verliest.”De resultaten van het onderzoek lijken Schops waarschuwing te onderbouwen: “Het aantal mensen dat wel in is voor een andere functie is aanzienlijk hoog, hoger dan ooit tevoren. En wat we ook zien: het belang dat wordt toegekend aan salaris is dit jaar extreem hoog”, vertelt Van der Spek op BNR. “Normaal gesproken heeft men zoiets van ‘salaris is niet het enige wat ertoe doet, ik zoek uitdagingen in mijn werk, sfeer en collegialiteit’. Die zijn belangrijker in voorgaande onderzoeken, maar je ziet nu salaris op nummer één staan.”
Terwijl de verwachte positieve effecten van de krapte op de ICT-markt grotendeels uitblijven, ondervinden de ICT’ers bovendien vaak wel de negatieve gevolgen. Zo maakt niet minder dan 80% van alle ondervraagden zich weleens zorgen over de hoge werkdruk, vind 43% deze druk hoog en nog eens 10% zelfs te hoog. Als voornaamste oorzaak hiervoor wordt gewezen op de onderbezetting (71%), gevolgd door een onrealistische planning (46%) en onduidelijke opdrachtomschrijving (27%).
Het belang van het bieden van goede arbeidsvoorwaarden wordt nogmaals benadrukt door de hoge mate waarin op IT-talent wordt gejaagd: maar liefst 81% van de respondenten geeft aan het afgelopen jaar te zijn benaderd door recruiters en/of headhunters. Zo’n 35% wordt wekelijks of nog vaker benaderd en 11% geeft aan dat dit zelfs elke dag gebeurd. Gezien de klachten over de hoge werkdruk en het vaak uitblijven van betere arbeidsvoorwaarden, lijkt het voor velen een kwestie van tijd totdat ze hun huidige baan inderdaad vaarwelzeggen en ingaan op een aantrekkelijker aanbod.