Hoe trekt First Consulting ondanks haar groei de juiste topkandidaten aan?

15 juni 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het aantal consultants bij First Consulting passeert bijna de grens van 200 medewerkers. In een eerder artikel op Consultancy.nl is uitgelegd hoe First hierbij haar hechte cultuur behoudt. Maar hoe hebben zij dit aantal eigenlijk bereikt? Hanneke van Mierlo, consultant bij het advieskantoor en onderdeel van het recruitmentteam, legt uit.

“First Consulting is groeiende en dat betekent dat we continu op zoek zijn naar nieuwe collega’s. Hiervoor zetten we een gerichte mix van kanalen in: via referrals, middels open sollicitaties en met behulp van recruitmentbureaus. Hier zijn we dagelijks met een team van collega’s mee bezig”, aldus Van Mierlo.

Referrals

“Eén van de meest succesvolle manieren om nieuwe collega’s aan te trekken is het aandragen van kandidaten door een collega. Wie anders weet beter waar je naar op zoek bent dan iemand die er al werkt? We zien dat het percentage kandidaten dat een contractaanbieding krijgt zo’n twee tot drie keer hoger ligt bij referrals dan vanuit een open sollicitatie. Daarbij vinden onze mensen het ook écht leuk om goede gemotiveerde kandidaten aan te dragen. Uiteindelijk zijn dit namelijk hun toekomstige collega’s. Aan de andere kant zorgt dit voor de nieuwe collega natuurlijk voor een goede start.” 

Tessa Fisser, zelf binnengekomen als referral van Chantal van Cassel: “Naast dat ik in de sollicitatieprocedure af en toe kon schakelen met Chantal, was het vooral heel prettig om voor mijn eerste dag al veel praktische vragen te kunnen stellen. Dankzij haar tips kon ik een goede en gemakkelijke start maken binnen First!”

First Consulting is groeiende - het bureau is continu op zoek naar nieuwe collega's!

Open sollicitaties

Om naamsbekendheid te creëren en om met potentiële nieuwe collega’s in contact te komen, is First Consulting onder andere op zo’n 25 carrière-events per jaar aanwezig. “We passen hier een duidelijke visie toe: er gaan enkel 'echte' consultants naar carrière events. ‘What you see is what you get’. We worden dus niet vertegenwoordigd door recruiters, maar we staan er zelf. Hierdoor krijgt een kandidaat een eerlijk en compleet beeld van First, kunnen alle vragen worden gesteld en worden deze ook direct beantwoord!”

“Tijdens het houden van business cases brengen we het contact met de kandidaten nog een stap verder. Er wordt gewerkt aan een unieke en uitdagende case, gebaseerd op één van de succesvolle projecten waar First aan heeft gewerkt. Hierin komen de domeinen waarin First werkt (Business Process, Business Technology en Business Implementation) ruimschoots aan bod en krijgen de kandidaten een mooie inkijk in de werkzaamheden die verricht worden voor onze klanten.” 

Naast beurzen en cases organiseert First Consulting zelf een maandelijkse kennismakingslunch. Dit is voor kandidaten een ideale manier om in een kleinschalige, informele setting alles over First te weten te komen. Floor Osseweijer organiseert deze lunches. Ze geeft aan: "Iedere maand wordt de lunch weer goed bezocht en krijg ik enthousiaste reacties van zowel de aanwezige collega’s als de deelnemers. Naast een inkijkje in de projecten die we uitvoeren, biedt dit vooral een mogelijkheid om de sfeer te proeven en onze consultants te leren kennen.”

Recruitmentbureaus

Tot slot gaat First gericht samenwerkingen aan met recruitmentbureaus om actief toppers in de markt te zoeken. Van Mierlo: “Het is hierbij essentieel dat een bureau niet alleen begrijpt welke achtergrond en vaardigheden wij bij een kandidaat vragen, maar ook dat zij in staat is om te checken of een kandidaat voldoet aan onze zes kernwaarden. We steken daarom veel tijd in de samenwerking met onze bureaus, zodat zij ons en onze perfecte kandidaat echt leren kennen. Dit doen we onder andere door geregeld bij onze contactpersonen bij de bureaus op bezoek te gaan en altijd terug te koppelen waarom een voorgestelde kandidaat wel of niet uitgenodigd wordt.”

Voor kandidaten die interesse hebben om bij First Consulting te komen werken heeft Van Mierlo een tip: "Kijk dan of je wellicht al wel iemand kent bij First Consulting, we staan er altijd voor open om benaderd te worden. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met ons recruitment team door je CV en een korte motivatie te sturen."