Vijf nieuwe junior consultants starten traineeship van SeederDeBoer
Vijf nieuwe junior consultants zijn begonnen aan het traineeship van het Hilversumse organisatieadviesbureau SeederDeBoer, namelijk Liset Vliegen, Judith Grob, Wijnand Roëling, Marloes de Bruin en Robbert de Hoogh.
Het Young Professional Programma van SeederDeBoer is een traineeship waarin jonge afgestudeerde masterstudenten een traject van werken en trainingen combineren en in twee jaar worden opgeleid tot organisatieadviseur. Gedurende het traject werken de junior consultants – alleen of in teamverband – in verschillende klantopdrachten voor meerdere opdrachtgevers. Hierbij richten ze zich bijvoorbeeld op project- en/of managementondersteuning, business control, support of analyse, of het analyseren en beschrijven van bedrijfsprocessen. Vorige maand zijn weer vijf nieuwe talenten begonnen.
Liset Vliegen (25) voltooide vorig jaar haar master Medical Engineering aan de TU Delft: “Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzocht hoe honkballers hun gooibeweging kunnen optimaliseren om een zo hard mogelijke worp te realiseren met de minste kans op elleboogblessures. Of het nu gaat om een biomechanisch of een organisatorisch vraagstuk, ik vind het in alle gevallen belangrijk om eerst duidelijk in kaart te brengen wat je wilt bereiken.”
Ze geeft aan dat ze in haar studie leerde via technologische oplossingen waarde toe te voegen: “Tijdens een stage in een ziekenhuis bracht ik de risico’s rondom het gebruik en onderhoud van medische apparatuur in kaart. Het viel me op dat de processen en protocollen door medewerkers in verschillende lagen anders beleefd werden. In interdisciplinaire meetings kon ik gemeenschappelijke factoren en verschillen blootleggen, waardoor we samen tot de essentie van het probleem kwamen en oplossingen konden formuleren.”
Deze oplossingsgerichte houding hoopt ze in haar traineeship verder te ontwikkelen: “Bij SeederDeBoer krijg ik de mogelijkheid waarde toe te voegen door opdrachten met impact uit te voeren in uiteenlopende organisaties en sectoren. De energie en passie voor het vak die in het bedrijf heersen zijn inspirerend en sluiten aan bij mijn eigen energieke en optimistische persoonlijkheid. Ik krijg bij SeederDeBoer de ruimte om mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling in een hogere versnelling te zetten.”
Ook Judith Grob (25) studeerde vorig jaar af, maar dan op het gebied van International Business & Management: “Deze richting was een overwogen keuze omdat mijn interesse voor het menselijke aspect in organisaties en leiderschapsvraagstukken al tijdens mijn bachelor ontwikkeld is.” Ze legt uit dat haar nieuwe werkgever hier goed op aansluit: “SeederDeBoer is een bedrijf dat in de meest brede zin van het woord ‘mensgericht’ te werk gaat. Door mensgericht in opdrachten te zijn, denken wij dat een bedrijf tot in de kern een verandering door kan voeren.”
Grob vertelt dat ze graag in teamverband werkt om samen met de organisatie en het personeel tot een optimale uitkomst te komen: “Wanneer je medewerkers van de opdrachtgever bij het verandertraject betrekt, wordt vertrouwen gecreëerd en samenwerking gestimuleerd.” Ze merkt daarbij op dat SeederDeBoer ook optimaal investeert in de eigen medewerkers. “Deze focus op professionele en persoonlijke ontwikkeling spraken mij enorm aan.”
Grob verwacht dat ze de komende twee jaar dan ook veel zal leren: “Het Young Professional Programma biedt mij de kans mijzelf snel te ontwikkelen en mijn kennis te verbreden. Daarbij zijn de opdrachten, de rollen die je als junior consultants vervult en de sectoren waarin de opdrachten plaatsvinden divers en uitdagend. In de komende jaren wil ik mijn projectvaardigheden verbreden, waarbij ik optimaal gebruik kan maken van de geleerde lessen uit studie, bijbanen en buitenlandervaringen.”
Na eerder dit jaar zijn master te hebben voltooid, is ook Wijnand Roëling (24) begonnen aan het traineeship. Tijdens zijn studietijd kwam Roëling al in aanraking met de adviesbranche toen hij een jaar lang deel uitmaakte van de Program Board van de Netherlands-Asia Honours Summer School. Vanuit deze rol was hij onder meer bezig met het opzetten en coördineren van verschillende consultancyprojecten en het presenteren van strategische voorstellen. Hierbij ontving hij wekelijks coaching van McKinsey & Company, PwC en de Universiteit Utrecht.
In de opleiding Bestuurskunde die Roëling volgde, werd uiteraard veel aandacht besteed aan beleids- en bestuurlijke processen. Hij was hierbij ook erg geïnteresseerd in het fundament dat onder deze processen schuilgaat: “Ik merkte dat ik behoefte had aan meer diepgang en meer wilde weten over de ethische en politiek-filosofische achtergrond van beleid. Om deze reden ben ik mijn bachelor gaan combineren met een studieprogramma in de politieke theorie. Hierbij hebben we integriteit behandeld, als kernwaarde van een goede bestuurder.”
Hij legt uit dat hij deze kernwaarde ook duidelijk terugziet bij zijn nieuwe werkgever: “Voor SeederDeBoer en mijzelf betekent integriteit dat ‘we zeggen wat we doen en doen wat we zeggen’. Dit heb ik ervaren tijdens mijn eerste weken bij SeederDeBoer. Hier werken mensen die een intrinsieke motivatie voelen om organisaties positief te veranderen. Dit maakt het mogelijk om transparant en zonder verborgen agenda – integer – naar buiten te treden.”
Ook Marloes de Bruin (26) begon haar studie met de richting Bestuurskunde: “Ik vond het interessant om na te denken over processen die de maatschappij op macroniveau vooruit kunnen helpen.” In tegenstelling tot Roëling koos ze voor haar master een andere richting: “Gedurende mijn studie verschoof mijn belangstelling naar het mesoniveau als focus voor verbetering. Ik koos voor een master in verandermanagement, waar mijn interesse voor mensen en thema’s als relationele dynamiek en professionele identiteit binnen organisaties aangewakkerd werd.”
Ze vertelt hoe deze thema’s tot leven kwamen in de rol die ze vervulde bij een ngo, waarin ze een bestuurlijke fusie assisteerde en het management en medewerkers ondersteunde tijdens de transitie: “Ik ondervond hier aan den lijve dat verandering pas echt slaagt wanneer er – naast aandacht voor coördinatie en doelstellingen – oog is voor drijfveren, behoeften en gedrag binnen organisaties. Het blootleggen van deze menselijke kant van organiseren en veranderen, acht ik dan ook van groot belang.”
Hierbij merkte ze ook hoe ze haar eigen kwaliteiten kan inzetten als instrument. Ze ziet het Young professional Programma als een mooie manier om deze kwaliteiten verder scherp te stellen: “Door te investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling, ‘stem’ je als het ware jezelf als instrument. Om verander- en ontwikkeltrajecten in organisaties goed te kunnen begeleiden, is het van waarde om als professional constant te blijven bouwen aan je eigen vaardigheden.”
Robbert de Hoogh (28), tot slot, voltooide ook een master op het gebied van verandermanagement. “Tijdens mijn masterstage bij een groot havenbedrijf moest ik nadenken over het oplossen van wrijving tussen een nieuwe strategie en een diep ingesleten organisatiecultuur. Hier heb ik ervaren hoe belangrijk het is dat verandering gedragen wordt door de mensen in een organisatie. Niet alleen voor het werkgeluk van die mensen, maar ook voor een succesvolle implementatie.”
De ervaring deed De Hoogh ook beseffen dat hij wilde werken voor een bureau waar de mens centraal staat: “Bij SeederDeBoer zet ik me in om niet alleen economische, maar ook sociaal-maatschappelijke waarde te creëren. In organisaties zie je vaak dat het werkgeluk van werknemers geslachtofferd wordt voor het creëren van economische waarde, door bijvoorbeeld steeds meer van werknemers te vragen in minder tijd. Ik wil bij de organisaties waarin ik werk een bewustzijn creëren dat mensen de sleutel zijn tot succes en dat je die mensen juist moet koesteren.”
Deze erkenning van de waarde van mensen ziet hij ook terug in het traineeship: “Als junior consultants krijg ik de kans om aan uiteenlopende en uitdagende vraagstukken in verschillende sectoren te werken. Ook wordt er veel geïnvesteerd in mijn ontwikkeling door de vele trainingen en intensieve persoonlijke begeleiding. Daardoor ervaar ik een steile leercurve, waarvan ik groei als professional én als persoon. Tot slot heerst er bij SeederDeBoer een informele en ongedwongen sfeer waarin ik echt mezelf kan zijn.”