First Consulting brengt hands-on aanpak en maatwerk naar de praktijk

01 juni 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Eind april plaatste Consultancy.nl naar aanleiding van internationaal onderzoek het artikel ‘Hands on executiekracht en maatwerk vormt gat in consultancymarkt’. Belangrijkste conclusie: opdrachtgevers zijn steeds vaker op zoek naar consultants die in staat zijn om gespecialiseerd en hands-on aan de slag te gaan. “Een gat waar First Consulting sinds de oprichting in 2006 inspringt”, stelt Rob IJsseldijk, Associate Partner bij First Consulting.

Op welke manier is First in het gat van hands-on executiekracht en maatwerk gesprongen?

“Met veel interesse heb ik het artikel gelezen waarin practical consulting wordt besproken. Hoewel ik zelf de term practical consulting niet vaak gebruik, herkende ik de omschrijving ervan direct als de werkwijze van First. Ten eerste leveren we altijd maatwerk, we gebruiken geen standaardmethode of -tooling om gelijksoortige vraagstukken bij verschillende klanten op te pakken. We starten altijd vanuit de specifieke situatie bij de klant. Want hoewel vraagstukken van klanten soms overeenkomsten lijken te hebben, de redenen waarom een specifieke klant een vraagstuk opgelost wil hebben zijn uniek.

Ten tweede is realisatiekracht essentieel. Zoals het artikel stelt, zijn klanten vaak prima in staat om strategieën op te stellen. Dat herken ik. Waar onze collega’s bij First Consulting echt goed in zijn, is het vertalen van strategie naar realisatie; concrete plannen en acties. Om die vervolgens ook uit te voeren. Dat vraagt denkers die doen. Overigens altijd samen met onze klanten. Dat brengt me bij het derde; we laten pas los als het gewenste resultaat er is. Zichtbaar, duurzaam en meetbaar, zodat de klant tevreden verder kan.”First Consulting brengt een hands-on aanpak en maatwerk naar de praktijk

Je omschrijft een hele operationele manier van werken, wat heb je met operaties?

“Veel! Ik hou ervan om dingen concreet te maken, verandering te zien en daarmee bij te dragen aan het succes van een groter geheel. Het tastbare ervan spreekt mij aan. In mijn carrière vormen operaties dan ook de rode draad. Ik begon als officier bij het Korps Mariniers waar ik zestien jaar heb gewerkt in operationeel leidinggevende functies. Vervolgens ben ik gaan ondernemen met collega-marinier Armand van Velzen. Met onze achtergrond was het logisch om ons te richten op de business execution van de klant. We leerden onze klanten om strategie te vertalen, te werken in High Performing Teams en we boden commerciële programma’s. Altijd gericht op direct resultaat, operationeel dus. Bij First Consulting combineer ik mijn operationele kennis graag met het inhoudelijk oplossen van vraagstukken bij de klant waarmee we de operationele performance verbeteren.”

Klanten willen specialistisch maatwerkadvies. Hoe zijn de specialismen binnen First georganiseerd?

“Juist omdat we specialistisch maatwerkadvies geven, zijn we niet strak georganiseerd in afdelingen, sectoren en specialismen. Bij First is iedereen business consultant en vrij om te bewegen door de eigen organisatie en bij verschillende klanten. We weten wel van elke business consultant wat zijn of haar specifieke expertises zijn. Afhankelijk van de wens van de klant vormen we een team dat het best ingericht is om het vraagstuk met de klant op te lossen. Klanten waarderen dat enorm in onze aanpak. De variatie in teams zorgt dat iedereen elkaar kent en er een nauwe band tussen alle collega’s ontstaat.”

Wat betekent de stijgende behoefte aan practical consulting voor First?

“Het is natuurlijk goed nieuws. Het bevestigt dat we met First een goede koers varen. De toenemende vraag brengt ook uitdagingen met zich mee. Ik sprak eerder over denkers die doen. Practical consulting vergt dat je naadloos kunt schakelen tussen, en acteren op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Dat is erg leuk om te doen, maar het vergt ook wat. We zoeken daarom continu nieuwe collega’s met een stevig profiel qua kennis en vaardigheden. Zo borgen we kwaliteit. Dus waar je misschien zou verwachten dat een gat in de markt een basis is voor exponentiele groei, kiezen we daar bij First niet voor.”

“Natuurlijk zet onze groei voort. We verwachten eind dit jaar naar ver boven de 200 medewerkers gegroeid te zijn. Maar dat is voor ons geen doel. Het is een gevolg van het werken aan onze ambitie: het zijn van een high quality consultancybedrijf.” 

First Consulting levert advies op het snijvlak van Business Process, Business Technology en Business Implementation.