Tamara Hols en Marnix Janssen over het traineeship van PBLQ
Verschillende adviseurs doorlopen het traineeship van PBLQ. Zo ook Tamara Hols en Marnix Janssen. Janssen rondde onlangs het tweejarige programma af en Hols is momenteel in de laatste fase van het traject. Consultancy.nl sprak met beiden over hun ervaringen.
In oktober 2016 begon Tamara Hols bij PBLQ als jonge informatieprofessional, oftewel met het traineeship van het adviesbureau. Haar traject startte bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar ze de rol van projectsecretaris vervulde binnen de Baseline Informatiebeveiliging Rijkdienst. Hols bekleedde daar in het bijzonder een assisterende functie: “Ik heb het traject rondom de ontwikkeling van de Baseline Informatiebeveiliging Rijk ondersteund.”
De start van Hols als trainee – twee jaar geleden – was niet de eerste stap in haar professionele carrière. Nadat ze in 2013 cum laude afstudeerde in de Cognitieve Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte ze aan diezelfde universiteit namelijk tweeënhalf jaar als wetenschappelijk docent. Vervolgens was ze van februari 2015 tot en met maart 2016 actief als onderzoeker bij Vektis – een business intelligence-centrum voor de zorg.
Toch zag Hols het toentertijd nog wel zitten om een extra masteropleiding te doen en daarnaast te werken voor verschillende organisaties en opdrachtgevers. Precies dat had de traineeship bij PBLQ haar te bieden. “Het informatiemanagement traineeship bij PBLQ is een leerwerktraject van twee jaar, waarbij het werken op opdrachten en persoonlijke ontwikkeling gecombineerd wordt met de masteropleiding Public Information Management”, aldus Hols.
Inmiddels is Hols haar laatste project aan het afronden binnen het trainingsprogramma. Dat doet ze opnieuw bij de overheid maar ditmaal bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar begon ze in september 2017 als data scientist: “Ik zorg ervoor dat gegevens in informatie veranderen en daarmee bruikbaar worden binnen het project Informatie Ondersteund Beslissen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een plek waar ik mijn analytische vaardigheden, nieuwsgierige én kritische houding goed kan inzetten.”
Daarnaast komt de statistische kennis die zij tijdens haar eerste masteropleiding opdeed goed van pas bij haar laatste opdrachtgever: “Data wordt net als statistiek als een toverwoord gezien, maar de essentie – en daarmee het gevaar – zit hem in de interpretatie. Gelukkig iets wat ik leuk vind en goed kan, als ik mijn opdrachtgever en collega’s mag geloven.” Naar verwachting rond Hols in oktober 2018 het traineeship af.
Ook Marnix Janssen doorliep het traineeship van PBLQ: “Als jonge informatieprofessional werkte ik aan opdrachten in de Nederlandse publieke sector op het gebied van informatiebeheer en openbaar beleid. Dat deed ik vier dagen per week. Naast deze opdrachten nam ik deel aan een tweejarig masterprogramma in Public Information Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waarvoor een dag per week, de avonduren en het weekend stonden gereserveerd.” Anders dan Hols rondde Marnix Janssen zijn traineeship enige tijd geleden al af.
Voordat hij in februari 2016 begon aan het programma, was zijn loopbaan al enkele jaren begonnen. In 2013 studeerde hij af aan de Universiteit van Maastricht in Public Policy & Human Development. Daarna was hij ruim twee jaar actief in de communicatiewereld: “Dat was leuk werk, waar ik ook in de publieke sector veel opdrachten deed. Maar ik wilde toch eigenlijk nog meer in de publieke sector actief zijn en ik wilde ook nog studeren. Toen werd ik via een vriend gewezen op de traineeship van PBLQ.”
Hij begon zijn traineeship bij VNG Realisatie: “Dat platform is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten”, aldus Janssen. Hij legt uit wat zijn rol was binnen de organisatie: “Als lid van de eenheid Innovatie en Impact werkte ik met een online platform voor digitale pilots op gemeentelijke niveau. Op die manier vergemakkelijkt het platform samenwerking en kennisuitwisseling tussen gemeenten. De pilots omvatten de toepassing van innovatieve technologische ontwikkelingen zoals blockchain, big data, smart mobility en virtual reality. Het is uiteindelijk de bedoeling dat gemeenten de pilots tot nationaal niveau kunnen opschalen.”
De tweede en laatste opdrachtgever van Janssen tijdens het traineeship was het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hier vervulde hij de rol van Data Explorer:“Ik was daar verantwoordelijk voor het onderzoek naar- en de implementatie van datagedreven sturing in het domein van democratie en burgerschap.”De opgedane kennis werd gedeeld met andere domeinen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.”
Na het tweejarige trainingsprogramma te hebben doorlopen, kwam Janssen weer in gesprek met zijn eerste opdrachtgever, VNG: “Sinds een maandje werk ik na m’n traineeship weer bij VNG op de afdeling informatiesamenleving.” Tot besluit laat hij weten met veel plezier terug te kijken op zijn tijd bij PBLQ: “Ik heb veel geleerd op het gebied van innovatie. Je leert naast de positieve ontwikkelingen ook naar de schaduwzijde van innovaties kijken. Die gebalanceerde blik is waardevol.”