Methis Consulting zet in op vergroten footprint in Nederlandse markt

27 maart 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Meer nieuws over

Dit jaar viert het van oorsprong Belgische Methis Consulting zijn tienjarig jubileum. Na de afgelopen jaren in thuisbasis België gestaag te zijn gegroeid, ligt voor de komende jaren de focus vooral op het vergroten van de footprint in de Nederlandse markt. “Met Methis Consulting willen we hét referentiekader worden inzake de kwalitatieve, inhoudelijke dienstverlening in de energiemarkt”, aldus Maarten Smet, die leidinggeeft aan de activiteiten in Nederland.

Methis Consulting werd in 2007 opgericht in Antwerpen door Bart Van den Berghe en Maarten Smet, twee consultants die eerder jarenlange ervaring opdeden bij Accenture. Sinds de oprichting, heeft het consultancybureau zich weten te positioneren als een nichespeler in business consulting met een specifieke focus op de energiemarkt en de publieke transportsector.

Onder de klanten die Methis Consulting in de thuismarkt ondersteunt bij hun implementatievraagstukken zijn namen te vinden als: Engie, Eneco, Eni, Infrax, Eandis en Ores. 

Internationale footprint

Vanwege de groeiende vraag naar zijn dienstverlening besloot Methis Consulting zijn activiteiten ook naar het buitenland te verleggen. In 2010 werden de eerste projecten uitgevoerd in ons land, waar het adviesbureau inmiddels werkte voor grote en kleinere energieconcerns als Essent, Engie, EDSN, Enexis, Alliander, Innova Energie en Enduris.

Sleutelwoorden bij deze opdrachten zijn: projectmanagement, het overbruggen van de kloof tussen business en IT, business- en functionele analyses maar vooral ook het onderhouden van partnerships met onze klanten, op basis van het leveren van meerwaarde en wederzijds vertrouwen”, aldus de oprichters.

Smet legt uit hoe de energiesector momenteel enorme veranderingen doormaakt. Zo noemt hij het beter moeten inspelen op klantbehoeften en de aanhoudende behoefte aan efficiëntieverbeteringen, zoals het verbeteren van aansluitingsprocessen of de introductie van digitale pre-payment meters. Ook werkt Methis Consulting met veel partijen samen op het gebied van regulatory compliance, bijvoorbeeld rondom de AVG/ GDPR, die komende mei van kracht wordt.

Methis Consulting richt pijlen op Nederland voor expansie

Ambities

Gevraagd naar de ambities in Nederland voor de komende jaren, geeft Van den Berghe aan: “Met Methis Consulting willen we hét referentiekader worden inzake de kwalitatieve, inhoudelijke dienstverlening voor onze klanten in de energiemarkt.” Daarbij wil het bureau het succes van hun volwassen operaties in de Belgische markt weerspiegelen – daar kan het bureau volgens de oprichters bogen op een sterk trackrecord, met opdrachten bij onder meer energieleveranciers, distributienetbeheerders, waterbedrijven en bedrijven actief in openbaar vervoer. 

Gekeken naar hoe de verschillende landen in de Benelux met elkaar samenwerken, wijst Smet onder meer op het uitwisselen van kennis: “De processen in de energiemarkt in Nederland en België zijn op zich heel erg vergelijkbaar; we benoemen de dingen soms iets verschillend maar in de essentie lopen de processen en de daaraan gekoppelde uitdagingen eigenlijk zo goed als parallel. Binnen deze context is het delen van expertise en best-practices tussen het Belgische en Nederlandse team erg relevant voor het maximaliseren van onze meerwaarde op onze opdrachten”, aldus Smet.

Projecten

Methis Consulting kan bogen op een uitgebreid portfolio van succesvol afgeronde projecten. In het kader van een uitrol van slimme meters bij klanten, bijvoorbeeld, ondersteunde Methis Consulting de afgelopen periode bij de aankoop van een SMART Prepayment-platform (Atrias) en de start van een pilotproject daaromheen.

Ook was het adviesbureau voor een grote Belgische energieleverancier betrokken bij het volledige procesredesign en de systeemimplementatie voor diens retailomgeving. Hier vervulde Methis Consulting rollen op verschillende vlakken: projectmanagement, business- en functionele analyses, track-leads, change management en businessarchitectuur.

Een ander project waar het adviesbureau heeft bijgedragen, betrof de ruil van energienetwerken van twee regionale netbeheerders in Nederland. Methis stelde een impactanalyse op, werkte scenario's uit ten behoeve van de besluitvorming, maakte een transitieplan ter voorbereiding op de livegang en was verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van het traject. 

Bart Van den Berghe en Maarten Smet - Methis ConsultingVerder hielp Methis Consulting een distributienetbeheerder bij het optimaliseren van zijn proces 'Aansluitingen' om zo de klanttevredenheid te verbeteren en operationele kosten te verlagen. Een laatste voorbeeld betreft een ERP/SAP-implementatietraject, uitgevoerd voor het domein Financiën, waar Methis Consulting als businessanalist onder meer verantwoordelijk was voor het ondersteunen van expert- en eindgebruikers, project- en change management en het beheren van de business requirements.

Onderscheidend vermogen

Gevraagd hoe Methis Consulting zich in Nederland denkt te kunnen onderscheiden van de concurrentie, benadrukt Smet ten eerste dat het team van Methis Consulting uitsluitend bestaat uit gedreven en competente consultants, die volgens hem beschikken over een unieke marktkennis en die bovendien kunnen bogen op “reëel geboekte resultaten”.

Daarnaast wijst hij op de specifieke sectorfocus die Methis Consulting hanteert, namelijk op de energiesector. Smet: “Door onze focus en specialisatie hebben we een diepgaande en unieke inhoudelijke expertise opgebouwd. Deze is kritisch zodat we het verschil kunnen maken bij het definiëren en implementeren van de juiste oplossing voor onze klanten.

Ook noemt de medeoprichter het feit dat Methis Consulting bij veel van zijn klanten in de energiesector (waaronder Engie, Delta, Innova Energie, Infrax, Eandis, Ores en Atrias) geselecteerd is als preferred partner, een gevolg van de “hoge kwaliteit van medewerkers en diensten.” 

Van den Berghe onderstreept verder dat iedere professional binnen Methis Consulting beschikt over een solide achtergrond in ofwel de energie- of ov-sector of in consulting, of beide. Bovendien houden alle adviseurs hun kennis op peil door trainingen te volgen, gericht op bijvoorbeeld het bijhouden van de actuele projectmethodologie (Agile, Prince2), het ontwikkelen van soft skills, of specifieke trainingen met een focus op de energiemarkt (EMACS, SMART Grid School, Utility Week).

Een ander kenniselement, waarmee Methis zich volgens Van den Berghe onderscheidt, is de ruime expertise in IT-componenten. “Onze consultants hebben ervaring met bestaande pakketten in de sector (SAP, Salesforce, UMAX, MECOMS, Custom build)”, waarbij de sleutel volgens hem ligt in de neutrale positionering met betrekking tot ERP/CRM-pakketten.

Een laatste onderscheidende factor vormt het partnershipmodel dat Methis Consulting hanteert. Smet licht toe: “Slaagkansen en resultaten zijn sterk afhankelijk van een goede verstandhouding tussen de klant en Methis Consulting. Dit betekent concreet: grondig aftoetsen van verwachtingen, regelmatig open en transparant overleg, continuïteit van het Methis Consulting-team en een aanpak waarin we als één team opereren.”

Het team van Methis Consulting in Lapland

Tienjarig jubileum en de toekomst

Dit jaar bestaat Methis Consulting alweer tien jaar. Om deze mijlpaal te vieren, reisde het gehele team af naar Lapland. Gevraagd naar wat het meeste is bijgebleven aan deze reis, geeft Smet aan: “Dat is geen evidente vraag; er waren erg veel bijzondere momenten; de verwondering op de gezichten het team bij de incheckbalie van Schiphol toen ze ontdekten dat we niet naar de Alpen maar naar een plek 150 km boven de poolcirkel zouden vliegen was goud waard, het uitstappen bij -26°C in Kittilä was euh…koud, de activiteiten ter plaatse zoals een dagtocht met de sneeuwscooter, een toertocht met de husky’s of de ice-buggy race op een bevroren meer…..Daarnaast zal de laatste avond rond het houtvuur met lokaal gevangen zalm in combinatie een goed glas wijn, het fijne gezelschap van topcollega's en een prachtig helder noorderlicht op de achtergrond ons allen ook nog lang bijblijven.

Hoewel het tienjarig bestaan een mooi moment is om terug te blikken op het realiseren van deze mijlpaal, geeft Van den Berghe aan dat het ook een perfect moment is om vooruit te kijken. “Methis Consulting heeft ambitieuze plannen en ziet Nederland als een essentiële markt voor onze buitenlandse expansie.”

Naast de uitbreiding van de footprint wijst Smet er wel op dat ook persoonlijke groei, individuele begeleiding en collegialiteit van en onder adviseurs in de plannen voor de toekomst centraal staan. “Gegeven onze focus en specialisatie in de energiemarkt zijn we overtuigd dat we eenzelfde meerwaarde kunnen realiseren voor leveranciers en netbeheerders in de Nederlandse markt zoals we dit ook al jaren doen in de Belgische markt. Voor ons team kunnen we de garantie bieden op uitdagende opdrachten en een zeer boeiende sector binnen een kleinschalige en toch bijzonder professioneel gerunde organisatie”, besluiten de oprichters.