Deloitte en EY begeleiden overname van Makelaarsland door ING

20 maart 2018 Consultancy.nl

ING heeft een meerderheidsbelang van 90% genomen in huizenverkoopsite Makelaarsland. De bank wil via de overname de dienstverlening aan consumenten op het gebied van wonen verder ondersteunen. Wel blijft Makelaarsland onafhankelijk opereren. Onder meer Deloitte en EY hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de deal. 

ING geeft aan dat met de aankoop nadere invulling wordt gegeven aan de “ambitie om klanten vooruit te helpen op belangrijke momenten in hun leven, met dienstverlening die verder gaat dan bankieren”. Bovendien past de overname volgens ING in de strategie om klanten een digitaal platform te bieden voor hun financiële wensen met aanvullend een breed scala aan woondiensten. Vincent van den Boogert, CEO van ING Nederland, legt uit: “Makelaarsland is een innovatieve, dynamische speler in de makelaarswereld die past bij het vooruitstrevende karakter van ING.” 

Hij wijst in dit verband op de vernieuwende werkwijze van de makelaardij, waarbij mensen voor een vaste laag makelaarstarief hun huis te koop kunnen zetten, waarmee ze veel gebruikelijke verkoopkosten kunnen vermijden: “Het is Makelaarsland gelukt om door een combinatie van persoonlijk contact en digitale ondersteuning een unieke klantpropositie in de markt te zetten tegen een scherp tarief. ING gaat Makelaarsland helpen om deze propositie verder te ontwikkelen. Onze samenwerking zal bijdragen aan een betere dienstverlening voor onze klanten.”  

ING neemt meerderheidsbelang van 90% in Makelaarsland

Onruststoker

Makelaarsland werd gelanceerd in 2005 en heeft sindsdien voor de nodige onrust gezorgd in de makelaarswereld. Het vernieuwende businessmodel – waarbij woningeigenaren, door zelf actief betrokken te zijn bij de verkoop, veel minder geld kwijt zijn dan bij een traditionele makelaar – heeft ertoe geleid dat Makelaarsland in korte tijd wist uit te groeien tot een belangrijke speler. Het heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van 2,5% en binnen de internetmakelaardij zelfs van 65%. Het afgelopen jaar begeleidde het de verkoop van een kleine 6.000 woningen en sinds de oprichting zijn dat er al meer dan 30.000. 

De onconventionele benadering van Makelaarsland viel echter niet bij iedereen in de smaak. Na de komst van het bedrijf maakten verschillende andere makelaars bezwaar door procedures te starten binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook werd geprobeerd de regelgeving binnen de beroepsvereniging te wijzigen om er zo voor te zorgen dat de werkwijze van Makelaarsland niet langer zou worden toegestaan. Makelaarsland werd hierbij echter in het gelijk gesteld, en in 2007 bepaalde de Nederlandse Mededingingsautoriteit dat er geen verdere acties tegen de organisatie mochten worden ondernomen.

Woondiensten

Ook voor de aankoop van Makelaarsland hield ING zich al bezig met het bieden van diensten om klanten te helpen bij het kopen of verkopen van een woning. Dit doet de bank via de afdeling Woondiensten, van waaruit klanten worden bijgestaan ten aanzien van diverse thema’s. ING biedt kopers een taxatieservice, bouwtechnische keuringen en een notarisservice. Deze laatste dienst is ook beschikbaar voor klanten die juist van hun huis af willen. Daarnaast bedient ING verkopende klanten met een energieservice, die hen in staat stelt eventuele kopers inzicht te geven in het energielabel van hun woning. 

Terwijl ING de dienstverlening aan haar klanten op het gebied van wonen verder wil ondersteunen, zal Makelaarsland als zelfstandige en onafhankelijke makelaardij blijven opereren in de markt. De 10% van de aandelen die niet in handen komen van ING blijft in het bezit van Jeroen Stoop, oprichter en CEO van Makelaarsland. Stoop geeft aan erg verheugd te zijn over het instappen van de bank: ”Wij zijn ongelooflijk blij en trots. Dankzij de investeringen van ING wordt Makelaarsland in staat gesteld om onze droom verder te realiseren, klanten nog beter te bedienen en onze woondiensten uit te breiden.”

Deloitte, EY, ING, Lexence and Houthoff

Dealmakers

De overname kwam mede tot stand dankzij de ondersteuning vanuit advies- en advocatenkantoren. Zo verschafte Big Four kantoor Deloitte M&A-advies, waarvoor het een team afvaardigde bestaande uit Corporate Finance Partner Daan Witteveen, M&A Manager Bram Jansen en Corporate Finance Consultant Koen van Veen. Ook de eigen corporate finance-afdeling van ING was betrokken bij het traject. Hiervoor werden Managing Director M&A Willem Daris, Managing Director Capital Structuring & Advisory Jan Paul van Houten en Financial Institutions Advisor Dick Peters ingeschakeld.

Naast Deloitte droeg ook EY bij aan de overname. Het kantoor vaardigde Partner Wessel Geurts en Manager Transaction Advisory Services Frank van der Eng af om transactieondersteuning te verlenen. Op juridisch gebied werd er daarnaast nog advies verleend door Lexence en Houthoff. Namens Lexence werd ING bijgestaan door Michiel van Schooten, Femke Prins en Emma ter Kuile, terwijl Houthoff Makelaarsland bijstond met een team bestaande uit Jan Frans de Groot, Jacques Kröner en Koen Hamelink. Rond de overname zijn geen financiële details naar buiten gebracht, wel geeft ING aan dat de transactie geen materiële impact heeft op de financiële positie van ING Nederland.