Twynstra Gudde en UMS Group partner van Energie & Utilities Summit

14 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Twynstra Gudde en UMS Group hebben zich als partners verbonden aan de Energie & Utilities Summit, een jaarlijkse bijeenkomst voor bestuurders en managers uit de energie- en nutssector. Tijdens het evenement kunnen beslissers met elkaar netwerken, inspiratie en kennis vergaren en met elkaar in gesprek gaan over uiteenlopende strategische vraagstukken uit de branche.

Duurzame energiebronnen gaan een steeds grotere rol spelen in de samenleving. De Rijksoverheid wil de komende jaren het percentage duurzame energie geleidelijk opschroeven, van 5% de laatste jaren naar 14% in 2020, 16% in 2023 en een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Hoewel de energietransitie overal ter wereld handen en voeten krijgt, zijn de meeste experts het er over eens dat in ons land de energietransitie niet het gewenste tempo heeft om aan de gestelde doelstellingen te kunnen voldoen. Zij stellen onder andere dat ten aanzien van het realiseren van de CO2 doelstellingen, de aanpak in Nederland nog vaak sectoraal en versnipperd is. Bovendien bestaat er een keur aan oplossingsrichtingen en dient de vraag zich aan hoe en waar de graden van keuzevrijheid worden bepaald en wie de regie over het geheel moet voeren.

Energie & Utilities Summit

Op 19 en 20 maart zal op Landgoed Duin en Kruidberg Santpoort de 2018-editie van de Strategie Summit Energie & Utilities plaatsvinden. Het event brengt stakeholders bij elkaar vanuit alle sectoren die raken aan de energietransitie, waarbij de uitwisseling van kennis en ideeën centraal staat. De Strategie Summit is volgens de organisatie een invitation only* bijeenkomst waar “de combinatie van impact, inspiratie en kennis zorgt voor een kwalitatieve en exclusieve ontmoeting tussen bestuurders.”

Net als tijdens de editie van vorig jaar, hebben zich dit jaar weer enkele vertegenwoordigers uit de adviesbranche als partner aan de Energie & Utilities Summit verbonden. Dit jaar zijn dat Twynstra Gudde en UMS Group. De partners zullen inhoudelijke bijdragen leveren aan het event en de deelnemers door middel van businessmeetings voorzien van advies. Ook Jurczik DeBlauw Executive Search, een executive search en interim managementbureau uit Delft, heeft zich als partner aangesloten.

UMS Group

UMS Group zal samen met Eelco Dystra van DIEM (‎Daily Impact Emergency Management) de bestuurders en managers uit de energie- en nutssector een droom voorspiegelen. UMS Group: “Het wordt alleen niet zo’n mooie droom. De energietransitie gaat langer duren dan gewenst. We kunnen echter niet negeren dat ons klimaat sneller verandert dan gedacht. Tijdens de Summit nemen we de deelnemers mee in een realistisch verhaal, waarbij een grote storm Nederland teistert. We gaan iedereen meenemen in de consequenties en laten meebeslissen wat er moet gebeuren.”

Vervolgens zal het ‘Nine Universal Roadblocks (NUR) Model’ worden geïntroduceerd aan de deelnemers, die vervolgens zelf deze universele valkuilen gaan wegen en prioriteren. Binnen twee weken ontvangen alle deelnemers een rapportage van de resultaten van hun feedback. UMS en DIEM roepen daarmee op om gezamenlijk over ketens heen gestructureerd met elkaar in kaart te gaan brengen wat mogelijke consequenties kunnen zijn en hoe we ons daar het beste op kunnen voorbereiden en ons weerbaar kunnen maken: “From Risk to Resilience…”  

Jan Schipper, Managing Director van de Europese operaties van UMS Group, kijkt uit naar het evenement:
“Ik ga al jaren juist naar deze summit omdat ik hier heel veel nieuwe inspiratie opdoe met betrekking tot de energietransitie, daarnaast proberen we altijd een bijdrage te leveren die anderen prikkelt en uitdaagt.”

Twynstra Gudde

Ook Twynstra Gudde levert een inhoudelijke bijdrage, die wordt verzorgd door Mark de Vries, adviseur bij het adviesbureau, en Mariëlle Hetem, Programmamanager Energietransitie bij IPO. In hun sessie gaan zij in op het nut en de noodzaak van samenwerking tussen de publieke en private sector. Daarbij ligt de focus op samenwerking op provinciale schaal: de rol van de provincies in de energietransitie, kansen van publiek-private samenwerking (hoe ga je aan de slag?) en de verbinding met de praktijk. De Vries zal een inleiding verzorgen rondom zijn bevindingen hieromtrent. Hetem zal een kijkje geven in de voorbereiding van het Nationaal Klimaatakkoord. Vervolgens richten zij zich samen met de aanwezigen op puzzelstukjes voor succesvolle regionale energiedeals. 

* Deelname aan de Strategie Summits is exclusief voor executives, directieleden en eindverantwoordelijken van organisaties uit het Nederlandse bedrijfsleven. De aanwezige bestuurders worden door de organisatoren op persoonlijke titel aangeschreven en uitgenodigd.