De beste portfoliomanagement teams en managers van Nederland

05 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Intermedius heeft de finalisten bekendgemaakt van de eerste editie van zijn ‘Portfoliomanager of the Year Award’. De zes professionals die op de lijst prijken, mogen zich volgens de onafhankelijke jury de beste portfoliomanagers van ons land noemen. Ook is er een teamprijs te vergeven, waarbij de strijd gaat tussen een team van Connecting Mobility en Defensie.

In november van vorig jaar riep Intermedius, een implementatie-adviesbureau dat al jaren actief is in de markt van portfoliomanagement, de nieuwe award voor het portfoliomanagementvak in het leven. Intermedius is van mening dat portfoliomanagement, wanneer goed uitgevoerd, grote waarde kan toevoegen aan de veranderportefeuille van organisaties. In de praktijk krijgt portfoliomanagement echter nog niet de volledige waardering die het verdient. Ook worden best practices niet zo breed uitgelicht als in bijvoorbeeld het bredere projectmanagement-vakgebied. “Middels deze awards willen wij zowel een individu als een afdeling onderscheiden die het portfoliomanagement in Nederland verder op de kaart hebben gezet”, aldus Diane Dros, managing partner bij Intermedius. 

Na een zoektocht naar de beste presteerders in het vak, heeft Intermedius nu de shortlist voor de finale bekendgemaakt. Op 22 maart zal de awarduitreiking plaatsvinden bij Inn Style in Maarssen. Een vierkoppige jury – bestaande uit Linda Kester (Sincer, Limpid & Co & Business Universiteit Nyenrode) Ted van Dongen (CTO Beslist.nl), Dre Versteegh (Politie & ING) en Ineke Veenstra (Evean) – keek naar zowel de ‘harde’ geleverde prestaties als naar de zachtere kanten.

Onder de hardere factoren vallen aspecten als de geleverde prestaties, het implementeren van duidelijke processen, het opstellen van accurate rapportages en het binnen een complexe omgeving navigeren met andere projectmanagement/PMO stakeholders. Zachte factoren die onder de loep zijn genomen, zijn bijvoorbeeld het uitdragen van een visie op portfoliomanagement, de bijdrage aan het vak, samenwerken en rolneming. Volgens Dros overtrof de hoge kwaliteit en variëteit aan deelnemers de verwachtingen van de juryleden, die zelf een lange staat van dienst hebben opgebouwd in het vak.
Gerard Boumans - Paul van Sprundel - Daniel Jolink – Winnie Weintré – Leonie Zeestraten – Frank Beekman

De ‘Portfoliomanagers of the Year’

Zes finalisten zullen uiteindelijk strijden om de titel ‘Beste Portfoliomanager van het jaar’. De jury over de zes portfoliomanagers:

  • Gerard Boumans, Manager Project Management Bureau bij Enexis, heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt om op tactisch en strategisch niveau wendbaarheid van de veranderportfolio te implementeren. Met als doel de ambitieuze energietransitie-doelstellingen (Enexis2020 en klimaatakkoord) te kunnen realiseren.
  • Paul van Sprundel, Head of Performance & Portfolio management bij ABN AMRO, gelooft dat portfoliomanagement de sleutel is voor een goede performance van een organisatie. Bij de grootbank maakt hij zich hier al meer dan tien jaar hard voor.
  • Daniël Jolink, Manager Portfolio, Projecten & Services bij het Radboud UMC Nijmegen, is van mening dat Portfoliomanagement goed voor de patiënt is en voor het in toom houden van de (groeiende) zorgkosten. De afgelopen drie jaar heeft hij veel bereikt in het op de kaart zetten van portfoliomanagement bij het Radboud UMC.
  • Winnie Weintré, IT Project Portfolio Manager bij Leidse regio Gemeenten, vindt het belangrijk dat portfoliomanagement als proces moet passen bij de aard en volwassenheid van een organisatie. Weintré heeft ervaring bij vele organisaties als interim.
  • Leonie Zeestraten, Afdelingshoofd Programmeren West Nederland Noord en Gebiedsregisseur Amsterdam bij Rijkswaterstaat, investeert veel in haar team zodat er optimaal wordt samengewerkt. Volgens Zeestraten kun je portfoliomanagement daarom nooit alleen doen.
  • Frank Beekman, Portfolio Manager bij Vitens, houdt zich al zo’n achttien jaar bezig met het ontwikkelen van het project-portfoliomanagementvak. Eerst bij Philips, vervolgens bij TenneT en nu bij Vitens.

De ‘Portfolioteams of the Year’

  • Het team Connecting Mobility, onder leiding van Marja van Strien, Programmadirecteur Connecting Mobility bij Rijkswaterstaat, heeft de afgelopen periode zeer concrete stappen gezet in het complexe werkveld van smart mobility.
  • Het team Defensie, onder leiding van Dick Koen, Coördinator Portfoliomanagement binnen de afdeling IV&C4I bij het Ministerie van Defensie, is erin geslaagd om PPM voor de IT-projecten bij Defensie in te voeren en tot een succes te maken.

Gerelateerd: Key Value Metrics helpt portfoliomanagers sturen op waarde.