been mc promoveert Bas te Wierik en verwelkomt Tosca Spee

27 februari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

been mc, een adviesbureau gespecialiseerd in strategie executie, heeft twee veranderingen doorgevoerd binnen het team. Bas te Wierik is bevorderd tot Associate Partner, terwijl voormalig EY senior recruiter Tosca Spee binnen het team is aangetrokken als HR & Operations Manager. 

Bas te Wierik

Bas te Wierik is in januari als Associate Partner toegevoegd aan het partnerteam van het boutique adviesbureau uit Schiphol. De afgelopen vierenhalf jaar was Te Wierik reeds verbonden aan been mc in de rol van organisatieadviseur en stond hij aan de basis van het huidige dienstenaanbod voor Strategische Besturing en Change & Transformatie Management. Te Wierik startte zijn carrière als Management Trainee bij Wegener Media (tegenwoordig onderdeel van de Persgroep) en ontwikkelde zich verder op het vlak van project- en programmamanagement en inhouse consulting.

Na de overstap naar een extern adviesbureau in 2012, het voormalige strategiekantoor Nolan Norton & Co, verbond hij zich eind 2013 aan been management consulting (been mc). In de afgelopen jaren droeg hij bij aan het verbeteren van de prestaties van opdrachtgevers van been mc door hen te ondersteunen in het doorvertalen van de strategie naar concrete veranderinitiatieven en het begeleiden van de benodigde transformatie projecten.* Enthousiast vertelt Te Wierik: “Het mooie van onze organisatie is de combinatie die we weten te vinden tussen enerzijds de strakke, analytische leer van de traditionele consultancy-organisaties die in het DNA van onze medewerkers zit, en anderzijds de collegiale en relativerende basishouding die we stuk voor stuk koesteren, zowel onderling als richting onze klanten.”

Roel Beentjes, oprichter van been mc, beschrijft de stap van Te Wierik als “kenmerkend voor het carrière-pad”, dat been mc haar consultants biedt: “Wij geloven bij been in ondernemerschap. Bij ons vind je niet de traditionele piramidestructuur waarbij medewerkers uiteindelijk de titel Partner mogen dragen maar nog altijd als Salaried Partner op de loonlijst staan, óf voor veel geld een lening moeten afsluiten om een klein aandeel in het bedrijf te kunnen bemachtigen, met het risico dat niemand dit ooit nog van hen over wil kopen. We werken samen omdat we samen wíllen werken, niet omdat we tot elkaar veroordeeld zijn."

Bas te Wierik  en Tosca Spee, been mc

In lijn met bovenstaande visie was het Beentjes die binnen het adviesbureau ‘de coöperatie’ introduceerde. De oprichter legt uit hoe been mc is opgezet als coöperatieve netwerkorganisatie die de eigen werknemers voorbereidt op de stap naar het ondernemerschap: “Medewerkers die laten zien dat zij klanten kunnen binden, bedienen en behouden, kunnen toetreden tot de coöperatie, door werkkapitaal in te brengen. Vanaf dat moment delen zij mee in de winst. Uittreden kan na afloop van iedere termijn (steeds vijf jaar). Op dat moment krijgt het coöperatie -lid zijn of haar ingebrachte werkkapitaal weer terug.”

Tosca Spee

Tegelijk met de benoeming van Bas te Wierik is afgelopen maand Tosca Spee aangetrokken als HR & Operations Manager. Na het afronden van haar studie Japanse taal & cultuur aan de Universiteit van Leiden startte ze haar loopbaan in de snijbloemenexport en internationale logistieke dienstverlening met als rode draad Japan. In 2008 maakte ze de overstap naar het HR-vak en bekleedde ze rollen als headhunter en corporate recruiter, zoals ruim drieënhalf jaar bij Odgers Berndtson en de afgelopen zes jaar bij EY. Als Senior Corporate Recruiter bij het Big Four accountants- en advieskantoor leidde Spee een team van recruiters en was ze onder andere verantwoordelijk voor het bepalen van de recruitment- en sourcing strategie en het managen van interne recruitmenttechnologie en innovatieprojecten. 

Met de overstap naar been mc heeft Spee gekozen voor een nieuwe uitdaging. Ze geeft aan: “Bij been mc krijg ik de kans om mij verder te ontwikkelen als persoon maar ook als bredere HR & Operations professional.” Gevraagd naar haar drijfveren in haar werk, vertelt Spee: “Werken met leuke, inspirerende collega’s aan doelstellingen waar ik in geloof en in de wetenschap dat het altijd beter kan. Heel veel plezier hebben samen terwijl we daar mee bezig zijn.” In een reactie op de aanstelling van Spee zegt Beentjes: “Om verdere groei mogelijk te maken hebben we meer A-spelers nodig en een sterke thuisbasis, daarom is de komst van Spee erg belangrijk.”

De afgelopen jaren vormden een periode van groei voor been mc
, waar inmiddels zo’n veertig adviseurs werkzaam zijn. De groei-ambities van het consultancybureau reiken echter veel verder. Zo wil been mc tegen 2020 groeien naar zo’n zeventig medewerkers en €10 miljoen omzet. De ambitie van been mc loopt parallel aan de ambitieuze doelstellingen van het Nederlandse waterpoloteam, dat in 2020 deelname aan de Olympische Spelen in Tokio wil afdwingen. Het adviesbureau fungeert de komende jaren als sponsor (‘reispartner’) van de waterpolomannen in aanloop naar het toernooi. Mochten beide teams hun ambities realiseren, dan zullen alle medewerkers van been mc te zijner tijd naar Japan afreizen om het team aan te moedigen.

Hoewel het adviesbureau zijn groeidoelstelling heeft neergezet, geeft oprichter Beentjes aan dat groei niet het einddoel is: “Het is goed om een doel te hebben, maar of die doelen uiteindelijk wel of niet worden gehaald maakt niet eens zo gek veel uit. Dat meen Ik echt. Wat je onthoud zijn de stappen die je hebt gezet en de verhalen die je onderweg hebt meegemaakt.”

* been mc werkt onder andere voor Schiphol Group, Philips, ANWB en FrieslandCampina.