Atos besteedt werving en contracthandling van zzp-professionals uit

08 februari 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Zakelijke dienstverlener Atos heeft besloten de werving en het contractbeheer van tijdelijk in te zetten professionals uit te besteden aan Staffing Management Services en Source, die hiervoor een speciaal consortium hebben opgezet. Zo krijgt Atos via de samenwerking vanuit één centrale bron toegang tot een grote pool van zelfstandige professionals waarmee het flexibeler kan inspelen op de veranderende behoeften van klanten. 

Met een omzet €11,7 miljard is Atos een van de grotere IT-dienstverleners ter wereld. Het bedrijf is van oorsprong Frans en richt zich op systeemontwikkeling en consultancy. De ruim 100.000 medewerkers zijn verspreid over 66 landen en het hoofdkantoor is te vinden in Parijs, waar CEO Thierry Breton huist. De bedrijfsonderdelen van Atos die opereren in Nederland, België, Luxembourg en Scandinavië worden vanuit Amstelveen bestuurd door CEO Peter ’t Jong. Die onderdelen zijn voor de komende drie jaar een samenwerking aangegaan met Staffing Management Services en Source omtrent de werving en het contractbeheer van tijdelijke IT-professionals.

De vraag van de markt

Martin Schoenmakers, COO van Atos Benelux en de Noordse landen, stelt dat de markt voor IT-services verandert en dat deze veranderingen elkaar bovendien almaar sneller opvolgen. Dit betekent onder meer dat de behoeften van klanten op een vergelijkbare manier wijzigen, waardoor de benodigde verzameling van expertises om klanten te kunnen ondersteunen eveneens verschuift. Daarnaast verandert de manier waarop organisaties extern personeel inschakelen: ze eisen steeds meer flexibiliteit en agility van hun leveranciers, wat ertoe leidt dat flexibilisering van het personeelsbestand een belangrijk thema is voor adviesbureaus en dienstverleners. 

Atos besteedt werving en contracthandling van zzp-professionals uit

Schoenmakers onderschrijft de marktontwikkeling. Hij is daarom te spreken over het driejarige contract met Staffing Management Services en Source waarmee toegang wordt verkregen tot een flexibele schil van externe professionals (zzp’ers) die naar omstandigheden kunnen worden ingezet. Schoenmakers: “Hierdoor zijn we in staat om specifieke expertise en competenties te vinden en in te huren waarmee we in staat zijn klanten te ondersteunen bij hun digitale transformatie.” Naast de toegang tot een grote vijver met IT-professionals, zal de samenwerking de kwesties omtrent externe krachten optimaliseren, want, zo stelt Schoenmaker: “We beschikken nu over één loket voor de werving en contractbeheer van tijdelijke professionals”.

De twee partijen – die zich hebben verenigd in een gelegenheidsconsortium genaamd ‘Blue Force Alliance’ – beschikken tezamen over de expertise om Atos te voorzien in zijn vraag. Staffing Management Services is gespecialiseerd in de regievoering van de werving en inzet van tijdelijk personeel, terwijl het in Hoofddorp gevestigde Source deskundig is op het gebied van contractbeheer. De partijen kenden elkaar al van eerdere samenwerkingen; zowel Staffing Management Services als Source leverde al diensten aan Atos: Staffing Management Services verzorgt reeds de MSP-dienstverlening voor tijdelijk personeel van equensWorldline, een onderdeel van Atos, en Source is al geruime tijd verantwoordelijk voor het contractmanagement van alle tijdelijke stafmedewerkers van Atos in de Benelux.

CFO van Headfirst Source Group, Mike Korenvaar, is enthousiast over de nieuwe alliantie: "Het is één van de grootste contracten op dit gebied in de betreffende regio”. De CEO van Staffing Management Services, Robert van Gasteren, vult aan: “Het syndicaat wordt een verlengstuk van Atos en draagt direct bij aan het succes van de organisatie.” Martin Schoenmakers, Robert van Gasteren, Mike Korenvaar

Alhoewel het op het eerste oog kan lijken alsof Atos zzp’ers verkiest boven zijn eigen personeel, toch bevestigt Schoenmakers dat dit niet het geval is. Het bedrijf heeft recentelijk een fors ontwikkelingsprogramma gestart waarin het juist zijn eigen personeel de mogelijkheid biedt zich om te scholen naar meer toekomstbestendige functies, zoals cybersecurity, big data, programmering en apps. Schoenmakers voegt daaraan toe dat de combinatie van zzp’ers en eigen personeel de positie van Atos zal versterken: “Door te investeren in onze eigen medewerkers en de werving van tijdelijke professionals kunnen we optimaal inspelen op de veranderende behoeften van onze klanten.” 

De woorden van de COO zijn in lijn met recentelijke ontwikkelingen binnen Atos. In de afgelopen maanden heeft het IT-bedrijf een aantal raamovereenkomsten binnengehaald bij ministeries en publieke bestuursorganen. Het ICT-bureau zal de overheid de komende jaren onder andere gaan voorzien van flexibele IT-professionals. In de private sector werkt Atos vooral voor beursgenoteerde bedrijven en grotere organisaties, waaraan vergelijkbare diensten worden verleend. 

De slag om IT-talent

Middels het samenwerkingsverband plaatst Atos zichzelf in een betere positie om te strijden voor IT-talent. En dat lijkt een verstandige keuze, want er is in de almaar groeiende IT-markt inmiddels een grote slag om talent gaande. Zo worden veel IT-bedrijven beperkt in hun groei omdat er simpelweg niet genoeg talent beschikbaar is. Na een paar uitdagende jaren, heeft Atos het vizier weer op groei gericht.