Mazars neemt branchegenoot Ten Kate Huizinga over

21 december 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Accountants- en adviesorganisatie Mazars Nederland heeft branchegenoot Ten Kate Huizinga overgenomen. Door de krachtenbundeling ontstaat de nieuwe nummer acht in het Nederlandse accountancylandschap. 

Door de overname van zijn branchenoot voegt Mazars – met een omzet van rond de €77 miljoen en zo’n 750 medewerkers een top-tien speler in Nederland – een top-30 accountancy kantoor toe aan zijn netwerk*. Ten Kate Huizinga telt meer dan 180 professionals waaronder elf partners en is goed voor een jaarlijkse omzet van meer dan €15 miljoen. Financiële details rondom de deal zijn niet bekendgemaakt.

Uitbreiding footprint Oost-Nederland

Mazars versterkt door de deal vooral zijn footprint in Oost-Nederland. Ton Tuinier, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Mazars, zegt in een reactie: “Wij zijn verheugd over de externe, regionale groei en kijken uit naar een mooie, gezamenlijke en succesvolle toekomst.” Rob Blokhuis, directievoorzitter Ten Kate Huizinga, vult aan: “Ten Kate Huizinga ziet in Mazars de ideale partner voor het verder professionaliseren van haar dienstverlening.” Paul ter Riet, partner bij Ten Kate Huizinga, legt uit dat de overname vooral voort is gekomen uit de behoefte aan meer schaalgrootte. “We moesten zelf verder groeien of ons aansluiten bij een grote organisatie. Voor dat laatste hebben we gekozen. Voordeel van Mazars is onder meer dat het veel buitenlandse kantoren heeft.”

Accountants- en advieskantoor Ten Kate Huizinga werd opgericht in 1947 en heeft vestigingen in Twente, de Achterhoek en Midden-Nederland. Het kantoor richt zich op het “optimaliseren van de financiële slagkracht van middelgrote en grote organisaties. Tot de klantenkring behoren primair nationale ondernemingen en DGA’s. In 2016 scherpte Ten Kate Huizinga zijn positionering aan en segmenteerde zijn dienstverlening in de specialismen Audit, MKB, Fiscaal en Corporate Finance.  

Mazars versterkt positie in Oost-Nederland door overname Ten Kate Huizinga

Mazars – dat eind vorig jaar een directiewissel heeft ondergaan en zelf gespecialiseerd is in accountancy, belastingadvies en consultancy – levert diensten aan uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder (internationale) ondernemingen, organisaties in de publieke sector, mkb-ondernemers en vermogende particulieren. Mazars heeft vestigingen in Amsterdam, Apeldoorn, Breda, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Gouda, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.

Solide reputatie

Voor het accountantskantoor, dat onlangs nog een nieuw hoofdkantoor betrok in Rotterdam, heeft vooral de sterke reputatie en trackrecord van Ten Kate Huizinga in de markt een belangrijke factor gespeeld bij de totstandkoming van de deal. Wim Lubben, lid van de Raad van Bestuur bij Mazars, licht toe: “Mazars ziet Ten Kate Huizinga als de juiste partij om haar praktijk in Oost-Nederland uit te breiden. Het is een gerenommeerd kantoor met een solide reputatie, waardevolle expertise en een interessante klantenkring.” Volgens het bestuurslid sluit bovendien de sectorexpertise van Ten Kate Huizinga naadloos aan bij de strategische ambities van Mazars op het gebied van marktontwikkeling. “Ten Kate Huizinga herkent zich bovendien volledig in de waarden en de persoonlijke benadering van Mazars. Wij zijn overtuigd van de economische potentie van de regio en hebben vertrouwen in de regionale arbeidsmarkt”, voegt Lubben toe.

Als gevolg van de overname zullen van de huidige 11 partners van Ten Kate Huizinga er acht hun aandelen inbrengen bij Mazars. Aron de Jong treedt toe als nieuwe partner en Ter Riet krijgt met ingang van komend jaar de leiding over de Enschedese vestiging van Mazars. De dertig werknemers van Mazars huidige kantoor in Enschede zullen overgeplaatst worden naar het kantoor van Ten Kate Huizinga in de stad.

Voor 2018 staan er geen nieuwe overnames gepland, aldus bestuursvoorzitter Tuinier: “Het samenvoegen van beide organisaties vraagt de nodige energie. In 2018 doen wij geen nieuwe overnames, want de eenwording van beide organisaties vraagt onze volle aandacht.”

* Mazars is onderdeel van de Mazars Group, met 20.000 professionals verspreid over kantoren in meer dan 80 landen
een van de grootste accountancyorganisaties ter wereld.