Jonne Scholten over het nieuwe InsurTech programma van Synechron

22 december 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Afgelopen maand kondigde Synechron aan dat het een nieuw programma heeft gelanceerd dat verzekeraars helpt hun technologie-gedreven innovaties en digitale transformaties te versnellen. In dit zogenaamde 'InsurTech Accelerator Program' komen de ervaringen van Synechron op het gebied van consulting, innovatie en techniek samen om klanten te ondersteunen in de omarming van trends als blockchain, kunstmatige intelligentie (AI) en robotic process automation. Vijf vragen aan Jonne Scholten, managing consultant bij Synechron, over het nieuwe acceleratorprogramma.

Waarom is dit belangrijk voor de verzekeringsbranche?

Historisch gezien, voltrekken veranderingen binnen de verzekeringssector zich langzaam, maar nieuwe marktintreders en startups binnen de branche creëren een noodzaak tot verandering onder de traditionele spelers en dwingen hen om te kiezen tussen innoveren of achterblijven. Het InsurTech Accelerator Programma is erop gericht de traditionele verzekeraars te helpen innovatieve technologieën in te zetten om deze uitdagingen aan te gaan en pijnpunten binnen het bedrijfsproces aan te pakken, allemaal zodat ze de nieuwe ‘agile’ marktpartijen kunnen bijhouden. Het programma helpt ze daarnaast met het bieden van meer gepersonaliseerde en intuïtieve oplossingen voor de veranderende behoefte van ‘digital-first’-klanten en hun evoluerende verwachtingen omtrent de interactie met bedrijven.

Kun je een concreet voorbeeld geven hoe verzekeraars door blockchain of AI kunnen worden geholpen bij het behalen van een concurrentievoordeel?

Opkomende innovatieve technologieën als AI en blockchain kunnen verzekeringsmaatschappijen helpen bij het toewerken naar een digitaal georiënteerde organisatie met als doel het efficiënter inrichten van de bedrijfsprocessen en het bereiken van meer customer engagement. Dit is belangrijk in een tijd waarin de gehele financiële dienstverleningssector te maken heeft met massale vooruitgang op het gebied van digitalisering en technologie. Dit geldt in het bijzonder voor de verzekeringsbranche, aangezien deze markt zichzelf voorheen traag ontwikkelde en zo het risico loopt slachtoffer te worden van de disruptie door InsurTechs en startups.

Jonne Scholten

Onboarding van nieuwe klanten is een belangrijk gebied waar AI-automatisering en Natural Language Processing (NLP) kunnen worden toegepast om betere efficiëntie te realiseren en kosten- en tijdsbesparingen inzichtelijk te maken. AI kan ook worden toegepast om risico’s beter te visualiseren, door voorspellende analytics in te zetten in het proces van de waardering en acceptatie van risico’s. Dankzij de inzet van een combinatie van ‘slimme’ contracten en het Internet of Things (IoT), kan blockchain worden gebruikt voor de verwerking van verzekeringsclaims.

Dit kan helpen bij het bepalen van de herkomst van activa, bij het terugbrengen van fraude en bij de volledig geautomatiseerde verwerking van hoge volume claims van lage waarde en – in handelsfinanciering – bij het verhogen van de transparantie en het minimaliseren van fraude door het bieden van één onveranderbare administratie waar zowel banken als andere bedrijven, zoals verzekeraars, gebruik van kunnen maken. AI kan echter ook worden ingezet voor het verhogen van de omzet. Dit kan door extern beschikbare klantdata op een slimme manier te analyseren en ter beschikking te stellen aan de accountmanager zodat hij of zij veel gerichter de sales effort kan inzetten met een hogere conversie als gevolg.

Welke gebieden worden allemaal gedekt door het nieuwe programma?

Het InsurTech Accelerator Program bevat een suite met InsurTech Accelerator applicaties, die allemaal zijn gebaseerd op een businesscase. Hiermee kunnen verzekeringsmaatschappijen worden geholpen innovatieve technologieën als blockchain en AI (machine learning, robotic process automation (RPA), mobiel, Internet of Things (IoT)), in te zetten.Quote Jonne Scholten

Hoe sluit dit vanuit Synechrons perspectief aan op de bedrijfsstrategie?

Het InsurTech Accelerator Program combineert Synechrons zogenaamde 'Power of Three'-model, waarbij de expertise van het bedrijf wordt gekoppeld aan digitale innovatie, consultancy en de technologische capaciteiten om middels transformatieve, digitale initiatieven de meest effectieve end-to-end oplossingen te leveren voor de uitdagingen die vandaag de dag spelen binnen de verzekeringsbranche.

Zijn er plannen om in de toekomst nog andere accelerators te lanceren?

Het InsurTech Accelerator Program is de derde set van accelerators die voortkomt uit Synechrons FinLabs. Synechron kijkt altijd vooruit naar de volgende innovatie en manieren om bedrijfsprocessen van financiele dienstverleners te verbeteren met gebruik van de laatste technologieën. Verder kan ik bevestigen dat er in 2018 meer nieuwe accelerators aan het aanbod van Synechrons FinLabs zullen worden toegevoegd. 

Synechrons 'InsurTech Accelerator Program' bouwt voort op twee eerdere gelanceerde programma’s die zijn gericht op blockchain en AI. Deze initiatieven zijn beide toegankelijk voor partijen actief binnen de financiële sector.