UC Group deelt kennis tijdens logistiek congres Logistica 2017

23 november 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel

Eind november vindt de 2017-editie van logistiek congres Logistica plaats. Diverse vertegenwoordigers van interim- en adviesbureau UC Group zullen een inhoudelijke bijdrage leveren aan de vakbeurs, in de vorm van verschillende kennissessies rondom supply chain, verandermanagement, e-logistics en logistieke innovatie.

Logistica is een van de grotere vakbeurzen op het gebied van logistiek en goederenstroombeheersing binnen de Benelux. In de Jaarbeurs Utrecht zullen komende week – 28, 29 en 30 november – enkele honderden bedrijven actief binnen het bredere logistieke ecosysteem* samenkomen. Als exposanten zullen zij hun nieuwste producten en systemen tonen, waarbij ze oplossingen en toepassingen presenteren gericht op bijvoorbeeld kostenbesparing, efficiënt omgaan met ruimtebeslag en het verbeteren van de ergonomie op de werkplek. Bovendien biedt het evenement een uitgebreid inhoudelijk programma, met onder andere seminars, informatieve tours en live demonstraties op de scala’s ‘move, store, pick en deliver’.

De naar verwachting duizenden bezoekers van het event kunnen ontdekken hoe transport, opslag, verzamelen en uitleveren van goederen optimaal georganiseerd kunnen worden. Ook op het gebied van magazijninrichting kent de vakbeurs een breed aanbod, met name op het gebied van automatisering en mechanisering. Dit jaar vindt Logistica tegelijk plaats met ICT & Logistiek, een platform voor ICT-toepassingen en -diensten in de logistieke keten.

Naast een breed exposantenaanbod richten Logistica en ICT & Logistiek zich gedurende het evenement ook op kennisoverdracht. In vier theaters wordt een breed palet aan kennissessies georganiseerd, waaronder de Dag van het Magazijn, het programma Trends in Warehousing, sessies op het gebied van veilig werken en toepassingen van IT in de logistiek. Martijn de Weerd, Brandmanager Jaarbeurs, zei recent tegenover platform Logistiekprofs: “Bezoekers willen niet alleen producten zien. Ze komen ook voor oplossingen en voorbeeldprojecten. Een groot deel van deze praktijksessies levert kennis op die bezoekers bij wijze van spreken morgen al kunnen toepassen.”  

 Logistica 2017Een van de organisaties die zal bijdragen aan het inhoudelijke programma van Logistica is UC Group. Het interim- en adviesbureau, dat in 2011 werd opgericht en bestaat uit een collectief van ondernemers, is vooral actief in de maak- en verplaatsindustrie en de retailsector met diensten op het gebied van strategie, advies, realisatie en borging. Namens UC Group zullen vier professionals inhoudelijke sessies verzorgen.

Logistieke innovatie

Op de eerste dag van Logistica verzorgt UC Group de kennissessie ‘Logistieke innovatie: het spanningsveld tussen technologie en mens’. Deze zal worden gegeven door Stoffer Dunnik, Partner bij UC Group. Daarin gaat hij in op technologische innovatie en de spanningsvelden die deze veroorzaken voor mens en maatschappij. Dunnik: “We zien al jaren dat technologie zich ontzettend snel ontwikkelt. De mogelijkheden breiden zich daardoor razendsnel uit. Zijn wij door alle mogelijke ontwikkelingen wel in staat om volledig bij te blijven en de juiste keuzes te maken?”

Verandering managen

Uit diverse onderzoeken blijkt dat zo’n 70%-80% van de geplande veranderingen niet tot het gewenste resultaat leiden. Op woensdag 29 november wordt hierop ingehaakt tijdens de sessie ‘Verandering managen, lukt dat eigenlijk wel’. Daarin wordt de vraag gesteld: ‘Wordt een verandertraject niet goed gemanaged, of proberen we juist te veel te managen?’. De sessie wordt verzorgd door Harry Jonker, Partner van UC Group. Jonker is een zeer ervaren adviseur en projectmanager in het veranderkundige domein, team- en organisatieontwikkeling en continuous improvement. Hij heeft uitgebreide ervaring met complexe veranderingsprocessen en is van mening “dat elk verandervraagstuk zijn eigen professionele aanpak verdient en dat een goede meervoudige diagnose daarbij essentieel is”.

E-logistics

Op donderdag 30 november verzorgt Nando van Essen, Partner bij UC Group, de sessie ‘E-logistics: Alles draait om “alert, wendbaar en TJOKVOL-klant”’. Daarin zal hij beschrijven hoe over een paar jaar 10% van de Nederlandse supply chain industrie volledig op efulfilment gericht zal zijn. “E-warehousing en parceldistributie groeien al jaren double-digit. Alleen díe retailers en logistieke dienstverleners die super-wakker, super-wendbaar en obsessief klantgericht zijn, zullen in de retailomslag naar omnichannel overleven”, aldus Van Essen, die deelnemers zal bijbrengen hoe zij hun organisaties ‘alert, wendbaar en extreem klantgericht’ kunnen krijgen en wat daarbij de do’s en dont’s zijn.

Supply chain met iSHARE

Op alle drie de dagen zal de sessie ‘iSHARE, noodzakelijk voor de succesvolle supply chain van de toekomst’ worden verzorgd door Wouter Eijkelkamp, Senior Supply Chain Planning & Continuous Improvement Specialist bij UC Group. Daarin zal hij laten zien hoe iSHARE bijdraagt aan verdere samenwerking in de keten. Volgens het interim- en adviesbureau dat dagelijks klanten in de supply chain adviseert en implementaties verzorgt, valt er veel te winnen als bedrijven beter samenwerken binnen de totale keten. “iSHARE is een innovatie die precies past binnen deze visie. Vandaar dat UC Group bijdraagt aan het afsprakenstelsel als co-creatiepartner”, laat UC Group weten. “iSHARE gaat veel verder dan de huidige afspraken over bilateraal data delen, het gaat vooral om data delen veel verder door de keten”, aldus Eijkelkamp.

GerelateerdUC Group betrokken bij ontwikkeling van logistiek data platform iSHARE.

* De exposanten zijn onder meer actief in de volgende vakgebieden/sectoren: mobiel intern transport, hijswerktuigen en kraansystemen, opslagsystemen, lastdragers, continue transportmiddelen, geïntegreerde systemen, orderverzamelsystemen, hulpapparatuur, automatisering en automatische identificatie, verpakken, hulpmiddelen, laad- en losapparatuur, gebouwgebonden inrichting, logistiek en veiligheid, logistieke dienstverlening, logistiek vastgoed, advies en dienstverlening, instellingen en overheden.