4 vragen aan Ludi Cosman en Wouter Eijkelkamp over iSHARE

26 juli 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Begin juli plaatste Consultancy.nl een artikel over het iSHARE platform – een initiatief van meerdere grote logistieke partijen gericht op het verbeteren van datadeling binnen de supply chain keten. UC Group is co-creatiepartner van het platform – Ludi Cosman en Wouter Eijkelkamp, vanuit het interim- en adviesbureau betrokken bij het project, leggen uit wat het belang is van iSHARE voor organisaties in de logistiek.

Voor welk operationeel probleem is iSHARE een oplossing?

Eijkelkamp: Eigenlijk biedt iSHARE voor meerdere operationele problemen een oplossing. Om er een paar kort te noemen: reduceren van het bullwhip-effect doordat met data delen binnen de hele keten de veiligheidsvoorraden en -levertijden onderling zijn af te stemmen, foutreductie door het toestaan tot directe wijzigingen in elkaars systemen en data die real-time beschikbaar is en niet zoals nu via emails met Excel sheets die daardoor altijd achter de feiten aanlopen.

Welke mogelijkheden ziet UC Group? 

Eijkelkamp: iSHARE gaat veel verder dan de huidige afspraken over bilateraal data delen. Het gaat vooral om datadelen veel verder door de keten. Zo kan de hele supply chain zich focussen op het bieden van maximale toegevoegde waarde tegen minimale kosten. De beschikbaarheid van data op het juiste moment verhoogt de efficiency en tegelijk maakt het de supply chain wendbaarder. De huidige gefragmenteerde informatiestromen zijn een struikelblok voor optimale supply chains, iSHARE is er om dit struikelblok weg te nemen.

iShare

Welke rollen vervullen jullie binnen het co-creatie proces van iSHARE?

Cosman: Wouter is actief binnen de functionele werkgroep. Pascal van Beek, ook van UC Group, is voorzitter van de kerngroep. Ik ben actief in de technische werkgroep waar we op dit moment bouwen aan een Proof of Concept van iSHARE. Mooi hoe de ideeën van iSHARE nu verworden tot een werkend prototype.

Waarom is iSHARE belangrijk voor UC Group?

Cosman: Vanuit UC Group zien we dat er heel veel te winnen is als bedrijven beter samenwerken binnen de totale keten. Toen we van iSHARE hoorden was het voor ons een logische stap om mee te investeren in een innovatie die precies past binnen onze visie.

Naast UC Group zijn onder meer ook Air Cargo Nederland (brancheorganisatie luchtvrachtindustrie), Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart, EVO (belangenorganisatie logistiek), FENEX (Nederlandse organisatie voor expeditie en logistiek), het Ministerie van Economische Zaken, Portbase (logistiek informatiemanagement), Schiphol, TLN (Transport en Logistiek Nederland) en TU Delft als partner betrokken bij iSHARE.