3D-printermaker Ultimaker wil met investeerder vleugels verder uitslaan

06 november 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd

Ultimaker heeft een flinke financiële investering aangetrokken, waarmee de maker van 3D-printers de volgende stap wil zetten in zijn snelle groei. De investering wordt gedaan door NPM Capital, dat hiermee een meerderheidsbelang in Ultimaker verwerft.

De financiële injectie moet de printermaker in staat stellen zijn productontwikkeling te versnellen. Daarnaast wil men extra investeren in aanvullende verkoop, marketing en R&D, allemaal om de positie op de wereldmarkt verder te versterken. Jos Burger, CEO van Ultimaker: “De aanvullende financiering en de ondersteuning van NPM Capital maken het ons mogelijk om onze innovatie een impuls te geven en wereldwijd professionals te voorzien van de tools en de kennis die zij nodig hebben om hun leidende positie te behouden in een zich snel ontwikkelende zakelijke omgeving.” Momenteel is Ultimaker al wereldmarktleider in het compacte 3D-printersegment en ook binnen het high-end segment van professionele 3D-desktopprinters behoort het tot de grootste spelers.

Groeikapitaal

Burger legt uit waarom hij blij is dat de investering door NPM wordt gedaan: “Ik kijk uit naar de samenwerking met NPM Capital. Ze hebben een uitstekende en solide reputatie als toegewijde investeringspartner voor de lange termijn en hanteren een flexibele investeringshorizon, waarbij de focus ligt op duurzame waardecreatie. Ook zijn ze niet gericht op een snelle exitstrategie, wat ons in staat stelt onze groei voort te zetten in een tempo dat aansluit bij de markten die wij bedienen.”

NPM Capital investeert in 3D-printermaker Ultimaker voor versnelling productontwikkeling

Ook vanuit NPM Capital wordt enthousiast gereageerd op de overeenkomst. De investeerder zegt Ultimaker te zien als veelbelovende investering in een zeer aantrekkelijke markt, mede door de kwaliteiten van het managementteam. Bart Coopmans, managing director bij NPM Capital, legt uit: “Ultimaker past goed in onze strategie om te investeren in groeiplatformen gebaseerd op technologie. We zijn onder de indruk van Ultimakers toonaangevende marktpositie en heldere groeistrategie. Daarbij zijn we ervan overtuigd dat Ultimaker een duurzaam concurrentievoordeel heeft door de integratie van hardware, software, materialen en het ondersteuningsnetwerk.”

Coopmans ziet de toekomstige samenwerking tussen Ultimaker en NPM Capital dan ook met veel plezier en vertrouwen tegemoet: “Samen met de sterke community, het ambitieuze team van professionele medewerkers en het uiterst toegewijde management plaatst dit Ultimaker in een uitstekende positie voor verdere groei. We kijken oprecht uit naar de nauwe samenwerking met het team van Ultimaker in deze fascinerende fase van hun ontwikkeling.”

Snelle groei

Ultimaker werd nog maar zes jaar geleden opgericht in Geldermalsen door Martijn Elserman, Erik de Bruijn en Siert Wijnia. Wat toen begon als hobbyproject, is uitgegroeid tot een onderneming met bijna driehonderd werknemers, buitenlandse kantoren in New York en Boston, productiefaciliteiten in Europa en de VS, verkooppunten in meer dan honderd landen, wereldwijd 80.000 printers ‘in het veld’ en een omzet van €36 miljoen. De razendsnelle opkomst van het bedrijf in de wereldwijde markt zorgde er vorig jaar voor dat het de prijs voor de indrukwekkendste groeiprestatie in de wacht sleepte bij de FD Gazelle Awards.

Driekwart van Ultimakers klanten zijn bedrijven. De printerbouwer bedient bedrijven die actief zijn op diverse vlakken, zoals productontwerp, ingenieursdiensten, onderzoek, maakindustrie en onderwijs. Tot die klanten behoren verschillende grote multinationals als Apple, Tesla en Volkswagen. “Enkele jaren terug kon je alleen een kerstboom printen. Nu is de 3D-printer niet meer weg te denken uit de maakindustrie”, vertelt Burger aan het FD. Tesla print bijvoorbeeld gereedschappen voor zijn fabrieken, Adidas maakt hulpstukken voor schoenen en BMW zet de Ultimaker in voor de productie van prototypes.

Ultimaker is erg populair vanwege het gebruik van opensourcesoftware die aanpassingen makkelijk maken

Zo’n twee jaar geleden werd de leiding van Ultimaker door de drie oprichters overgedragen aan Burger, die al een tijdje betrokken was bij Ultimaker als achtereenvolgens adviseur en operationeel directeur (COO). Als CEO werd het Burgers opdracht het bedrijf door de volgende groeifase te loodsen. “Ik kreeg het volle mandaat”, vertelt hij hierover tegen het FD. Onder zijn leiding groeide Ultimaker verder tot een volwassen 3D-printerproducent, waarbij er gelijktijdig flink werd geproduceerd en gereorganiseerd. “Het is als een voortrazende trein van nieuwe wagons voorzien”, merkte Burger hierover op in het FD.

Opensource

Ultimaker is bij zijn gebruikers populair vanwege onder meer het open karakter van de printers. De printers worden gebouwd met opensourcesoftware en zijn makkelijk aan te passen. Gebruikers kunnen grotendeels zien hoe het apparaat in elkaar zit. Burger geeft aan dat er met het groeien van een bedrijf wel een grens is bereikt wat betreft de openheid: “De bouwtekeningen zetten we nog steeds online, de software is opensource en je kunt de printer aanpassen. Maar de koptechnologie geven we niet prijs.” In een nieuwe en volatiele markt is innovatieve kennis immers cruciaal, of zoals Burger het in het FD verwoordt: “In zo’n snel ontwikkelende markt moet je soms ook wat paranoia zijn.”

Hij vervolgt: “Ik kwam binnen op het moment dat het bij Ultimaker begon te kraken en te piepen.” In een opkomend speelveld vol hevige concurrentie, zoals dat waar Ultimaker zich bevindt, geldt volgens Burgers het recht van de sterkste. Daarom is volgens hem uitbreiding noodzakelijk om te overleven: “Dit is geen spel voor kleine partijen.” Vorig jaar ontving Ultimaker al €15 miljoen van de Europese Investeringsbank. Toen werd al meteen duidelijk dat dit slechts de opmaat was naar een grotere investeringsronde. De overname past volgens analisten binnen een bredere trend in de branche waarbij spelers moeten professionaliseren en er een consolidatieslag wordt gemaakt. Het is juist deze professionalisering die uiteindelijk de hobbyisten onderscheidt van de printerbouwers met potentie, aldus David Kemps, Sectoranalist industrie bij ABN AMRO.

Dealmakers bij 3D-printermaker Ultimaker investering door NPM Capital

Begeleiding overeenkomst

Bij de totstandkoming van de overeenkomst tussen Ultimaker en NPM Capital waren ook verschillende adviesbureaus betrokken. De oprichters en tevens aandeelhouders van Ultimaker werden in hun zoektocht naar groeikapitaal ondersteund door een team van Baker Tilly Berk Corporate Finance, onder leiding stond van Bram van Mensvoort. Hij geeft uitleg over de rol die het team heeft gespeeld: “Wij hebben (een jaar geleden) een langdurig traject aangevangen met de oprichters betreffende de mogelijkheden voor hun aandeelhouderschap en opties daarin voor de toekomst. Daarnaast was er kapitaal nodig voor de organisatie om de toekomst zeker te stellen.”

Uiteindelijk kan Van Mensvoort tevreden terugkijken op het traject: “Uitkomst is dat aan de wensen van betrokken partijen ruimschoots invulling is gegeven doordat een gerenommeerde partij is gevonden, de oprichters in verschillende hoedanigheden betrokken blijven en de toekomst van de organisatie is zeker gesteld. Terugkijkend was het een complex proces, doordat er veel verschillende facetten een rol speelden en er veel verschillende partijen bij betrokken waren.”

Naast Baker Tilly Berk, verschafte ook Big Four-kantoor Deloitte advies aan de oprichters en aandeelhouders van Ultimaker. Juridisch advies ontvingen ze van Erwin Rademakers en Jeroen Pop van advocatenkantoor AKD. De drie oprichters van Ultimaker blijven gezamenlijk minderheidsaandeelhouder naast de nieuwe meerderheidsaandeelhouder NPM Capital. Financiële details rond de investering zijn niet bekendgemaakt.