De belangrijkste bedrijven, projecten en personen van 2017 in de ICT

06 november 2017 Consultancy.nl

Vorige week heeft Computable, een magazine en community voor IT-professionals, de winnaars van de Computable Awards 2017 bekendgemaakt. De prijsuitreiking werpt een blik op wat volgens een gespecialiseerde jury en het grote publiek de belangrijkste ICT-bedrijven, -projecten en -personen van het jaar zijn. 22 awards werden verdeeld onder bedrijven als Atos, Microsoft, IBM en Dell.

De uitreiking is een jaarlijks terugkerend evenement waar prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich in het afgelopen jaar in positieve zin hebben onderscheiden op het gebied van IT. Dit jaar vond het event voor de twaalfde keer plaats, waarbij sprake was van een recordaantal inzendingen. Er waren prijzen te verdelen in maar liefst 22 categorieën. In achttien daarvan bepaalden de jury en het publiek elk voor 50% wie de awards in ontvangst mochten nemen. In drie categorieën had de jury het volledig voor het zeggen en in de laatste categorie werd de winnaar aangewezen door de redactie van Computable.

Beste dienstverleners

In de belangrijke categorie van ‘IT-dienstverlener van het jaar’ was het Atos die er met de award vandoor ging. Het kantoor wist flink meer stemmen te behalen dan medegenomineerden QNH Consulting, Deloitte, IBM, Thales en CGI. Peter ’t Jong, CEO van Atos in de Benelux en Scandinavië, reageert verheugd op de overwinning: “We zijn er ontzettend trots op dat Atos is uitgeroepen tot IT-dienstverlener van het jaar. Deze belangrijke prijs is een erkenning voor de kwaliteit van onze dienstverlening en de toegevoegde waarde die we onze klanten bieden. Dat is een enorm compliment en een aanmoediging om te blijven investeren in hoogwaardige IT-services waarmee we klanten in staat stellen hun prestaties te verbeteren en hen ondersteunen bij hun digitale transformatie.”

IBM, kpn, Itility, RDW, eurofiber, Zorginstituut Nederland, The Weather Company, Hanzehogeschool Groningen, Keylane, Eurofiber, Rabobank

In de categorie ‘ICT-detacheerder van het Jaar’ was het vooraf duidelijk dat deze editie een andere winnaar zou kennen dan in de voorgaande edities. Nadat iSense ICT Professionals maar liefst vijf jaar op rij de prijs mee naar huis mocht nemen, besloot het dit jaar geen voordracht te doen zodat andere detacheerders meer ruimte kregen. De eer viel uiteindelijk ten deel aan Brunel, dat de award overhandigd kreeg uit handen van voorganger iSense.

Maarten Horstman, IT-directeur bij Brunel, laat weten de prijs te zien als onderstreping van de kwaliteit die Brunel levert: “Het winnen van deze award bevestigt dat we op de goede weg zijn met onze gekozen strategie. Door onze adviserende rol bieden we echt een toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers en kandidaten. We zijn er trots op dat onze klanten en medewerkers ons waarderen en dat we in staat zijn om verwachtingen te overtreffen.”

De winnaar van de award ‘Werving- en Selectiebureau van het Jaar in ICT’ was dit jaar YoungCapital, terwijl de Open Universiteit er vandoor ging met de prijs voor de ‘ICT-opleider van het Jaar’. Amazon Web Services werd aangewezen als ‘Cloud-aanbieder van het Jaar’, terwijl BitSensor de prijs voor de ‘Nederlandse Startup van het Jaar’ in ontvangst mocht nemen. Ruben van Vreeland en Alex Dings, de oprichters van BitSensor, laten weten trots te zijn op de prijs. Dings: “Het is een bevestiging van experts uit onze eigen sector dat we goed bezig zijn.”

Ramlab, Symantec, Citrix, Enexis, Mendix  Technische Universiteit Eindhoven, NXP, mendix, tomtom

Beste leveranciers

Vijf van de 22 prijzen werden verdeeld onder diverse IT-leveranciers. Zo werd Jortt verkozen tot ‘ICT-leverancier van het Jaar voor het MKB’ en won Dell de prijs voor ‘Hardwareleverancier van het Jaar’. Cisco ging net als twee jaar geleden naar huis met de titel ‘ICT-infrastructuurleverancier van het Jaar’, nadat het vorig jaar de titel aan KPN moest laten. Citrix was dit keer de winnaar van de titel ‘Softwareleverancier van het Jaar’ en Symantec sleepte de prijs voor ‘Securityleverancier van het Jaar’ in de wacht.

Als alle winnaars op een rijtje worden gezet, valt op dat een groot deel van hen dit jaar voor het eerst in de prijzen is gevallen. Amazon Web Services, Brunel, Citrix, Dell, Symantec en YoungCapital namen allen hun eerste Computable Award in ontvangst.

Beste projecten

Tijdens de ceremonie was er ook aandacht voor de beste IT-projecten van het afgelopen jaar. Er waren prijzen te verdelen binnen vijf projectcategorieën, waarbij de jury en het publiek elk voor de helft de winnaar bepaalden. De prijs voor het ‘ICT-project van het Jaar in het MKB’ werd toegekend aan het project ‘3D-metaalprinter leert nadenken’, dat werd uitgevoerd door Ramlab en IBM. Het beste ICT-project in het Grootbedrijf was volgens de jury en het publiek het project ‘Enexis app-fabrieken’ van Enexis en Mendix.

De award voor ‘ICT-project van het Jaar in het Onderwijs’ ging naar ‘STORM Eindhoven’, een project waarin werd samengewerkt door de Technische Universiteit Eindhoven, NXP, TomTom, KPN, Itility en The Weather Company (onderdeel van IBM). Als ‘ICT-project van het Jaar in de Zorg’ werd gekozen voor ‘Blockchain in de zorg – Mijn Zorg Log’, een project van Zorginstituut Nederland. De laatste projectprijs, die voor ‘ICT-project van het Jaar bij de Overheid’, werd toegekend aan ‘BikeBlockchain’, opgezet door RDW, Hanzehogeschool Groningen, IBM en Keylane. Met het in de wacht slepen van maar liefst drie prijzen is IBM duidelijk de grote winnaar binnen deze vijf projectcategorieën, waarbij natuurlijk wel geldt dat ze de prijs telkens delen met een of meer andere bedrijven.

IBM, kpn, Itility, RDW, eurofiber, Zorginstituut Nederland, The Weather Company, Hanzehogeschool Groningen, Keylane, Eurofiber, Rabobank

Digital

Er waren drie prijzen te verdelen op het gebied van digital. Dit thema staat vanwege zijn disruptieve potentieel de laatste jaren steeds meer op de voorgrond. Bedrijven als Uber en Airbnb zijn in korte tijd uitgegroeid tot klassieke voorbeelden van marktverstorende bedrijven en wisten de aanblik van respectievelijk de taxi- en hotelbranche grondig te veranderen.

Tijdens de uitreiking werd techgigant Microsoft gekroond tot ‘Digital Company van het Jaar’. ‘StressJam’ van Maarsingh & van Steijn ging er vandoor met de prijs voor de ‘Digital Innovation van het Jaar’ en er ging ook een prijs naar de Nationale Politie, die met ‘Mobiel Effectiever Op Straat’ verantwoordelijk was voor de ‘Digital Transformation van het Jaar’. Doordat er dit jaar volgens Computable tussen deze laatste twee projecten een duidelijk onderscheid te maken is tussen innovatie (digitale ondersteuning van klanten) en transformatie (digitale ondersteuning van processen), werd er besloten over te gaan tot het uitreiken van twee aparte awards.

Persoonlijke prijzen

Tot slot waren er tijdens de prijsuitreiking nog twee awards te verdelen die niet aan een bedrijf of project werden toegekend, maar aan een persoon. Jeanine van der Vlist van Eurofiber Nederland was de gelukkige winnaar van de prijs van ‘CEO van het Jaar’. Daarnaast was er een persoonlijke award die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, namelijk de ‘Digital Leadership & Diversity Award’. Mimoent Haddouti van Rabobank mag voortaan door het leven gaan als de allereerste winnaar van deze titel, die is bedoeld om het nut en de noodzaak van diversiteit op de werkvloer in het digitale werkveld onder de aandacht brengen.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup