Helft Nederlandse IBM-medewerkers geraakt door reorganisatie

24 maart 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Technologiereus IBM gaat in Nederland meer dan 500 banen schrappen. De reorganisatie wordt naar verwachting voor de zomer afgerond.

Het massaontslag van IBM maakt deel uit van de strategie van het bedrijf om de kosten te verlagen en wendbaarder te worden. Wereldwijd verdwijnen er meer dan 20.000 banen, waarvan tussen de 8.000 tot 10.000 in Europa. In totaal werken bij de ICT-reus 350.000 werknemers, verspreid over vestigingen in meer dan zeventig landen.

In Nederland worden zo’n 560 personeelsleden op straat gezet. Daarnaast worden nog eens 430 man ‘verschoven’ naar een nieuwe afsplitsing van IBM. Vakbond CNV noemt het reorganisatieplan – de helft van alle medewerkers wordt geraakt – “te fors” en “erg triest” voor de mensen die door de reorganisatie getroffen worden.

Helft Nederlandse IBM medewerkers geraakt door reorganisatie

IBM zegt in een verklaring dat de maatregelen nodig zijn om de bedrijfsvoering efficiënter in te richten, en dat de besparingen in de personeelskosten nodig zijn om de broodnodige investeringen in digitalisering te financieren.

“Het werk van IBM in een zeer concurrerende markt vereist flexibiliteit om continu hoogwaardige vaardigheden aan ons personeelsbestand toe te voegen”, geeft woordvoerder Ed Barbini aan. “Hoewel we altijd rekening houden met de huidige omgeving, zijn de personeelsbeslissingen van IBM in het belang van de gezondheid van ons bedrijf op de lange termijn.”

De door de reorganisatie getroffen medewerkers hebben inmiddels een vrijwillige vertrekregeling voorgeschoteld gekregen. Zij hebben veertien dagen de tijd gekregen om de vaststellingsovereenkomst van het ontslag te accepteren. Doen ze dat niet, dan zal IBM overgaan tot gedwongen ontslag.