Genomineerden Vintura Impact in Healthcare-award 2017 bekendgemaakt

25 oktober 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

Vintura heeft de genomineerden voor de Vintura Impact in Healthcare-award 2017 bekendgemaakt. Het gaat om Pacmed, Punt voor Parkinson en Prehabilitatie Darmkanker. Op 9 november zal tijdens het Vintura Impact in Healthcare-event de winnaar worden aangewezen door de jury en het publiek.

Vorig jaar organiseerde Vintura voor de eerste keer de prijsuitreiking, die is bedoeld om bedrijven die veel impact hebben gecreëerd in het zorgveld in het zonnetje te zetten. Tijdens de eerste editie namen drie genomineerden het tegen elkaar op, waarbij de prijs werd gewonnen door MijnIBDcoach, een e-health tool die de verbinding legt tussen arts en patiënt en gekoppeld is aan een wetenschappelijke database. Voor de tweede editie waren meer dan 30 impactvolle zorginitiatieven aangemeld. De drie overgebleven genomineerden voor deze award zijn nu bekend: Pacmed, Punt voor Parkinson en Prehabilitatie Darmkanker. 

Genomineerden Vintura Impact in Healthcare-award 2017 bekendgemaakt

De genomineerden

Pacmed zet big data in om persoonlijkere en preciezere zorg te realiseren. Het bedrijf combineert machine learning en medische expertise om er op basis van grote hoeveelheden informatie achter te komen welke behandeling het beste werkt bij welke persoon. Aan de hand van de uitkomsten die in de praktijk bij vergelijkbare patiënten werden behaald, voorspelt Pacmed op het moment dat er een bepaalde behandeling moet worden gekozen de verwachte uitkomsten van diverse behandelmethoden voor de individuele patiënt. “Pacmed zorgt ervoor dat patiënten alleen nog maar de zorg krijgen die in de praktijk heeft bewezen te werken bij vergelijkbare patiënten”, stelt Pacmed zelf. 

Punt voor Parkinson is een specialistisch centrum voor mensen in Noord-Nederland die de ziekte van Parkinson of parkinsonisme* hebben. Het centrum is ontstaan op initiatief van het Martini Ziekenhuis, UMCG en Zorggroep Groningen. Deze drie zorginstellingen hebben de handen ineengeslagen om Noord-Nederlandse patiënten de beste zorg te kunnen bieden vanuit één locatie in Groningen: “Als u te maken krijgt met Parkinson of parkinsonisme, is het belangrijk dat u behandeld wordt door deskundige zorgverleners. Natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk bij huis. In Maartenshof, waar Punt voor Parkinson gevestigd is, zit alle zorg op één plek”, aldus Punt voor Parkinson.

Met Prehabilitatie Darmkanker worden patiënten fitter gemaakt vóórdat bij hen een darmkankeroperatie wordt uitgevoerd. Op deze manier herstellen ze na afloop van de ingreep sneller en wordt de kans op complicaties verkleind. De patiënt krijgt intensieve training, gecombineerd met optimale voeding, mentale ondersteuning en – waar dat van toepassing is – hulp bij het stoppen met roken. Hierbij werken zorgprofessionals vanuit tien verschillende disciplines samen: chirurgen, diëtisten, fysiotherapeuten, sportartsen, anesthesiologen, psychologen, MDL-artsen, casemanagers, verpleegkundigen en onderzoekers. “Het lijkt heel vanzelfsprekend, maar juist de integrale opzet van MMC is tot op heden uniek”, stelt Máxima Medisch Centrum (MMC), dat de nieuwe aanpak introduceerde.

Drie finalisten Impact in Healthcare-award

Creating meaningful impact together

Aan de hand van Vintura’s missie – ‘creating meaningful impact together’ – zijn vier criteria vastgesteld waar de ingezonden initiatieven op werden beoordeeld (‘creating’, ‘meaningful impact’, ‘in healthcare’ en ‘together’). Met behulp van deze criteria kwam de vakjury** tot de drie finalisten. De drie finalisten krijgen tijdens het Vintura Impact in Healthcare-event op 9 november de kans om uit te leggen waarom hun initiatief beloond moet worden met de hoofdprijs. De hoofdprijs bestaat uit een prijzenbedrag van €10.000 en vijf betaalde consultancydagen van de consultants van Vintura. De drie kanshebbers zullen in ieder geval allen “waardevolle feedback” ontvangen tijdens de rondetafelsessies met bestuurders en senior managers uit de zorg en life sciences. 

De vakjury bepaalt samen met het publiek wie uiteindelijk met de hoogste eer zal strijken. Hoewel er op 9 november maar één winnaar zal worden aangewezen, geeft Vintura nu al aan dat de overgebleven projecten een sterke bijdrage leveren aan de waardevolle zorg die het op value-based healthcare gerichte adviesbureau voorstaat: “Alle drie zijn het impactvolle projecten in de zorg die aantoonbare grote meerwaarde hebben voor de patiënt en de maatschappij.” 

Het is dit jaar de zevende keer dat Vintura het jaarlijkse zorg- en life sciences-event ‘Vintura Impact in Healthcare’ organiseert. Uit recent onderzoek van het adviesbureau komt naar voren dat het nog niet zo eenvoudig is om binnen de zorgbranche impact te creëren. Hoewel de belang van value-based healthcare toeneemt, blijkt het implementeren ervan vaak nog lastig.

* Met parkisonismen doelt men op een aantal aandoeningen die op de ziekte van Parkinson lijken en die de hersenen beschadigen.

** De jury bestaat uit Cathy van Beek (lid RvB Radboud UMC), Joris van Eijck (Directeur Zorg Menzis), Sonja Willems (Managing Director Janssen Benelux), Cor Oosterwijk (Directeur VSOP) en Bas Amesz (Partner Vintura).