Juul Coolen over zijn overstap naar First Consulting

18 augustus 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat betekent het nou écht om consultant te zijn bij First Consulting? Wie zijn de mensen die dit bedrijf zo succesvol maken? Wat maakt dat zij met zoveel plezier, ambitie en trots het bedrijf dagelijks naar een hoger niveau tillen? Juul Coolen, Business Consultant bij First Consulting, over zijn overstap naar het bureau.

Kun je een korte introductie geven van jezelf?

Ik ben 32 jaar oud, getrouwd en vader van twee dochters. Geboren en opgegroeid in Limburg, maar voor mijn studie Informatiekunde ben ik richting Nijmegen vertrokken. Na tien jaar daar gewoond te hebben, met een tussenstop van tweeënhalf jaar in Eindhoven, zijn we sinds kort als gezin terug in het zuiden van het land, in Nederweert. De rust, ruimte en familie in de buurt maakt dat we er met veel plezier wonen (ondanks de wat grotere reisafstanden).

Hoe ben je bij First Consulting terechtgekomen?

Na mijn studie was ik zoekende naar welke functie en organisatie het beste bij mijn ontwikkeling pasten. Een studiegenoot van mij solliciteerde op een traineeship bij Essent, iets wat mij ook heel interessant leek. Juist als springplank om jezelf te ontdekken en snel verder te ontwikkelen. Na twee jaar dit traineeship gevolgd te hebben, heb ik nog twee jaar in de rol van Functional Lead binnen een groot programma mee mogen helpen aan de ontwikkeling van een nieuw IT-platform voor de grootzakelijke markt.

Ik had daarna voor mezelf de knoop al doorgehakt om in een nieuwe omgeving te willen werken, en waar kun je nu dit nu beter ervaren dan in de consultancy? Omdat ik bij Essent samenwerkte met consultants van First Consulting, leerde ik de cultuur en kwaliteiten van de organisatie en haar mensen al snel kennen. Ik ben toen zelf op First Consulting afgestapt en niet lang daarna, in februari 2016, ben ik er gestart.

Juul Coolen - First Consulting

Hoe bevalt de overstap van een interne functie naar een externe consultancy rol?

Naast dat je makkelijk in andere keukens kunt kijken, geeft de klant je snel veel vrijheid om zaken op te pakken. Het voordeel dat je hebt als consultant is dat je op kan gaan in de organisatie, maar tegelijkertijd afstand kan bewaren om makkelijker de knelpunten te overzien en mensen bij elkaar te brengen. Het schakelen op alle niveaus, van het management tot aan de werkvloer, maakt het werk voor mij interessant.

First onderscheidt zich hierin door de focus op het oplossen van de vraagstukken in en samen met de operatie. Samen het resultaat bereiken en niet weggaan voordat dat resultaat bereikt is, geeft mij de voldoening.

Ik ben iemand die altijd op zoek is naar de volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik houd niet van stilstaan. Wat me dan ook erg goed bevalt aan de overstap naar een externe consultancy rol is dat je opeens twee omgevingen hebt waarin je jezelf kunt ontwikkelen: bij de klant en binnen First Consulting. Het managen van deze omgevingen kan een uitdaging zijn, maar ik zie het vooral als een kans. Enerzijds kan ik bezig zijn met het verder ontwikkelen van First Consulting en collegas, en anderzijds met de klant zo goed mogelijk helpen bij het oplossen van vraagstukken. Daarbij merk ik dat ook de klant het fijn vindt mee te denken over mijn ontwikkeling en mij daarin ook wil ondersteunen.  

Tot slot, hoe zie jij jouw verdere ontwikkeling bij First Consulting voor je?

De no-nonsense cultuur van First Consulting geeft mij de ruimte en het vertrouwen om zelf mijn persoonlijke ontwikkeling te bepalen. Zo kan ik door middel van aansturende rollen in projecten en programmas en coaching van collegas mijn senioriteit verder ontwikkelen. Dat we als First Consulting inmiddels in verschillende sectoren en binnen een breed scala aan bedrijven actief zijn, helpt om een mooie mix aan ervaringen op te doen. Ook de groeiende aandacht voor change management bij de klanten vind ik een mooie ontwikkeling waar First Consulting, maar ook ikzelf, in de toekomst verder aan kunnen bijdragen. Mijn missie is geslaagd wanneer ik klanten écht heb kunnen helpen bij het blijvend realiseren van hun doelstellingen!

Gerelateerd: Interviews met Noesjka Buitenkamp (Junior Consultant), Sandra van Tienhoven (Business Consultant) en Maarten Icking (Partner).