McKinsey, PwC, Deloitte en Nielen Schuman begeleiden Groeneveld deal

13 juli 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Groeneveld Groep, een Nederlandse fabrikant van automatische vetsmeer- en veiligheidssystemen voor onder meer vrachtwagens en treinen, is overgenomen door Timken, een beursgenoteerde lager-producent uit de Verenigde Staten. De deal – goed voor een dealwaarde van €250 miljoen – werd begeleid door M&A experts van zeven zakelijke dienstverleners.

Met de overname van Groeneveld Groep breidt Timken zijn aanbod op het gebied van automatische smeersystemen uit. De Amerikaanse producent van lagers voor industriële machines en grote voertuigen, die in ongeveer 28 landen ruim 14.000 werknemers in dienst heeft, maakte in 2013 zijn intrede in dit landschap met de overname van Interlube. Richard Kyle, president en CEO van Timken, vertelt: “Groeneveld is een sterk merk en heeft een goed management, een wereldwijd klantenbestand en een toonaangevend productportfolio met een uitstekende marktpositie in off-road machines en zware vrachtwagens.”

Groeneveld Groep overgenomen door Timken voor €250 miljoen

Onder de klanten van Groeneveld bevinden zich grote spelers als Mercedes, DAF, Volvo, Deutsche Bahn en Caterpillar. Circa 600 medewerkers maken de overstap van Groeneveld, dat actief is in 40 landen en fabrieken heeft in Italië, naar Timken. “We zijn buitengewoon verheugd, zo’n alom gerespecteerd en bekend bedrijf over te kunnen nemen. De onderneming heeft een onderscheidende waarde-propositie, sterke klantrelaties en getalenteerde medewerkers,” aldus Kyle. “We kijken er naar uit om het Groeneveld team te verwelkomen bij Timken.” 

Het beursgenoteerde bedrijf uit de VS, dat goed is voor een omzet van €2,7 miljard, heeft in totaal van €250 miljoen betaald voor 100% van de aandelen van Groeneveld Groep, dat gevestigd is in Gorinchem. Alle aandelen waren in handen van niet-uitvoerend president Henk Groeneveld, die tot verkoop over is gegaan omdat hij met pensioen gaat. Ook Groeneveld ICT, het bedrijfsonderdeel van Groeneveld Groep dat zich richt op telematica, maakt onderdeel uit van de transactie. In totaal draaide het Nederlandse bedrijf in de afgelopen twaalf maanden een omzet van ruim €90 miljoen.

Dealmakers

Bij gebrek aan een opvolger besloot Groeneveld, die ruim 40 jaar aan het roer van de onderneming heeft gestaan, om op zoek te gaan naar een sterk moederbedrijf. Om de zoektocht naar een koper te begeleiden nam hij Nielen Schuman in de arm. Het team van de corporate finance boutique uit Amsterdam bestond uit Jan de Wilde, Roderick Smits, Joyce van Luit en Steven Stuijt. Voor de juridische ondersteuning schakelde Groeneveld Loyens & Loeff in, dat een team leverde bestaande uit: Harmen Holtrop, Rob Schrooten, Lara van Keller, Lisanne Bakker, Jasper Moonen, Louis Lutz en Pauline Waalkens. Voor het uitvoeren van een commerciële en financiële due diligence werden McKinsey & Company en PwC ingeschakeld.

Nielen Schuman, McKinsey & Company, PwC, Deloitte, Loyens & Loeff, Jones Day en Lazard

Timken werd bij de totstandkoming van de overname, die naar verwachting deze maand wordt afgerond, ondersteund door Fokke Eijsink en Edward Earlam, M&A-bankiers bij Lazard, en een juridisch team van Jones Day. Het team bestond uit Jaap van den Broek, Jan Grootenhuis, Reinout Bautz, Sophie Dijkmans, David Weinstein, Cornelien Broersma, Frederique Shekel, Bastiaan Kout, Franck van Uden, Anna Zwalve, Lodewijk Berger, Yvan Desmedt, Marielle Daudt, Floris Pierik en Stef Plouvier. Deloitte werd ingehuurd om Tax Advisory te leveren.

Timken heeft de afgelopen vijf jaar zijn productportfolio sterk uitgebreid door middel van verschillende overnames. Naast lagers levert het bedrijf tegenwoordig (industriële) koppelingen, versnellingsbakken, automatische smeersystemen, kettingen, riemen en remmen, alsmede uiteenlopende industriële diensten.