Solid Professionals helpt Nederlandse grootbank met IFRS 9 implementatie

27 juni 2017 Consultancy.nl

De Advisory praktijk van Solid Professionals heeft voor een grootbank nieuwe risicomodellen ontwikkeld om daarmee te voldoen aan de nieuwe boekhoudregels IFRS 9.

IFRS 9, die per 1-1-2018 de huidige IAS 39 vervangt, is de nieuwe boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen van bedrijven met betrekking tot financiële instrumenten. Voor banken heeft dit impact op de rapportage over kredietverliezen. Onder IFRS 9 moet op ieder rapportagemoment vanuit de gesignaleerde risico's voorspeld worden hoeveel de bank verwacht te verliezen op haar kredietportefeuilles. Dit zal zorgen voor een schommeling en beweging in de kredietvoorzieningen.

IFRS 9 is een goed voorbeeld van een trend in de financiële sector waarbij de Finance & Risk functies steeds dichter bij elkaar komen te staan. Hoewel IFRS 9 een standaard is voor financiële verslaggeving, is het sterk afhankelijk van financiële risicomodellen. De samenwerking tussen Finance & Risk is een belangrijke factor voor een succesvolle implementatie van IFRS 9.

Ontwerpproces van risicomodellen

Om te kunnen voldoen aan de strakke tijdslijnen van IFRS 9 heeft een van de Nederlandse grootbanken een visie ontwikkeld over aanpassing van dan wel ontwikkeling van nieuwe risicomodellen voor de bestaande portefeuilles. De betreffende bank heeft de Advisory tak van Solid Professionals gevraagd om het ontwerpproces van risicomodellen te begeleiden om tijdige in gebruikname te borgen.

Solid Professionals helpt Nederlandse grootbank met IFRS 9 implementatie

De aanpak
Bij de start van het project heeft Solid Professionals multidisciplinaire teams samengesteld per klanttype/product. In deze teams waren verschillende functies vertegenwoordigd waaronder Finance voor de kennis van IFRS 9, Risk voor de kennis van de modellen en Modelling voor het toetsen van de haalbaarheid van de plannen. De kenmerken van de teams waren: expert, multidisciplinair en zelfsturend.

Ontwerp
Om IFRS 9 risicomodellen te ontwerpen, is eerst gekeken of de bestaande risicomodellen kunnen worden gehanteerd. Vervolgens is een gap analyse uitgevoerd tussen de bestaande risicomodellen en de vereisten van IFRS 9. Denk hierbij aan de eis om risico’s in te schatten voor de hele looptermijn van het financiële instrument (Expected Lifetime) terwijl in de huidige risicomodellen gebruik wordt gemaakt van een horizon van 12 maanden. Deze gap analyse is de basis voor de voorstellen tot inhoudelijke aanpassing van de modellen die na goedkeuring van technische commissie, zijn overgedragen aan Modelling voor het bouwen van de risicomodellen.

Ontwikkeling
Het Modelling team ging aan de slag met het aanpassen van de bestaande modellen of het creëren van nieuwe modellen op basis van de goedgekeurde modelontwerpen en droeg vervolgens de modellen over aan het Modelvalidatie team voor de goedkeuring.

Implementatie
Nadat de ontwikkelde modellen goedgekeurd zijn werden ze overgedragen aan de IT-organisatie voor implementatie in de systemen van de bank. Dit is inmiddels afgerond – hierdoor is de bank in staat om de IFRS 9 modellen te gebruiken.

Resultaat
Solid Professionals was verantwoordelijk voor de projectleiding en dientengevolge het tijdig opleveren van de benodigde deliverables. Het project heeft de volgende resultaten opgeleverd voor de klant:

  • Goedgekeurde modelontwerpen en risicomodellen die voldoen aan de IFRS 9 vereisten.
  • Tijdige implementatie vóór de deadline van 1-1-2018, het moment waarop IFRS 9 reporting verplicht is.
  • Een gedragen interne oplossing door het betrekken van de juiste/verschillende stakeholders in het project.

Deze casus is één voorbeeld uit de verschillende projecten en programma’s die de Advisory tak van Solid Professionals voor haar klanten uitvoert op het gebied van Finance & Risk in het algemeen en binnen het vak Financial Risk & Data Analytics in het bijzonder.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup