Solid Professionals helpt Nederlandse grootbank met IFRS 9 implementatie

27 juni 2017 Consultancy.nl

De Advisory praktijk van Solid Professionals heeft voor een grootbank nieuwe risicomodellen ontwikkeld om daarmee te voldoen aan de nieuwe boekhoudregels IFRS 9.

IFRS 9, die per 1-1-2018 de huidige IAS 39 vervangt, is de nieuwe boekhoudkundige standaard voor jaarverslagen van bedrijven met betrekking tot financiële instrumenten. Voor banken heeft dit impact op de rapportage over kredietverliezen. Onder IFRS 9 moet op ieder rapportagemoment vanuit de gesignaleerde risico's voorspeld worden hoeveel de bank verwacht te verliezen op haar kredietportefeuilles. Dit zal zorgen voor een schommeling en beweging in de kredietvoorzieningen.

IFRS 9 is een goed voorbeeld van een trend in de financiële sector waarbij de Finance & Risk functies steeds dichter bij elkaar komen te staan. Hoewel IFRS 9 een standaard is voor financiële verslaggeving, is het sterk afhankelijk van financiële risicomodellen. De samenwerking tussen Finance & Risk is een belangrijke factor voor een succesvolle implementatie van IFRS 9.

Ontwerpproces van risicomodellen

Om te kunnen voldoen aan de strakke tijdslijnen van IFRS 9 heeft een van de Nederlandse grootbanken een visie ontwikkeld over aanpassing van dan wel ontwikkeling van nieuwe risicomodellen voor de bestaande portefeuilles. De betreffende bank heeft de Advisory tak van Solid Professionals gevraagd om het ontwerpproces van risicomodellen te begeleiden om tijdige in gebruikname te borgen.

Solid Professionals helpt Nederlandse grootbank met IFRS 9 implementatie

De aanpak
Bij de start van het project heeft Solid Professionals multidisciplinaire teams samengesteld per klanttype/product. In deze teams waren verschillende functies vertegenwoordigd waaronder Finance voor de kennis van IFRS 9, Risk voor de kennis van de modellen en Modelling voor het toetsen van de haalbaarheid van de plannen. De kenmerken van de teams waren: expert, multidisciplinair en zelfsturend.

Ontwerp
Om IFRS 9 risicomodellen te ontwerpen, is eerst gekeken of de bestaande risicomodellen kunnen worden gehanteerd. Vervolgens is een gap analyse uitgevoerd tussen de bestaande risicomodellen en de vereisten van IFRS 9. Denk hierbij aan de eis om risico’s in te schatten voor de hele looptermijn van het financiële instrument (Expected Lifetime) terwijl in de huidige risicomodellen gebruik wordt gemaakt van een horizon van 12 maanden. Deze gap analyse is de basis voor de voorstellen tot inhoudelijke aanpassing van de modellen die na goedkeuring van technische commissie, zijn overgedragen aan Modelling voor het bouwen van de risicomodellen.

Ontwikkeling
Het Modelling team ging aan de slag met het aanpassen van de bestaande modellen of het creëren van nieuwe modellen op basis van de goedgekeurde modelontwerpen en droeg vervolgens de modellen over aan het Modelvalidatie team voor de goedkeuring.

Implementatie
Nadat de ontwikkelde modellen goedgekeurd zijn werden ze overgedragen aan de IT-organisatie voor implementatie in de systemen van de bank. Dit is inmiddels afgerond – hierdoor is de bank in staat om de IFRS 9 modellen te gebruiken.

Resultaat
Solid Professionals was verantwoordelijk voor de projectleiding en dientengevolge het tijdig opleveren van de benodigde deliverables. Het project heeft de volgende resultaten opgeleverd voor de klant:

  • Goedgekeurde modelontwerpen en risicomodellen die voldoen aan de IFRS 9 vereisten.
  • Tijdige implementatie vóór de deadline van 1-1-2018, het moment waarop IFRS 9 reporting verplicht is.
  • Een gedragen interne oplossing door het betrekken van de juiste/verschillende stakeholders in het project.

Deze casus is één voorbeeld uit de verschillende projecten en programma’s die de Advisory tak van Solid Professionals voor haar klanten uitvoert op het gebied van Finance & Risk in het algemeen en binnen het vak Financial Risk & Data Analytics in het bijzonder.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup