First Consulting helpt Rabo Financial Solutions met Agile Transformatie

12 mei 2017 Consultancy.nl

Business consultants van First Consulting hebben de afgelopen periode Rabo Financial Solutions (Rabo FS, voormalig DLL Financial Solutions Nederland) ondersteund met hun Agile transformatie. Marc Boumans, Partner bij de Financial Services praktijk van First Consulting, en Harm Hoebergen, Manager Business Change Management bij Rabo FS, blikken terug op de opdracht en het resultaat.

Wat was de aanleiding vanuit Rabo FS voor de Agile transformatie?

Harm: “Dat was een combinatie van toenemende concurrentie, een veranderende klantwens en digitalisering. Als organisatie hadden we weinig grip op wat er precies gebeurde en op ontwikkelingen in de toekomst. Daarnaast kostte het traject van het opstarten van projectteams tot aan oplevering veel tijd. De wens vanuit de business was om een snellere time-to-market te realiseren en om meer op te kunnen opleveren. We wilden mensen in hun kracht zetten door hen te laten doen waar ze goed in zijn en de ballast daaromheen te verminderen. Eerst hebben we onderzocht welke richting wij op wilden gaan en of Agile daarbij kon helpen. Vervolgens zijn we in contact gekomen met First Consulting, die ons hierin heeft ondersteund.”

Quote van Milco Wijckmans - CEO van Rabo FS

Hoe zou je de aanpak van First Consulting omschrijven?

Harm: “Er is goed geluisterd naar onze specifieke behoefte en samen hebben we hier de aanpak op afgestemd. De organisatie was op het gebied van Agile werken onvolwassen. First Consulting heeft iedereen, van het executive team tot de werkvloer, laten doorleven wat Agile is, hoe het moet en hoe je dat kunt inrichten. Alle stakeholders zijn vanaf het begin meegenomen in de status van de transformatie en in wat het voor hen gaat betekenen en opleveren. Op deze manier is intrinsieke motivatie en enthousiasme gecreëerd.”

Marc: “In plaats van ons door Agile methodes te laten leiden, hebben we het gedachtegoed - omgaan met onzekerheid - als uitgangspunt genomen en bekeken welke methode het beste op de specifieke situatie en behoefte aansluit. Wij passen niet een standaard methodiek toe, maar kijken ook echt wat het beste past.”

Harm: “We hebben gezien dat het belangrijk is om eerst na te denken waar Agile werken van toegevoegde waarde is. Agile is mooi, maar biedt niet de oplossing voor alles.”

Marc: “Dat sluit ook goed aan op wat wij propageren. Kijk eerst naar het probleem en de uitdagingen die je hebt en kies daarvoor een oplossing met een methodiek die daarbij past. Het is zonde om een oplossing te introduceren voor een probleem dat je mogelijk niet hebt.”

Hoe is de begeleiding vervolgens vormgegeven?

Marc: “Op basis van gesprekken met alle stakeholders hebben we focusgebieden gedefinieerd om de transformatie vorm te geven. Het doel was om doorontwikkeling en houdbaarheid van de transformatie te borgen. In korte iteraties hebben we vervolgens de transformatie samen vormgegeven. Dit hielp om de prioriteiten van de verandering steeds te leggen waar deze de meeste impact konden hebben.”

First Consulting helpt Rabo Financial Solutions met Agile Transformatie

Harm: “De Agile maturity modellen van First hebben ons ook geholpen om een stip op de horizon te zetten en om de voortgang inzichtelijk te maken. Het feit dat de transformatie voornamelijk met Rabo FS medewerkers is gerealiseerd, heeft voor een groter gevoel van vertrouwen en eigenheid gezorgd dan met een grotere externe bezetting van Scrum Masters of Product Owners bereikt had kunnen worden.”

Marc: “De begeleiding was altijd zoveel mogelijk gefocust op de mensen die intern echt Agile moesten uitdragen en het verschil moesten maken, zoals de Product Owners, Scrum Masters en Agile leaders. Deze mensen hebben we geholpen om hun teams naar een hoger niveau te tillen.”

Harm: “Die individuele coaching heeft erg bijgedragen. Er werd niet alleen gestuurd op methode, maar ook op gedrag.”

Wat heeft de Agile transformatie opgeleverd?

Harm: “De Agile teams ontwikkelen zich zelfstandig, hebben meer plezier en zijn productiever dan vroeger. Je ziet men groeien in verantwoordelijkheid en zelfsturing; Product Owners spreken met MT leden alsof het vanzelfsprekend is en pakken zelf zaken op om verder te ontwikkelen en te verbeteren. Het was een uitdaging of het management een gevoel van controle verliezen zou ervaren. De discussie over het toebedelen van budgetten en andere resources is grotendeels verdwenen; er is vertrouwen dat we met de juiste dingen bezig zijn.”

Quote van Rick Bos - Product Owner bij Rabo FS

Marc: “Dat vertrouwen heeft de afgelopen maanden enorm doorgezet. We hebben een grote groei gerealiseerd: van beperkte kennis over Agile, naar Scrum Masters die hun teams op een mooie manier meenemen en Product Owners die in staat zijn om de strategische richting mee te bepalen en door te vertalen. Samen hebben we iets neergezet dat vanuit de werkvloer tot de top begrepen en gedragen wordt en waar er samenhang is, zonder dat het heel complex wordt. Er staat een Agile organisatie die de transformatie zelf kan doortrekken. Dat is voor ons het grootste compliment.”

Harm: “Als we terug konden in de tijd en ik had dezelfde beslissing moeten maken, had ik dit zonder twijfel opnieuw gedaan. Ik ben trots op waar we als Agile organisatie nu staan en denk dat niemand ons verder had kunnen brengen.

Gerelateerd: De visie van First Consulting op agile transformatie.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup