Rowan Preesman meest talentvolle Young Sourcing Professional 2017

27 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Rowan Preesman, Service Management Officer bij ABN Amro, is verkozen tot meest talentvolle Young Sourcing Professional van 2017. De bankier kreeg de prijs uitgereikt tijdens de 2017-editie van het Dutch Sourcing Congres. Preesman volgt Lesley Kaziow op, die de afgelopen twaalf maanden door het leven kon gaan als Young Sourcing Professional van het jaar. 

Sinds 2014 organiseert Quint Wellington Redwood (Quint) de zogeheten ‘Young Sourcing Professional’ award. Met de prijs wil het managementadviesbureau uit Amstelveen veelbelovende sourcing professionals jonger dan 35 in de schijnwerpers zetten en stilstaan bij hun bijzondere prestaties.

De kandidaten voor het awardprogramma komen voort uit het Young Sourcing Professional (YSP) netwerk van Quint en worden genomineerd door opdrachtgevers – twintig sourcing professionals startten ruim zes maanden geleden met de YSP traineeship. Centrale opdracht in de 2017 editie was het ontwikkelen van een visie op de impact van Agility en DevOps op het vakgebied van Sourcing. Deelnemers konden de afgelopen maanden individueel, met elkaar of indien gewenst met coaches van Quint werken aan deze opdracht. 

Na een eerste selectieronde mocht een handvol YSP’ers door naar de finale, die onlangs plaats vond tijdens het jaarlijkse Dutch Sourcing Congres. De uiteindelijke winnaar, Rowan Preesman (27), vertelde in een pitch van drie minuten dat hij het afgelopen jaar vooral bezig is geweest met het ombuigen van het ITIL-concept naar een nieuwe Agile manier van werken binnen ABN Amro. De team performance, het time and materials-contract en scherpe leveranciersbeoordelingen stonden hierbij centraal. Agile sourcing gaat volgens Preesman niet om het meten van individuele prestaties, de performance van alle autonome, multidisciplinaire teams bij elkaar opgeteld is leidend. Leveren de teams wel snel genoeg en first time right en, last but not least, stellen ze de klant wel centraal? 

Rowan Preesman meest talentvolle Young Sourcing Professional 2017

v.l.n.r. Alex van den Bergh (Quint), Peter-Paul Verhoef (Quint), Rowan Preesman (Winnaar), Henk Bothof (CIO bij ProRail), Jan Remmelt Nagel (ABN Amro), Paul van der Linden (Heineken), en Mireille van Kol (Quint). 

De voorzitter van de onafhankelijke vakjury, Henk Bothof (Director IT bij ProRail), roemde de complete visie van Preesman. Zelfs de governance-aspecten kwamen in de drie minuten aan bod. “Rowan stak er met vlag en wimpel bovenuit, hij is een echte winnaar en had zich als enige kandidaat helemaal aan de opdracht gehouden door zowel Agile en Sourcing in zijn inhoudelijke en tegelijkertijd sprankelende pitch te verwerken. Zijn keuze voor aansprekende, ondersteunende visuals was zonder meer geslaagd.”

Preesman kreeg de prijs uitgereikt door Lesley Kaziow, Purchaser IT bij Achmea en de winnaar van de 2016-editie van de Young Sourcing Professional award. Naast het vergaren van eeuwige roem krijgt Preesman als onderdeel van de prijs een jaar lang gratis zakelijke coaching door een principal consultant van Quint. 

Podium én een netwerk

Mireille van Kol, directeur van de opleidingstak van Quint, blikt tevreden terug op de meest recente editie van het awardprogramma. “Als thought leader op het gebied van sourcing is het de missie van Quint om het sourcingvak op een steeds hoger plan te tillen. Daarom investeren wij in jonge, gedreven en talentvolle professionals, ook buiten de eigen organisatie. Het Young Sourcing Professional programma biedt ambitieuze professionals een podium én een netwerk.” 

Ze vervolgt: “Persoonlijk ben ik enorm geïnspireerd geraakt door de bijdragen van deze zogenoemde millennials: ze zijn nieuwsgierig, assertief en mensgericht en dat zijn essentiële eigenschappen om échte veranderingen tot stand te brengen. Ze zijn in staat om met prikkelende denkwijzen de ervaren ‘oude rotten in het vak’ uit te dagen.” 

De eerste editie van Young Sourcing Professional werd in de wacht gesleept door Odile de Vito, destijds werkzaam bij KPN en tegenwoordig actief als Consultant bij Virtual Clarity, een IT-adviesbedrijf gevestigd in London.