5 vragen aan Suzanne Buter, consultant trainee bij Novius

16 maart 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Per 1 maart is Suzanne Buter begonnen in het Business Consultancy traineeship van adviesbureau Novius. Consultancy.nl stelde vijf vragen aan de kersverse trainee.

Kun je kort iets vertellen over je achtergrond?

Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hier heb ik naast een master in Strategic Innovation Management ook een master in International Relations afgerond. Gedurende deze periode liep ik tevens stage op de procurement afdeling bij een bank. Daarvoor deed ik een bachelor in American Studies. Na mijn afstuderen heb ik als vrijwilliger gewerkt bij Wereld Pers Foto Groningen en werkte ik bij een startup in duurzame energie.

Je liep stage in de bankensector en werkte vervolgens in het energiedomein. Waarom heb je toch besloten het consultingvak in te duiken?

Deze lijken inderdaad op het eerste gezicht vrij ver uit elkaar te liggen, ze hebben echter gemeen dat ze beiden gericht zijn op innovatie. Het was überhaupt mijn streven om te werken in een omgeving waar vernieuwing en businesstransformatie de boventoon voeren. Om heel eerlijk te zijn had ik er nooit over nagedacht om consultant te worden. Per toeval zag ik de vacature van Novius voorbijkomen. Daaruit bleek dat de Novius opdrachten gericht zijn op het bieden van innovatieve oplossingen en veranderingen waarmee de klantpositie wordt versterkt. Dat, gecombineerd met de wijze waarop die veranderingen worden geïmplementeerd, sprak me heel erg aan. Wat echt de doorslag gaf was de afwisseling, je komt met allerlei sectoren in aanraking. Het is feitelijk dus een hele goede toevalstreffer gebleken!

Suzanne Buter - NoviusDe consultancybranche barst van de traineeshipprogramma’s. Wat gaf de doorslag om voor het programma van Novius te kiezen?

Novius voelde vanaf het moment dat ik de uitnodiging om op gesprek te komen ontving aan als een warm bad. Ik kreeg direct het gevoel dat Novius een omgeving is waarin ik mijzelf op professioneel gebied op zeer hoog niveau zou kunnen ontwikkelen. Daarnaast is het Novius Transformatie Framework voor mij een hele logische manier om veranderingen binnen een organisatie goed neer te zetten. Het werd ook direct duidelijk dat je meteen aan de slag zou gaan hiermee. Zo’n uitdaging pak ik graag met beide handen aan. Mocht het nodig zijn, dan zijn er binnen Novius korte lijnen naar de meer ervaren consultants, zodat ik binnen no time advies kan vragen aan collega’s met meer ervaring.

Wat krijg je de komende twee jaar als onderdeel van het traineeship voorgeschoteld?

Heel veel leuke dingen! Eigenlijk is het programma drieledig: ten eerste ga ik opdrachten doen bij klanten van Novius. Hierin word ik natuurlijk begeleid door diverse ervaren collega’s. Ten tweede ga ik trainingen volgen bij de Novius Academy, om mijzelf nog verder te ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak. Zo doe ik de juiste vaardigheden op om businessvraagstukken succesvol op te lossen. Als laatste maak ik deel uit van een Competence Center. In mijn geval is dit Bedrijfsontwerp. Hierin ga ik intensief samenwerken met collega’s om vakkennis te vergaren, zodat we die vervolgens kunnen toepassen bij onze klanten of verwerken in trainingen van de Novius Academy.

Tot slot, voor diegenen die net als jij het Business Consultancy traineeship van Novius willen volgen, kun je toelichten hoe de sollicitatieprocedure eruit zag? Welke tips heb je verder nog voor de kandidaten?

Wat ik prettig vond aan de sollicitatieprocedure is de duidelijke communicatie en dat Novius zichzelf ook introduceert aan de kandidaten door middel van een bedrijfspresentatie. Hierdoor wordt de identiteit van Novius meteen duidelijk, waardoor je als kandidaat zijnde direct een idee krijgt op welke wijze jij er mogelijk bij zou passen. De tip die ik zou geven aan toekomstige kandidaten is om een sterke motivatiebrief te schrijven. Wat jou uniek maakt en wat jij denkt toe te voegen aan het team is binnen Novius namelijk zeer belangrijk.

Eerder dit jaar startte ook Floor Clijsen als trainee bij Novius. Meer weten over het ‘Business Consultancy’ traineeship programma van Novius? Lees de ervaringen van Joppe ter Meer en Ralph van Vliet.