Joppe Ter Meer en Ralph van Vliet over het Novius Traineeship
Een aantal maanden geleden lanceerde Adviesgroep Novius haar nieuwe Novius Consultancy Traineeship-programma voor twee jonge talenten. Young professionals Joppe Ter Meer en Ralph van Vliet zijn drie maanden geleden gestart met het tweejarige programma. Consultancy.nl ging met hen in gesprek om hun eerste ervaringen te vernemen.
Op 1 maart 2016 begonnen twee young professionals met het Consultancy Traineeship van Adviesgroep Novius. Uit de recruitmentprocedure werden Joppe Ter Meer en Ralph van Vliet geselecteerd om deel te nemen aan het traineeprogramma van het business consultancybureau uit Langbroek. Ruim twee maanden na de start van het programma, dat eind vorig jaar gelanceerd werd, stelde Consultancy.nl een tiental vragen aan Ter Meer en Van Vliet, om meer te weten te komen over hun ervaringen met het traineeship.
Kunnen jullie kort iets over jezelf vertellen?
Van Vliet: In januari 2016 studeerde ik af voor de Master Information Management aan de Tilburg University. Mijn afstudeertraject heb ik doorlopen binnen het Business Technology Center van Schiphol Group. Als onderdeel van het digital airport programma heb ik onderzoek gedaan naar de digitalisering van het passagiersproces. In mijn aanpak heb ik ervoor gekozen om de betreffende partijen in het passagiersproces te betrekken bij het onderzoek. Het resultaat was een adviesrapport met als uitkomst dat het huidig beslissingssysteem voor het managen van passagiersstromingen, efficiënter en effectiever kan worden gemaakt d.m.v. track & trace toepassingen en data integratie met de betrokken partijen. Een zeer leerzame periode in een interessante omgeving.
Ter Meer: In december 2013 studeerde ik Cum Laude af aan de Rotterdam School of Management, de Bedrijfskunde faculteit van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Enige tijd na mijn afstuderen kreeg ik een baan aangeboden om te starten in een combinatiefunctie van consultancy en onderzoek. In bijna twee jaar deed ik enerzijds ervaring op met consultancy werkzaamheden en anderzijds met het doorgronden van bepaalde onderwerpen. Een hele mooie combinatie. Zo deed ik een succesvolle opdracht voor het Oranje Fonds en gaf ik in diezelfde periode onder andere een presentatie in Singapore over het functioneren en groeien van sociaal maatschappelijke organisaties, hoe zij hun business model inrichten en alle valkuilen die daarbij komen kijken. Een meer dan waardevolle tijd!
Joppe, na het behalen van je master aan de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit, werkte je nog bijna twee jaar binnen de universiteit als Research Consultant. Onlangs verruilde je deze rol om te starten in het Consultancy Traineeship programma van Novius. Kun je toelichten waarom je de overstap hebt gemaakt naar een (consultancy) traineeship, en waarom je specifiek voor Novius hebt gekozen?
Ondanks mijn zeer goede ervaringen binnen de Erasmus Universiteit heb ik bewust gekozen voor een overstap naar de daadwerkelijke consultancywereld. Ik wilde mijn vaardigheden en kennis graag ook in andere contexten inzetten. Dit het liefste in de vorm van een traineeship, met on-the-job leren door samen met ervaren collega’s aan een klus te werken, maar ook door mij persoonlijk verder te ontwikkelen. Daar wilde ik eigenlijk geen concessies in doen en dat hoefde gelukkig ook niet. Want dat kon bij Novius. En dat in een informele sfeer, met korte lijnen richting partners, maar wel met een uniforme aanpak en drive om de klant zo goed mogelijk te bedienen. Mijn keuze is tot zover perfect gebleken. Ik leer dagelijks van senior collega’s en leer ook elke dag meer over mezelf.
Ralph, ook jij rondde recentelijk je Master af aan de Universiteit van Tilburg en hebt in aansluiting hierop gekozen voor het Novius Consultancy Traineeship. Ook aan jou daarom de vraag: waarom koos je voor het volgen van een (consultancy) traineeshipprogramma, en waarom kwam jij uit bij Novius?
Tijdens mijn opleiding werd ik klaargestoomd voor een ‘consultancy’ carrière op het snijvlak van informatietechnologie, business en management. Novius is daarom een logische stap. Daarnaast leidt het traineeship je op als een allrounder binnen de verschillende specialismen die Novius kent, wat een geweldige mogelijkheid geeft om erachter te komen waar jouw kwaliteiten liggen en waar je energie van krijgt.
In het kort, wat houdt het Novius Consultancy Traineeship in grote lijnen in?
Van Vliet & Ter Meer: Het Novius Consultancy Traineeship is een tweejarig traineeship waarin je on-the-job learning en persoonlijke ontwikkeling combineert. Je doet, veelal met een ervaren collega, daadwerkelijk opdrachten voor de klant en werkt tegelijkertijd wekelijks aan je eigen ontwikkeling. Op het vlak van je persoonlijke ontwikkeling heb je zelf de regie. Novius ondersteunt je daarin optimaal, maar je moet zelf aangeven hoe je binnen een paar jaar die stappen hebt gemaakt als consultant. Daarin is van alles mogelijk. Naast interne en externe vakopleidingen en trainingen krijgt de ondersteuning vorm op verschillende manieren: door inhoudelijke coaching op een project zelf, interne coaching vanuit het management en coaching op het vlak van HR. Elk weer met een geheel eigen invalshoek die heel nuttig is, allemaal met het doel om snel te groeien en snel nog meer waarde voor de klant te leveren.
Jullie zijn inmiddels zo’n tweeënhalve maand bezig met het programma, dat jullie klaarstoomt om als business consultant complexe businesstransformaties te gaan begeleiden. Hoe zijn jullie eerste ervaringen?
Van Vliet: De eerste indrukken zijn erg goed. Door de interne open sfeer en korte lijnen met senior consultants en partners is het een prettige omgeving om te werken en te leren. Trainingen en coaching worden professioneel georganiseerd.
Ter Meer: Erg goed. De druk zit er goed op, maar daar blijkt ook waardering uit. Dat is altijd prettig. De combinatie tussen on-the-job learning en werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling is voor mij een verrijking. Er hangt een open sfeer waarin je vrijuit kan praten, zeker in de verschillende coachingsgesprekken. Daarbij zijn de trainingen van een hoog niveau, op een aanzienlijk tempo en leer je veel over jezelf. Dat geeft enorm veel energie.
Op wat voor soort projecten worden jullie als trainees ingezet? Kunnen jullie iets vertellen over het project/de projecten waar jullie nu aan werken?
Van Vliet: De projecten variëren op dit moment van het begeleiden bij het opstellen van een strategie plan tot inhoudelijk Enterprise Architectuurmodellen. Zo ondersteun ik op dit moment een IT-strategietraject voor een loterij in Nederland, Zweden en de UK. Hierin faciliteren wij sessies om in samenwerking met de medewerkers te komen tot een IT-strategie plan 2017-2020. Daarnaast ben ik bezig voor een internationale verzekeringsmaatschappij om het architectuurlandschap in kaart te brengen van de acht verschillende Europese landen. Supergave opdrachten met een internationaal tintje!
Ter Meer: De projecten waar je op kan worden ingezet zijn heel divers. Zo help ik een zorgverzekeraar met het concretiseren van hun strategie en start ik zeer binnenkort aan de opzet van een procesarchitectuur bij een groeiende Nederlandse luchthaven. Hier gaan wij beginnen met het in kaart brengen van de benodigde processen, om op basis hiervan een gefundeerde keuze te maken welke applicaties deze processen optimaal gaan ondersteunen. Organisaties maken nogal eens de fout andersom te redeneren. Dat leidt geheid tot niet-optimale situaties. Wij volgen een gestructureerde manier om dit succesvol aan te pakken.
Vanuit Novius worden jullie tijdens het traineeship bij jullie projecten begeleid. Hoe geeft Novius verder inrichting aan jullie persoonlijke ontwikkeling? En wat doen jullie zelf om jullie kennis up to date te houden?
Van Vliet: Voornamelijk door de verschillende coachingsgeprekken plus de interne en externe vakopleidingen en trainingen. Daarbij is het van belang om zelf aan te geven wat je wil bespreken en welke vaardigheden je wil leren. Eigen initiatieven worden zeer gewaardeerd. Daarnaast is er binnen Novius veel kennis aanwezig. Wanneer ik bezig ben met een vraagstuk waarin ik weinig ervaring heb, contact ik de persoon binnen Novius die hier meer ervaring en kennis in heeft. Hierdoor verkrijg ik de kennis die ik nodig heb en kan ik zelf de opdracht uitvoeren. Deze manier werkt ook doordat er een open cultuur heerst binnen Novius en deze ‘kennisoverdracht’ alleen maar wordt aangemoedigd.
Ter Meer: Naast de verschillende coachingsgesprekken en interne en externe kennis- en vaardigheidstrainingen, is vooral onze eigen invulling daarin erg belangrijk. We brengen als Novius daarbij veel boeken uit over het vakgebied, dit op een eenvoudige en leuke manier gepresenteerd. Dat zijn enkele manieren om kennis over het vakgebied up-to-date te houden.
Joppe, tijdens je studie liep je onder meer stage bij de Gemeente Rotterdam, waar je als junior consultant betrokken was bij een organisatietransformatie. Wat heb je geleerd van die ervaring? Hoe verschillen volgens jou transformaties in de publieke sector van transformaties waar Novius, of jij zelf, mee te maken krijgt?
Bij de Gemeente Rotterdam ging het om de transitie naar Het Nieuwe Werken. Hoewel veranderingen qua onderwerp van elkaar kunnen verschillen, is aandacht voor het individu, het team en het collectief overal van groot belang. Daarbij is inzicht in aspecten van verandertrajecten, zoals de veranderbereidheid, -breedte, -diepte en -vermogen, eveneens essentieel. In dat opzicht verschillen transformaties in verschillende sectoren niet zo fundamenteel van elkaar. Een verandering, en weerstanden die daarbij horen, goed kunnen duiden en respecteren is in mijn ogen stap 1 van elke succesvolle transformatie.
Ralph, in de afgelopen jaren was jij onder meer actief als medeoprichter van de digitale startup Digimedia en mede-eigenaar van de hardloopgroep RunninUtrecht. Hoe biedt Novius jou de ruimte om ondernemerschap te tonen?
Ondernemerschap wordt zeer gewaardeerd binnen Novius. Het traineeship vormt daarom zeker geen belemmering maar eerder een verrijking. Nieuwe ideeën tijdens zowel interne als externe opdrachten worden op prijs gesteld en makkelijk opgenomen.
Hoe ervaren jullie de bedrijfscultuur bij Novius? Wat spreekt jullie vooral aan?
Van Vliet: Novius is een integere organisatie. De interne bedrijfscultuur is informeel en er heerst een fijne sfeer. Een leuk voorbeeld is dat we gezamenlijk de tafel dekken met de mensen die bij Novius lunchen. Wat mij vooral aanspreekt is het vertrouwen dat je krijgt van je collega’s als junior consultant. Ideeën worden overgenomen en al snel mag je deze zelf uitvoeren bij de klant. Erg uitdagend en leuk!
Ter Meer: Door gesprekken met consultants van Novius en het doorlopen van de selectiedagen wist ik al heel goed in wat voor cultuur ik terecht zou komen. Een sterk informele sfeer waarin de lijnen kort zijn en openheid belangrijk is. Het lijkt allemaal cliché en termen die je vaak hoort, maar het geldt daadwerkelijk voor Novius. Toch kunnen we hier als organisatie nóg verder in verbeteren.
Novius besteedt veel aandacht aan kenniscreatie en kennisdeling via het ontwikkelen van opleidingen en schrijven van publicaties. Als trainees maken jullie deel uit van een van de Competence Centers van Novius. Welke rol spelen (jullie binnen) de Competence Centers (CC’s) op deze gebieden?
Van Vliet: Vanuit Novius wordt ruimte geboden om interne opdrachten op te pakken en zo de interne kenniscreatie en kennisdeling te vergroten. We worden direct betrokken bij verschillende CC’s waardoor we breed inzetbaar zijn en voor een kruisbestuiving kunnen zorgen. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met Tooling, waarbij de tools de werkzaamheden moeten gaan ondersteunen bij externe opdrachten. Deze Tooling geldt voor meerdere CC’s en moeten op elkaar aansluiten waardoor we onze holistische aanpak kunnen versterken bij de klant.
Ter Meer: De CC’s zijn een belangrijke driver voor kenniscreatie, kennisdeling en productontwikkeling. Ondanks intensieve projecten, maken we ook voor onze interne bijdrage tijd en ruimte. Dit stimuleert niet alleen het verbeteren van onze dienstverlening maar ook het organisatiegevoel voor Novius. Wij pakken daarin net als elke andere Noviaan taken op en zijn daarin niet anders dan meer ervaren collega’s. Daarbij zijn we ook actief in kruisverbanden die bestaan tussen Novianen vanuit de verschillende CC’s. De verschillende expertises kunnen elkaar en de klant nog meer toegevoegde waarde bieden.
Tot slot, de consultancybranche is een gewilde sector onder studenten als het gaat om eerste werkervaring en carrièreperspectieven. Welke wijze raad kunnen jullie uit eigen ervaring meegeven aan studenten die een loopbaan in de consultancy ambiëren?
Van Vliet: Deel zoveel mogelijk het beeld van jouw perfecte startersbaan. Praat hierover met mensen in je omgeving en vraag om advies. Wie weet welke deuren er dan voor je opengaan. Kijk daarbij verder dan de ‘populaire’ consultancy kantoren, want er is veel meer dan dat!
Ter Meer: Richt je niet alleen op de grote consultancy bedrijven. Het is de grootste onzin om te denken dat je ontwikkeling alleen bij de grote consultancy firma’s gewaarborgd is. Zoek bij elke organisatie naar waarborging van de ‘grote drie’: (1) uitdagende inhoud, (2) oprechte aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en (3) een gedegen pakket aan arbeidsvoorwaarden. Wat betreft dat laatste, pin je dus ook absoluut niet vast op een hoog bruto maandsalaris!