Interview met Quintop trainees Jeroen Andreae en Teska Meijers

16 februari 2017 Consultancy.nl

In september vorig jaar zijn Jeroen Andreae en Teska Meijers ingestroomd in het High Potential Programma van Quintop, een adviesbureau uit Utrecht. Inmiddels zo’n zes maanden verder kijken ze terug op hun eerste ervaringen als High Potentials, vertellen ze over hun opdrachten en geven ze inzicht in hoe het is om bij Quintop te werken.

Kunnen jullie kort iets over jezelf vertellen?

Jeroen: Ik ben Jeroen Andreae en sinds augustus werk ik voor Quintop als High Potential. In december 2015 ben ik afgestudeerd aan de master Human Resource Studies in Tilburg. Ik heb voor HR gekozen omdat ik vind dat mensen het belangrijkste onderdeel van een organisatie zijn. Binnen HR vind ik het vooral interessant om te kijken hoe wij zo efficiënt, effectief en eenvoudig mogelijk kunnen werken.

Teska: Mijn naam is Teska Meijers en ik ben in september gestart als High Potential bij Quintop. Daarvoor heb ik net als Jeroen in aan de universiteit in Tilburg gestuurd en hier heb ik de bachelor en master Organisation Studies gevolgd. Naast mijn studie heb ik me verder ontplooid door middel van verschillende stages, studie ervaring in het buitenland en door te reizen en deel te nemen aan verschillende studentencommissies. Mede door mijn studie en nevenactiviteiten werd tijdens deze jaren mijn interesse voor HR en projectmanagement steeds duidelijker.

Jullie hebben beiden gekozen voor een High Potential Programma bij advies- en implementatiebureau Quintop. Wat was jullie motivatie om hiervoor te kiezen?

Jeroen: Hiervoor heb ik een tijdje in recruitment gewerkt. Omdat ik mij liever breder binnen HR wilde ontwikkelen ging ik op zoek naar een functie waarin ik met alle aspecten van HR te maken zou krijgen. Verder vond ik dat ik na mijn studie nog lang niet uitgeleerd was, dus ging mijn voorkeur uit naar een functie waarin ik werken én leren kon combineren.

Teska: Ik ben het met Jeroen eens. Het is prettig dat er bij het High Potential Programma ruime aandacht wordt besteed aan persoonlijke ontwikkeling en (praktisch ingestelde) trainingen.

Jeroen Andreae - Quintop

Jullie zijn inmiddels zo’n zes maanden aan de slag. Kunnen jullie wat meer vertellen over je opdracht(en) en rollen?

Teska: We zitten allebei bij dezelfde klant, een multinational. Ik neem deel aan het team dat zich bezighoudt met de HR systemen op globaal niveau. Mijn opdracht is om de kwaliteit van de HR data te optimaliseren. Dit is een uitdagende functie waarbij ik veel contact heb met de verschillende landen waarin het bedrijf opereert. 

Jeroen: Ook al zitten wij in hetzelfde team bij dezelfde opdrachtgever, onze functies lijken niet op elkaar. Mijn functie is wat technischer: Ik houd mij bezig met de aanwezige digitale HR systemen en geef hiervoor wereldwijde ondersteuning. Deze functie is echter bijna afgelopen en inmiddels ben ik bij hetzelfde bedrijf gestart met een nieuw project, wat draait om procesbeschrijving en –optimalisatie.

Teska: Ja dat vind ik het leuke aan het werk in de consultancy, dat je veel kan zien en leren in een korte tijd.

Consultants van Quintop worden veelal ingezet op complexe HR vraagstukken. We kunnen ons voorstellen dat jullie vanuit Quintop zo nu en dan behoefte hebben aan meer ervaring en senior expertise. Hoe worden jullie door Quintop inhoudelijk ondersteund tijdens opdrachten?

Teska: Iedere High Potential krijgt een coach aangewezen, dit zijn senior consultants met veel ervaring. Met mijn coach bespreek ik verschillende vraagstukken en zij geeft mij dan goede tips en adviezen. Daarnaast is het contact met andere collega’s erg laagdrempelig waardoor ik gemakkelijk naar ze toe kan stappen als ik ergens mee zit.

Jeroen: Hier heb ik recent nog een goed voorbeeld van. In mijn nieuwe opdracht moest ik beginnen met het maken van een uitgebreide procesbeschrijving die later in een workshop gebruikt zou gaan worden. Hier had ik nog geen ervaring mee en belde dus een collega voor wat tips en trucs. Zij heeft mij vervolgens heel goed op weg geholpen en mede door haar hulp werd de workshop een succes. 

Het High Potential programma maakt onderdeel uit van de nieuwe High Potential Pool dienstverlening van Quintop. Kunnen jullie iets meer vertellen over hoe het algemene ontwikkelingsprogramma eruit ziet?

Teska: Het programma bestaat uit diverse onderdelen. Het opleidingsprogramma kent de volgende hoofdclusters: Persoonlijke ontwikkeling, Communicatie vaardigheden, Project & Proces management, HR en Acquisitie. Daarnaast is er flexibele ruimte ingebouwd, om te voorzien in specifieke (en persoonlijke) behoeften. Tevens hebben de High Potentials toegang tot relevante E-learnings, welke gekoppeld zijn aan de trainingen. Daarnaast zijn er intervisie sessies, waarin we met de High Potentials diverse casussen behandelen en elkaar input geven. 

Jeroen: Het is gericht op WO starters die zich na hun studie snel willen ontwikkelen tot een professionele HR management consultant. Hierbij wordt er gekeken naar de studieachtergrond, maar vooral ook naar je nevenactiviteiten en passie voor HR. Het aanbod van High Potentials wordt afgestemd op de vraag van bedrijven naar ambitieuze starters die met een frisse blik en veel energie te werk gaan. 

Teska: De starter heeft een uitdagende functie met veel focus op professionele en persoonlijke ontwikkeling en de klant krijgt een enthousiaste starter wiens training en ontwikkeling geheel wordt verzorgd. Een win-win situatie in mijn ogen. 

Teska Meijers - Quintop

Hoe zouden jullie de bedrijfscultuur binnen Quintop omschrijven?

Jeroen: De sfeer op kantoor is professioneel maar tegelijkertijd ook informeel. Zoals al eerder genoemd staat iedereen altijd voor elkaar klaar, ook al zitten we allemaal vrijwel fulltime bij de klant. Op vrijdag zijn de meeste collega’s bij Quintop te vinden en is er ruimte voor een kop koffie of een borrel aan het eind van de dag.

Teska: En daarnaast is er eens per maand een bijeenkomst met alle medewerkers: een ‘Quintsessie’. Tijdens deze avond wordt er gepresenteerd door Quintoppers over uiteenlopende onderwerpen. Ik vind dat kennis en ontwikkeling ook hoog in het vaandel staan bij Quintop, iets dat me zelf erg aanspreekt.

Tot slot, voor veel studenten en starters vormen traineeshipprogramma’s een populaire en aantrekkelijke optie om hun loopbaan te beginnen. Welke tips hebben jullie voor jonge talenten en waar moeten ze volgens jullie vooral op letten?

Teska: Ik heb destijds als tip gekregen er goed op te letten wat het traineeship daadwerkelijk inhoudt. Bedrijven zien dat traineeships erg populair zijn bij starters en daarmee schiet het aantal traineeships omhoog maar het is goed een onderscheid te maken in de professionaliteit van de traineeships en goed door te vragen naar de exacte inhoud. 

Jeroen: En kijk daarbij goed naar wat je belangrijk vindt in een traineeship: hoeveel ruimte is er voor ontwikkeling, en waar is die op gericht? Welke kanten kun je er mee op? Bedenk goed dat traineeships erg populair zijn en dat er dus veel concurrentie is als je solliciteert.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup