TNO Bedrijven na deal omgedoopt tot First Dutch Innovations

04 januari 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

First Dutch, een onderneming van voormalig Argos Oil-topman Peter Goedvolk, heeft een meerderheidsbelang genomen in TNO Bedrijven, onderdeel van onderzoeksinstituut TNO. Als onderdeel van de deal worden bijna dertig (snel groeiende) technologie gedreven startups en bedrijven met ruim 1.100 medewerkers onderdeel van de portefeuille van het nieuw gelanceerde First Dutch Innovations. 

In de zomer van 2016 maakte minister Henk Kamp bekend dat TNO het voornemen had om een meerderheidsaandeel in TNO Bedrijven te verkopen. TNO Bedrijven is een tak die erop gericht is om de door TNO ontwikkelde kennis te valoriseren en naar de markt te brengen.

Het kabinet denkt dat TNO Bedrijven hierdoor kan profiteren van een sterkere positionering, met een duidelijkere scheiding tussen de publieke en private rol van het kennisinstituut. Ook zou TNO Bedrijven meer bedrijfsmatig gaan werken en neemt de financiële slagkracht toe door meer mogelijkheden om externe financiering aan te trekken, aldus Kamp in zijn brief aan de Tweede Kamer. Kamp besloot verschillende adviseurs in de arm te nemen om een geschikte strategische partner voor TNO Bedrijven te vinden, waaronder corporate finance experts van Vondel Finance en M&A advocaten van Pels Rijcken. 

Peter Goedvolk koopt TNO Bedrijven

Afgelopen maand maakte TNO bekend dat het een partner heeft gevonden in Peter Goedvolk, de voormalig topman van Argos Oil en een van de rijkere ondernemers van ons land (Goedvolk staat al jaren in de Quote 500). De afgelopen jaren is Goedvolk bezig geweest met een nieuwe onderneming (Count Trading & Logistics) en diverse private equity fondsen. Ook nam hij begin 2015 First Dutch over, een corporate finance boetiek met als doelstelling om investeringstakken te ondersteunen met hoogwaardige financial advisory expertise.

“Na een uitgebreide marktverkenning samen met financieel adviesbureau Vondel Finance is uiteindelijk First Dutch geselecteerd als meest passende partij”, stelt TNO in een persverklaring. Financiële gegevens van de transactie zijn niet bekendgemaakt, volgens data van het FD neemt Goedvolk een belang in van tussen de 50% en 60%.

Goedvolk noemt de transactie in een reactie “het hoogtepunt” van zijn ondernemerschap. Hij neemt een groot aandeel in een portefeuille bestaande uit 27 bedrijven met ruim 1.100 medewerkers in de sectoren High Tech, Life Sciences en Energy, en krijgt toegang tot kapitaal en kennis. Het nieuwe bedrijf zal gevoerd worden als First Dutch Innovations, en naast First Dutch en Count Trading & Logistics opereren. 

First Dutch Innovations zal zich volgens Goedvolk ontwikkelen tot een breed (kennis)valorisatieplatform voor innovatie binnen Nederland, met een focus op jonge technologiegedreven startups en bedrijven. Hij ziet meerdere voordelen voor de organisaties binnen de portefeuille: “Zij krijgen toegang tot kapitaal en kennis. Daardoor kunnen zij effectief en succesvol starten en doorgroeien tot innovatieve bedrijven met impact in de markt.” Ook kunnen ze beschikken over de consultancy en private equity expertise binnen de organisatie. Daarnaast ziet hij kansen en synergiën binnen het investment domein. Volgens hem presenteert First Dutch Innovations naast een portfolio van bedrijven ook een online state-of-the-artplatform dat anderen uitnodigt te participeren, zoals universiteiten, onderzoekscentra, academische ziekenhuizen en financiële instellingen.

Dutch Innovations

“Ik kan niet wachten om met het team de portfolio verder vorm te geven en uit te bouwen. De wereld verandert dramatisch, de transitie is onomkeerbaar en de kansen zijn legio”, aldus Goedvolk. Om leiding te geven aan First Dutch Innovations, heeft de Rotterdamse ondernemer Gina van der Werf aan boord gehaald als Managing Director, de voormalig CEO van Priority Telecom (onderdeel van wereldwijde telecomgigant Liberty Global). Van der Werf wordt vergezeld in het bestuur door Victor Elsendoorn, directeur TNO Bedrijven. “Als TNO Bedrijven zijn we bijzonder blij met deze aandeelhouder. Wij hebben een goede staat van dienst in het ontdekken en tot waarde brengen van innovaties.”

Verkoper TNO laat bij monde van Paul de Krom, voorzitter Raad van Bestuur van TNO, weten tevreden te zijn met de transactie. “Het First Dutch Innovations concept biedt de unieke mogelijkheid het MKB in Nederland een sterke en innovatieve impuls te geven. En met de opbrengst zal TNO de transfer van nieuwe technologie verder versterken waardoor het innovatie-vliegwiel wordt versterkt.” De daadwerkelijke overdracht van TNO Bedrijven naar First Dutch Innovations zal plaatsvinden na goedkeuring door de ACM.