De beste marketing en communicatie adviesbureaus van 2016

22 december 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

M2Media, MediaCom en VODW zijn volgens managers de beste marketingadviesbureaus van ons land. Voor communicatieadvies kan men volgens Nederlandse managers het beste de hulp inschakelen van The PR Factory, Winkelman & Van Hessen of Hill & Knowlton. 

Sinds 2002 doet Management Team (MT), een zakenblad voor bestuurders en managers, jaarlijks onderzoek naar de tevredenheid over zakelijke dienstverleners en adviesbureaus. 620+ managers die in het afgelopen jaar betrokken zijn geweest bij de inhuur van externe partijen deden aan de 2016-editie van het onderzoek mee. De dienstverleners die het meeste werden aanbevolen en aan de hand van drie selectiecriteria (klantgerichtheid, productleiderschap en excellentie van uitvoering) het hoogste scoorden, zijn opgenomen in de zogeheten ‘MT100 ranking’, verdeeld over 24 categorieën*.

Beste marketing adviesbureaus

In de categorie ‘marketingadvies’ hebben de managers organisaties beoordeeld die gespecialiseerd zijn in marketingadviesdiensten, zoals het helpen van klanten bij het vergroten van hun zichtbaarheid, vindbaarheid en naamsbekendheid. M2Media, met ruim 30 marketeers een middelgroot marketingbureau, prijkt dit jaar bovenaan de lijst, nadat het in 2015 de tweede plek behaalde. Ook de nummer 2, wereldwijd mediabureau MediaCom, is geklommen in de lijst, vanaf de vierde plek in 2015. Op de derde plek volgt VODW en de gedeeld vierde plek gaat dit jaar naar Boom Communicatie – vorig jaar op #8 – en Saatchi & Saatchi, die twee plekken is gestegen sinds 2015. 

MT100 - Beste Marketing-adviesbureaus 2016

De top tien bestaat verder uit Ogilvy & Mather op de zesde plek, gevolgd door strategie, marketing & sales specialist Simon-Kucher & Partners, die ook een plekje heeft veroverd in de lijst met beste strategie consultants van Nederland. Op #8 staat Amsterdams Marketing en PR-adviesbureau Winkelman & Van Hessen, terwijl de negende en tiende plek dit jaar naar respectievelijk strategisch marketingadviesbureau FHV BBDO en wereldwijde marketing communicatiespeler MullenLowe Group gaan. 

Beste communicatieadviesbureaus

In de categorie 'communicatieadvies' werd respondenten gevraagd bureaus te beoordelen die communicatiestrategieën ontwikkelen, communicatie-uitingen schrijven en zich bezig houden met imago management en positionering. Uit de aanbevelingen van managers volgt de volgende top 3: The PR Factory uit Utrecht, Winkelman & Van Hessen en Hill+Knowlton, respectievelijk de twee, een en vier van vorig jaar. 

MT100 - Beste Communicatie adviesbureaus van Nederland

De top 5 wordt afgesloten door op #4 redactioneel diensverlener Ravestein & Zwart uit Nijmegen en op de vijfde plek Dietz Communicatie, die de notering deelt met het Arnhemse Wisse Kommunikatie. Op de zevende plek staat Porter Novelli, een internationaal communicatiebureau met een Nederlandse vestiging in Amstelveen. De rest van de top 10 bestaat verder uit drie van oorsprong Amerikaanse spelers. Op #8 staat PR en marketingbureau FleishmanHillard, dat Nederlandse kantoren heeft in Amsterdam en Den Haag, gevolgd door Burson-Marsteller (#9), dat zijn hoofdkantoor in New York heeft staan, en wereldwijd PR-bureau Weber Shandwick op de tiende plek.

* De managers werd gevraagd om organisaties te rangschikken binnen 24 categorieën: Financiering, Energie, Accountancy, Digital Consultancy, IT Beheer & Onderhoud, Kantoorinrichting, Schoonmaak, Catering, Beveiliging, Advies & Beheer Bedrijfshuisvesting, Sales Advies & Training, Media-Advies, Communicatie-Advies, Marketing-Advies, Advocatuur & Notariaat, Trainingen & Opleidingen, Uitzendbureaus & Detacheerders, Executive Search, HR-Advies, Pensioenen & Verzekeringen, Strategisch Advies, Supply Chain & Logistiek, Interim Management en Organisatieadvies.