SOLVE Consulting over de samenwerking met MVO Nederland

25 november 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds maart 2016 werkt SOLVE Consulting samen met MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die zich inzet voor het versnellen van de energietransitie en een duurzamere economie. Om meer te weten te komen over de partnership tussen het studentenbureau en MVO Nederland sprak Consultancy.nl met Kim van der Stappen en Jasmine Corba, adviseurs die vanuit SOLVE Consulting betrokken zijn bij de samenwerking.

Hoe is de samenwerking tot stand gekomen? En wat houdt de samenwerking precies in?
Kim: MVO Nederland heeft te maken met een toenemend aantal verzoeken vanuit haar netwerk omtrent het vinden van oplossingen voor MVO-gerelateerde uitdagingen waar bedrijven mee kampen. MVO Nederland doet er alles aan om deze bedrijven te steunen in het vinden van oplossingen voor hun problemen, echter schieten zij handen te kort. MVO Nederland heeft er daarom voor gekozen om SOLVE te benaderen ten einde een samenwerkingsverband aan te gaan. MVO Nederland bundelt de verschillende uitdagingen tot projecten, waar SOLVE dan mee aan de slag gaat.

Kunnen jullie wat meer vertellen over het project dat jullie nu met MVO Nederland uitvoeren?
Kim: MVO Nederland heeft van de Nederlandse ambassade in Spanje vernomen dat Spaanse papierproducenten een groot overschot hebben aan papierpulp. Ze willen dit in plaats van afvoeren, graag omzetten in een hoger waardeproduct. De consultants van SOLVE hebben de opdracht gekregen om uit te zoeken wat de opties hiervoor zijn. Naast het doen van onderzoek spelen het matchen van bedrijven, het creëren van content en visuals en het naar buiten brengen van de informatie door gebruik te maken van de Futureproof community van MVO Nederland en sociale media een belangrijke rol. Dit is namelijk essentieel om andere ondernemers te inspireren circulair te ondernemen en zo de impact van MVO Nederland te vergroten.

MVO Nederland

Kim, jij bent Projectmanager binnen het bestuur van SOLVE Amsterdam en begeleidt daarom onder andere de projecten voor MVO Nederland, en jij, Jasmine, bent teamleider voor het eerste projectteam dat aan de slag gaat met een project van MVO Nederland. Welke verantwoordelijkheden en activiteiten hebben jullie in het project?
Kim: Ik ben net als bij alle projecten die wij doen vanuit SOLVE Amsterdam verantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit van het eindproduct en het proces. Dit doe ik door intensief contact te houden met de consultants en de klant en constant op de hoogte te blijven van de vorderingen van het project en hierop te evalueren met het team. Jasmine is hierbij mijn aanspreekpunt.

Jasmine: Als teamleider fungeer ik als het aanspreekpunt voor de klant, in dit geval MVO Nederland, en voor Kim. Binnen mijn team zorg ik ervoor dat de vergaderingen worden gepland, de taken worden verdeeld en probeer ik het overzicht te bewaren. Bovendien heb ik wekelijks contact met Kim om de voortgang te bespreken.

Wat zijn de belangrijkste lessen die jullie tot nu toe uit dit project hebben weten te halen?
Jasmine: We zijn pas net begonnen met het project, maar de belangrijkste les die wij er tot nu toe uit hebben gehaald is dat het belangrijk is om je eerst te verdiepen in het onderwerp. Het hele team wist eerst niets over papierpulp, maar nu kunnen we precies vertellen uit welke bestanddelen papier bestaat en wat je daar allemaal mee kan. Vervolgens is het belangrijk het probleem duidelijk te definiëren en te kaderen, maar terwijl we dit doen zijn we ook al bezig met onderzoek naar bedrijven en het creëren van online content. Deze taken lopen parallel aan elkaar zodat we snel, efficiënt en flexibel te werk kunnen.

Hoe ervaren jullie de ‘fit’ tussen de ambities van SOLVE en de doelstellingen van MVO Nederland (o.a. maatschappelijk verantwoord ondernemen, verduurzaming van ondernemingen)?
Kim: Zoals jullie waarschijnlijk weten staat MVO voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, probeert bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging te maken tussen de verschillende maatschappelijke en economische effecten hiervan wat zal resulteren in maatschappelijke welvaart op de lange termijn. SOLVE doet projecten voor non-profit organisaties en Social Enterprises. Belangrijk hierbij is dat wij alleen projecten doen voor ondernemingen die maatschappelijk verantwoord ondernemen of hierbij geholpen willen worden. MVO Nederland en SOLVE werken dus beide alleen samen met ondernemingen die de maatschappij hoog in het vaandel hebben staan.

SOLVE Consulting MVO Nederland team

Als beginnend consultant is het natuurlijk niet altijd mogelijk om direct alle vaardigheden in huis te hebben voor het succesvol afronden van een project. Hoe zorgt SOLVE ervoor dat jullie aan de wensen van MVO Nederland kunnen voldoen?
Kim: Al onze consultants hebben een academische achtergrond en we proberen er altijd voor te zorgen dat er in ieder team in ieder geval één consultant zit die al eerder een project heeft afgerond. Ook krijgen de consultants trainingen van onze partners om hun kennis en kunnen rondom consultancy te verbeteren. Daarnaast zijn de Project Managers van de verschillende besturen er om de voortgang en de kwaliteit van de projecten te waarborgen en kunnen de consultants vragen neerleggen bij een Raad van Advies lid die op hun project is gezet. De Raad van Advies leden zijn professoren aan een universiteit die zelf praktijkervaring hebben in de consultancy. Zij worden op basis van hun expertise op een bepaald project gezet, waarbij zij tevens zorgen voor de waarborging van de kwaliteit.

SOLVE gaat de komende tijd in meerdere projecten samenwerken met MVO Nederland. Welke projecten staan er nog meer op het programma?
Kim: Dat is ook voor ons nog een verassing. De toekomstige projecten hangen volledig af van de uitdagingen die vanuit het bedrijfsleven bij MVO Nederland binnen gaan komen.