Stef Hendriks en Zain Alam over het YP Programma van Solid

02 december 2016 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Meer nieuws over

Ieder jaar stoomt Solid Professionals via zijn talentenprogramma tussen de vijf en tien young professionals klaar voor het grote werk. Om meer te weten te komen over wat het Young Professional programma van Solid inhoudt, wat het bureau de deelnemers voorschotelt en wat ze er zoal aan overhouden, ging Consultancy.nl in gesprek met Stef Hendriks en Zain Alam, twee deelnemers van de 2016 klas van het programma. 

Kunnen jullie wat meer over jezelf vertellen?
Hendriks: Ik ben Stef Hendriks, 24 jaar en woon in Amsterdam. Ik heb een bachelor en een master Econometrics met een specialisatie in wiskundige econometrie. Ik mijn vrije tijd sport ik veel en lees ik veel. In mijn werk probeer ik zo veel en zo snel mogelijk te leren. Ik houd van een uitdaging en ik ben vooral geïnteresseerd in het versnellen van processen en het werken met wiskundige modellen.

Alam: Ik ben Zain Alam, 26 jaar en woonachtig in Amsterdam. In januari 2016 ben ik begonnen als Young Financial in het reporting en consolidation team binnen ABN AMRO Clearing Bank. Samen met mijn team ben ik verantwoordelijk voor de maand- en kwartaalafsluiting, interim rapportages, het jaarverslag en global alignment van de finance afdelingen in het buitenland. Ik heb mijn MSc Finance behaald aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en ben momenteel ook bezig met de Certified Management Accountant traject, een post graduate opleiding aan de VU, gefaciliteerd vanuit Solid Professionals. Ik heb een passie voor cijfers en hou mijzelf graag bezig met het analyseren en interpreteren van cijfers. In mijn vrije tijd ben ik regelmatig te vinden in de sportschool. Ik ben gek op reizen en zal nooit nee zeggen tegen een roadtrip. 

Waarom hebben jullie gekozen voor een carrière in de adviesbranche? En hoe zijn jullie uitgekomen bij het Young Professional programma van Solid Professionals?
Hendriks: Ik ben de vacature van Solid tegengekomen op careers4quants.com. De adviesbranche trok me voornamelijk aan om zijn veelzijdigheid. Ik kwam net van de universiteit en had niet de directe kennis van de financiële dienstverlening. Mij leek de adviesbranche de ideale mogelijkheid om de veelzijdigheid van de financiële wereld te ontdekken. 

Zain Alam

Alam: De voornaamste reden is de diversiteit in werkzaamheden – geen dag is hetzelfde en nieuwe uitdagingen houden je constant alert en scherp. Ik ben Solid Professionals tegengekomen op een jobboard en na een aantal gesprekken is een match gevonden tussen mijn wensen en het aanbod vanuit Solid Professionals. Een fulltime positie bij ABN-AMRO Clearing gecomplementeerd door het Young Professionals Programma sloot goed aan op mijn wensen om een uitdaging te vinden op het gebied van Finance bij een financiele instelling en de mogelijkheid om mij verder te ontwikkelen. 

Stef, je bent nu bijna een jaar in dienst bij Solid. Kan je ons vertellen hoe je eerste twaalf maanden verlopen zijn?
Hendriks: In mijn eerste week heb ik op kantoor gezeten bij Solid, voornamelijk om te leren voor inleiding bankbedrijf. Na deze week ben ik bij Rabobank begonnen. In deze periode was ik voornamelijk bij Rabobank op kantoor. Bij Solid hadden we maandelijks een cursusavond en ook kwam er maandelijks iemand van Solid naar Rabobank toe om te evalueren. Voornamelijk deze evaluaties vond ik erg fijn, doordat je door deze gesprekken meer gaat nadenken hoe je bepaalde situaties anders had kunnen aanpakken of dat je deze situaties juist goed hebt ingeschat.

Zain, een van de belangrijkste doelen van het Young Professional programma is om talent vers van de schoolbanken aan te nemen en hen van de vaardigheden te voorzien die nodig zijn om waarde toe te voegen aan het bedrijfsleven. Hoe ziet het training curriculum van het programma eruit? En welke vaardigheden heb jij daarin tot nu toe opgedaan?
Alam: Het training curriculum van het programma is erg divers. Middels trainingsavonden en opdrachten wordt er aandacht besteed aan ‘soft skills’ en de nodige kennis van relevante theorie. De trainingsavonden dienen als kern van het programma. Daarnaast worden ook specifieke cursussen en trainingen aangeboden zoals Excel VBA, of de IFRS training, om verdere specialisatie te bevorderen. Je bent vrij om (deels) zelf invulling te geven aan het programma en het maximale eruit te halen. 

Nu het einde van mijn Young Professional Programma in zicht is, kan ik terugblikken en concluderen dat mijn presentatie vaardigheden zijn verbeterd en mijn VBA-kennis dusdanig verbeterd is dat ik het in mijn dagelijkse werkzaamheden kan toepassen. 

Jullie zijn beide momenteel werkzaam voor een klant in de financiële dienstverlening, een omgeving die erom bekend staat relatief complex in elkaar te zitten. Hoe helpt Solid jullie om mee te komen in alle facetten van het werk van de klant?
Alam: Vanuit Solid Professionals wordt actief begeleiding geboden bij het aanpakken van problemen waar Young Professionals tegenaan lopen. De begeleiding vindt plaats middels een maandelijks gesprek met je persoonlijke coach en talentmanager en regelmatig contact gedurende de maand per e-mail, telefoon en zelfs Whatsapp. Ook wordt de mogelijkheid geboden om opleidingen en cursussen te volgen die kunnen helpen bij het verrichten van de werkzaamheden.

Hendriks: Zoals Zain al aangeeft hebben wij een maandelijkse cursusavond, die hierop inspeelt. De cursussen verschilden van het herkennen van teamrollen tot een inleiding in Risk Management. Uiteindelijk denk ik dat je de inhoudelijke kant van het werk voornamelijk bij de klant leert.

Stef Hendriks

De populariteit van Young Professional programma’s neemt in rap tempo toe, en dus krijgen studenten ook steeds meer keuze in het landschap. Wat zijn in jullie ogen de top drie redenen waarom studenten moeten kiezen voor het programma van Solid?
Alam: Om het kort en krachtig te houden en om alle toekomstige Young Professionals van Solid Professionals te overtuigen van het programma volgt mijn top drie: 

  1. Een breed ingevuld en uitgewerkt programma met voldoende ondersteuning van je coach, een ideale brug van theorie naar praktijk en van de universiteit naar je eerste baan.
  2. De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en zelf invulling te geven aan je programma middels additionele opleidingen en cursussen. Je kunt maximaal profiteren van een ideale start, jij bepaalt wat je eruit haalt.
  3. Veel activiteiten om je netwerk verder uit te breiden en naast het werk ook je sociale vaardigheden en vitaliteit te verbeteren. Je kunt denken aan bootcamps, BBQ’s en borrels!

Hendriks: Mijn top drie luidt:

  1. Iedereen bij Solid staat altijd voor je klaar.
  2. Interactieve cursusavonden.
  3. Je kan zelf beslissen in welk aspect je je gaat ontwikkelen, doordat je je eigen keuze kan maken in externe cursussen. Uiteraard helpt Solid je mee om een goede keuze voor jezelf te maken. 

Na afloop van het Young Professional programma kiezen deelnemers er vaak voor om in dienst te treden bij een van Solid’s klanten, door te stromen naar Solid’s eigen adviestak (Solid Advisory) of een ander pad te volgen. Hoe zien jullie je eigen carrièrepad voor je?
Hendriks: Rabobank wilde mij al vrij snel overnemen. Ik ben nu sinds oktober in dienst van de Rabobank. Uiteindelijk wil ik doorgroeien in het Risk-Management.

Alam: Bij aanvang van het Young Professionals Programma werd er besloten dat ik na het afronden van mijn programma in dienst zou treden bij ABN-AMRO Clearing. Dit heeft natuurlijk zijn nadelen zoals minder variatie, geen persoonlijke begeleiding of persoonlijk opleidingsprogramma. Maar er zijn natuurlijk ook voordelen om rechtstreeks in dienst te treden, zoals meer stabiliteit en de mogelijkheid om meer diepgang te verkrijgen in je werkzaamheden en vakgebied. Op dit moment beschouw ik dit als de juiste keuze voor mijn carrière.

Tot slot, waar staan Stef Hendriks en Zain Alam over vijf jaar?
Hendriks: Over 5 jaar hoop ik op een financiële Risk Management afdeling te werken. Ik heb mij dan verder ontwikkeld in het opstellen van wiskundige risico modellen. Verder heb ik over 5 jaar een beter beeld over mijn carrièrepad en ik heb plezier in het werk wat ik doe.

Alam: Over vijf jaar ben ik werkzaam als Controller bij een bank en wil ik graag fungeren als een business partner richting het senior management, waarde toevoegen door cijfers te vertalen naar concrete strategie en expert zijn op het gebied van financiële verslaggeving. Ook ben ik van plan om een RC opleiding te volgen, zodat ik mij verder kan ontwikkelen en specialiseren.