Martina Gasteovska over haar eerste jaar bij Solid Professionals

23 november 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Martina Gasteovska, Consultant Finance & Risk bij Solid Professionals, is begin deze maand met een nieuwe opdracht gestart. In de rol als PMO’er bij ING, binnen de afdeling Bank Treasury and Financial Markets, gaat Gasteovska projectmanagement ondersteuning leveren aan verschillende verandertrajecten die momenteel binnen de bank lopen. “Ik kijk er naar uit om positieve veranderingen teweeg te brengen!”

Iets meer dan een jaar geleden sloot Martina Gasteovska zich aan bij Solid Professionals. Zij koos voor Solid Professionals omdat de werkzaamheden van het bureau precies aansloten op haar ambities, vertelt zij. Voordat ze zich bij Solid aansloot, was Gasteovska werkzaam bij ABN Amro binnen het Economic Capital project van Finance, Private Banking International, dat erop gericht was om het begrip Economic Capital bankbreed uit te dragen en de berekeningen transparanter te maken voor verschillende afdelingen. Tijdens haar studie Finance aan de Vrije Universiteit Amsterdam liep zij stage bij een klein consultancy kantoor, waar zij een kader heeft opgezet voor een efficiënte en juiste inrichting van de financiële functie binnen Nederlandse woningcorporaties.

Vanuit haar eerdere ervaring wist Gasteovska dat zij ervan houdt om mentaal te sparren met verschillende afdelingen om zo nieuwe kansen te ontdekken. Omgaan met weerstand voor verandering ziet zij als een leuke uitdaging en daarnaast hecht zij waarde aan autonomie en out-of-the-box denken. Met onder meer deze zaken in ogen, vroeg Consultancy.nl zich af of Solid Professionals haar de afgelopen 12 maanden heeft kunnen bieden waar ze naar op zoek was en besloot met haar in gesprek te gaan.

“Solid Professionals biedt mij een snelgroeiende en energieke omgeving”, vertelt Gasteovska enthousiast. Ze merkt onder meer dat ondernemerschap gewaardeerd wordt binnen de adviestak van het bureau en dat de vrijheid om ‘anders te denken’ hoog in het vaandel staat. “Binnen Solid Professionals | Advisory kan ik mijn creativiteit en kritische blik op de zaken goed kwijt”, vervolgt zij. “Anderzijds kan ik bij de opdrachtgevers mijn talenten inzetten op het gebied van mensen verbinden en daardoor niet gerelateerde ideeën bij elkaar brengen.” 

De young professional heeft er inmiddels twee grote opdrachten opzitten. In haar eerste rol bij Rabobank was zij werkzaam binnen het project LICWID. Gasteovska vertelt: “Het doel van het project was om ervoor te zorgen dat de afdeling Financial Reporting in staat werd gesteld om op het laagste niveau, dus op transactie niveau, data te rapporteren zodat collega’s binnen de afdeling Risk, risico rapportages kunnen opstellen voor de externe toezichthouders van de bank.” Om een liquidity coverage ratio te kunnen berekenen moest er een onderscheid worden gemaakt tussen high quality assets en low quality assets, licht ze toe, en “voor elke transactie moet dus ook de productcode worden gerapporteerd. Uitdagingen in deze rol waren omgaan met weerstand, systemen die niet meewerkten, dataplatforms die niet goed waren opgesteld, en mensen met elkaar verbinden.” 

In haar tweede opdracht werd Gasteovska ingezet als Financial Controller binnen een groter finance transformatieprogramma gericht op het stroomlijnen van financiële transacties door het consolideren van grootboeken. Sinds kort is zij begonnen aan een nieuwe opdracht. “Ik ben aan de slag gegaan als PMO FA bij ING, afdeling Bank Treasury and Financial Markets, waar ik verschillende change projecten naar mij toe heb getrokken”, vertelt ze. In deze nieuwe omgeving hoopt zij opnieuw positieve verandering teweeg te kunnen brengen. 

Waar volgens sommigen de frequente wisseling van omgeving een minpunt is van consultancywerk, ziet Gasteovska dit juist als pluspunt. Iedere paar maanden een nieuwe omgeving zorgt volgens haar juist voor afwisseling. “Wat mij het meeste aanspreekt aan consultant zijn is dat het elke keer weer een uitdaging is om je een onbekende omgeving eigen te maken om vervolgens vanuit de kennis opgedaan op de nieuwe afdeling samen met eerder verkregen ervaringen en inzichten verbeteringen door te voeren.” Zo verdiepte Gasteovska zich onlangs ook in de effecten van de financiële crisis voor de huizenmarkt. Ze ziet de afwisseling vooral als een geweldige manier om nieuwe kennis op te doen: “Bij elke nieuwe opdrachtgever vind ik het fantastisch om mijn netwerk uit te breiden en op die manier met verschillende mensen te sparren om zo mijn eigen kennis en verstand zo goed mogelijk in te zetten en écht iets bij te dragen aan de omgeving van de bank of verzekeraar”, sluit ze af.