First Consulting implementeert offline app met Mendix platform

11 november 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na toekenning van de prestigieuze prijs voor meest innovatieve Mendix oplossing tijdens de Mendix World 2016, heeft First Consulting deze maand bij dezelfde klant een mobiele Mendix applicatie gerealiseerd, waarmee volledig offline op locatie gewerkt kan worden. Het resultaat van deze nieuwe applicatie is een snellere doorstroom in het service- en reparatieproces van de klant en een hogere gebruikerstevredenheid bij de servicemonteur.

Digitalisering

De mobiele app is onderdeel van de digitaliseringsslag bij een leverancier van groeilichtinstallaties voor de agrisector. Zo ontwikkelde First Consulting eerder een innovatieve Internet-of-Things oplossing, waarbij real-time data uit sensoren op bedrijfslocaties wordt verzameld en ontsloten naar een slimme Mendix applicatie.

In navolging hiervan werd het adviesbureau gevraagd om ook een Mendix applicatie te ontwikkelen om de hieraan gekoppelde interne backoffice processen te ondersteunen. Deze backoffice applicatie bespaart tijd in het maken van rapportages, biedt flexibiliteit in het afhandelen van klantvragen en serviceverzoeken, en bevat dynamische takenoverzichten en workflow-ondersteuning voor medewerkers. Onderdeel van de backoffice applicatie is een hybride mobiele app voor de servicemonteur om op locatie de afhandeling van serviceverzoeken te registreren.

Offline

Voor de monteur is het van belang dat zijn taken ook offline beschikbaar zijn. De dekking van het 3G of 4G netwerk is niet altijd aanwezig bij de soms afgelegen tuinbouwbedrijven. Daarnaast is het bereik van WiFi onvoldoende in de soms kilometerslange kassen. Ook wordt de straling verstoord door de metalen omkasting of geabsorbeerd door de planten. Voor de ondersteuning en documentatie van de servicewerkzaamheden is het daarom noodzakelijk dat de applicatie offline beschikbaar is.

First Consulting ontwikkelt mobiele app voor servicemonteurs in agrisector

In de oude bestaande service-applicatie moest de monteur veel informatie invoeren, inclusief informatie die al bekend was in het backoffice systeem. Daardoor was het een systeem voor documentatie, maar hielp het de monteur niet in het verminderen van de administratie tijdens zijn werk. Het oude platform was daarnaast onvoldoende flexibel om dit volledig naar wens aan te passen. First Consulting heeft deze lessons learned en wensen omgezet tot een intuïtief en snelwerkende offline mobiele Mendix applicatie. In deze nieuwe offline applicatie logt de monteur alleen de noodzakelijke informatie over zijn werkzaamheden in een paar klikken. Op basis daarvan geeft het systeem advies over de wijze van afronding van de taak. De monteurs geven aan dat het prettig en intuïtief werkt: “Het systeem is snel en je bent bijna geen tijd kwijt aan de invoer”.

Wanneer het mobiele device van de monteur connectie met internet maakt, heeft de monteur de mogelijkheid om de informatie – bijvoorbeeld over verbruikte materialen en geleverde diensten – te synchroniseren. Daarbij verdwijnen de voltooide taken uit zijn overzicht en worden nieuwe taken, die voor hem zijn klaargezet, direct gedownload en verschijnen in de applicatie.

Samenwerking met Mendix

Voor de ontwikkeling van de applicatie hebben First Consulting en Mendix nauw met elkaar samengewerkt. Hierdoor kreeg Mendix beter inzicht in de offline wensen van een eindgebruiker voor de doorontwikkeling van het platform. Daarnaast zorgde de samenwerking voor een verbeterde prioritering van de te ontwikkelen offline functionaliteiten en kon First Consulting de ontwikkeling en in productie nemen van de offline applicatie bespoedigen. 

Deze case is een goed voorbeeld van projecten die First Consulting uitvoert op het snijvlak van Business Process en Business Technology.