Centric app 'Hier wil ik wonen' geeft inzicht in open data van overheid

24 augustus 2016 Consultancy.nl

Via de ‘Hier wil ik wonen’-app van Centric kunnen consumenten open data van Rijkswaterstaat, KNMI en het CBS raadplegen om te checken of een koop- of huurwoning in een voor hen geschikte leefomgeving staat. De app, die eind 2015 de Open Data Battle van Rijkswaterstaat en KNMI won, is nu beschikbaar in de Google Play Store. 

Rijkswaterstaat (RWS), het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en partijen zoals het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) verzamelen iedere seconde van iedere dag data. Deze gegevens worden voor een groot deel openbaar toegankelijk gemaakt en kunnen door iedereen geraadpleegd en gebruikt worden. “In de praktijk blijkt echter dat het gebruik van open data nog wat achterblijft”, vertelt Eric van der Ster, specialistisch adviseur beleidsadvisering & strategische IV-besturing bij Rijkswaterstaat. “De reden hiervoor is dat niet iedereen weet dat veel gegevens openbaar zijn.” 

Om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid informatie die online beschikbaar is, riepen RWS en KNMI vorig jaar een app-ontwikkelwedstrijd in het leven – de Open Data Battle. Aan deze wedstrijd deden elf teams van verschillende organisaties mee, elk met het doel een innovatieve en creatieve app te ontwikkelen, op basis van de open data met zoveel mogelijk maatschappelijke meerwaarde. De open data beslaat onder meer gegevens over wegen, water en weer.

Hier wil ik wonen

Na de finale van de wedstrijd op 9 december 2015 werd de ‘Hier wil ik wonen’-app van ICT-dienstverlener Centric door de jury uitgeroepen tot winnaar. De app stelt woningzoekenden in staat om de leefomgeving van hun potentiële nieuwe woning te vergelijken met hun huidige leefomgeving. Zo geeft de app inzicht in de veiligheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid van een potentiële woonplaats, door middel van een score die gebaseerd is op open data van Rijkswaterstaat, KNMI, RDW en het CBS.

Van der Ster, die tevens fungeerde als jurylid, vertelt: “De app van Centric is intuïtief en sluit goed aan bij de beleidsdoelen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM). De app prikkelt gebruikers namelijk om zich meer van hun leefomgeving bewust te zijn; om verder te kijken dan naar de gebruikelijke aspecten van een huis. Zo kun je met de app heel makkelijk nagaan hoe het is gesteld met bijvoorbeeld de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid in de buurt.”

Op die manier kunnen woningzoekenden beter beslissen of een bepaalde leefomgeving geschikt voor hen is of niet. De jury prees de app daarnaast voor zijn duidelijkheid en toegankelijkheid. Volgens hen is direct duidelijk wat de app kan en hoe deze werkt. “Een groot pluspunt is dat de open data persoonlijk relevant worden gemaakt. Omdat de app af is en goed werkt, is deze in principe – na wat finetuning – helemaal klaar voor gebruik. Een terechte winnaar dus!”

Na de afgelopen maanden de app te hebben doorontwikkeld, is deze inmiddels beschikbaar gemaakt in de Google Play Store. App-gebruikers kunnen in de definitieve versie ook aangeven welke factoren zij belangrijk of minder belangrijk vinden voor hun toekomstige leefomgeving, om zo tot een nog verder gepersonaliseerde score te komen.