Nieuwe methode maakt energieverbruik van software inzichtelijk

08 september 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een groep van adviseurs en wetenschappers, onder leiding van Centric consultant Erik Jagroep, heeft een nieuwe methode ontwikkeld die het energieverbruik van software inzichtelijk maakt. De methodiek is afgelopen maandag gepresenteerd in het vakblad Computing. 

De ICT-industrie is volgens recente data verantwoordelijk voor minstens één-tiende van het totale energieverbruik op aarde. Naast de hardware zelf is het energieverbruik deels toe te schrijven aan de software die erop draait. Over het energieverbruik van hardware is al relatief veel bekend, de impact van software kon tot op heden niet precies worden vastgesteld.

Daar komt nu verandering in. Onderzoeker Erik Jagroep, consultant bij Centric en promovendus aan de Universiteit Utrecht, heeft met collega’s een nieuwe methodiek ontwikkeld die het energieverbruik van software meetbaar maakt en de middelen biedt om op detailniveau analyses uit te voeren. Met de aanpak kunnen softwaremakers tijdens de ontwerpfase van hun software op zoek gaan naar de juiste balans tussen energieverbruik en bijvoorbeeld performance.

Nieuwe methode maakt energieverbruik van software inzichtelijk

“De methodiek geeft inzicht op het niveau van de architectuur en softwarecode, waardoor softwareproducenten het energieverbruik kunnen optimaliseren waar de impact het grootst is”, aldus Jagroep, die sinds 2011 in dienst is bij het ICT-adviesbureau. 

Door huidige architecturen tegen het licht te houden is tevens het energieverbruik van bestaande software te verminderen. “Onlangs leidde een succesvolle case study bij Centric dankzij een aanpassing in de architectuur tot een energiebesparing van liefst 67%. Met energieverbruik als meetbare eigenschap kan de duurzaamheid van software worden gekwantificeerd en vergeleken met andere kwaliteitsaspecten”, voegt Jagroep toe. 

Sjaak Brinkkemper, professor aan de Universiteit Utrecht en begeleider van het onderzoek, zegt: “Ik verwacht dat het een artikel met impact wordt en dus veel geciteerd gaat worden. Veel dank ook voor de ondersteuning van Centric. Langzamerhand profileert Centric zich met dit onderzoek als de nationale deskundige op dit gebied.”