Countus Groep verbetert winstgevendheid met lagere omzet

04 augustus 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Countus kijkt terug op een gemengd financieel jaar. De omzet is met ongeveer €2,5 miljoen gedaald, de winstgevendheid is echter gestegen – de nettowinst is met €1,6 miljoen toegenomen, onder meer dankzij een ruim 3% hogere omzet per FTE. 

Met 550 medewerkers is Countus Groep een van de grotere zakelijke dienstverleners van ons land. Het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Zwolle en richt zich met name op ondernemers en het MKB segment in Noord-, Oost- en Midden-Nederland, waarbij de focus ligt op de agro- en agri-sector, het MKB en de zorg. 

In het boekjaar 2014/15 boekte Countus een omzet van €47,4 miljoen, circa €2,3 miljoen meer dan het jaar ervoor. Tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers in juli vorig jaar gaf Bob Seemann, directievoorzitter van de Countus Groep, aan dat het bedrijf de aankomende 12 maanden meer zou gaan focussen op rendement, en uit de resultaten van boekjaar 2015/16 is dit duidelijk te zien. Ondanks een omzetdaling naar bijna €45 miljoen kwam de nettowinst €1,6 miljoen hoger uit. “Een mooi resultaat. Een direct gevolg van efficiënter werken – in 2015 zijn zelfsturende teams ingevoerd en belangrijke ondersteunende ICT-systemen vernieuwd. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de organisatie weer slagvaardig en winstgevend is.” De adviestak van Countus boekte de meeste groei.Countus Groep verbetert winstgevendheid met lagere omzetCountus heeft vandaag de dag 20 kantoren* verspreid door het land. Terwijl veel branchegenoten bezig zijn met het consolideren van hun kantorennetwerk, vaak in het kader van bezuinigingsmaatregelen, laat Seemann weten dat Countus juist veel waarde hecht aan een aanwezigheid dichtbij de klant. “Dit betekent dat we veel kleine teams hebben gevormd die in de regio werkzaam zijn. Dichtbij de klant, maar wel met hoogwaardige expertise op alle deelterreinen van de bedrijfsvoering van zijn onderneming.”

Bredere ontwikkelingen in de markt
De rendementsverbetering van Countus is in lijn met bredere ontwikkelingen in de accountancymarkt. Bureaus zien de markt aantrekken, en hebben de afgelopen jaren / maanden allerlei maatregelen genomen om de efficiency van hun bedrijfsvoering op te schroeven. Zo boekte Baker Tilly Berk eerder dit jaar +4% meer omzet (gestegen naar €85 miljoen) en realiseerde Alfa een hogere winst met een gelijk gebleven omzet. EY Nederland zag afgelopen boekjaar zowel de omzet als winst toenemen (+5% naar €710 miljoen en €9 miljoen respectievelijk). 

* Countus heeft kantoren in Almelo, Almere, Apeldoorn, Assen, Doetinchem, Dronten, Eibergen, Emmeloord, Emmen, Enschede, Hardenberg, Joure, Markelo, Mill, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijk, Zeewolde en Zwolle.