PhiDelphi adviseert Gerritsen Industrie bij Meuwissen Bouwprodukten deal

29 juli 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Begin dit jaar nam het Haarlemse bedrijf Gerritsen Industrie branchegenoot Meuwissen Bouwprodukten over van het Finse Walki Oy. Hiermee is Meuwissen Bouwprodukten weer volledig in Nederlandse handen. Koper Gerritsen Industrie werd tijdens de deal bijgestaan door adviseurs van PhiDelphi Corporate Finance.

Gerritsen Industrie is een producent en toeleverancier voor met name de bouwsector. Het bedrijf levert onder meer vochtregulerende membranen en technische folies aan grote en kleine spelers in de branche.

Het industriële bedrijf heeft recent groeiambities uitgestippeld voor de komende jaren. “Gerritsen zet in op groei, zowel autonoom als door acquisitie”, aldus Jaap Jan Gerritsen, algemeen directeur van Gerritsen Industrie. In lijn met deze strategie werd afgelopen jaar Anda Kunststeen uit IJsselstein ingelijfd, een producent van composiet-steen producten (bijvoorbeeld dorpels, waterslagen, dagkanten en muurafdekkers) voor de bouw. 

Ook op het gebied van vochtregulerende membranen en flexibele isolatie liggen volgens het bedrijf “stevige groeikansen” in het voorschiet, voor zowel nieuwbouw als renovatie. Gerritsen licht toe: “De techniek van luchtdicht bouwen is van groot belang voor een duurzame buitenschil van het gebouw. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland loopt men qua detaillering van de luchtdichte lagen voor op Nederland. Een verkeerde detaillering in een dampregulerende laag zorgt al snel voor ernstige bouwfouten waarbij condens en schimmelvorming vaak pas na jaren zichtbaar wordt. De bouw is dus gebaat bij prompte technische ondersteuning en training.”

Meuwissen Bouwprodukten

Tegen deze achtergrond werden begin dit jaar alle aandelen in Meuwissen Bouwprodukten overgenomen van Walki Oy, een van oorsprong Fins bedrijf met circa 900 werknemers (omzet van €300 miljoen). Meuwissen Bouwprodukten is een specialistische distributeur van technische vochtregulerende membranen voor de bouw. Het bedrijf heeft drie eigen merken – Miofol, Alkreflex en Polytex – en fungeert als de exclusieve vertegenwoordiger van Dupont voor het product Tyvek.

Door de transactie komt Meuwissen Bouwprodukten na een periode van vijf jaar weer terug in handen van Gerritsen Industrie – de business unit werd in 2011 verkocht aan de Finnen. “We hebben Meuwissen Bouwprodukten teruggekocht van Walki vanwege haar sterke merk en uitstekende positie in de Nederlandse bouwsector. Er zit veel potentie in de onderneming, maar deze potentie kwam binnen Walki onvoldoende tot uiting,” zegt Gerritsen.

De algemeen directeur werd tijdens het overnametraject bijgestaan door financiële adviseurs van PhiDelphi Corporate Finance, een M&A bureau uit Hilversum. Gerritsen: “Na de succesvolle verkoop van Meuwissen Industrie en Meuwissen Bouwprodukten door PhiDelphi in 2011, hebben we er geen moment aan getwijfeld om PhiDelphi ook voor dit traject in te schakelen.”

Onderdeel van de transactie is een exclusieve samenwerking met vorig eigenaar Walki. Meuwissen Bouwprodukten, eigenaar van alle intellectueel eigendom rond technische bouwmembranen, blijft hiermee als verlengstuk van het productieapparaat van Walki functioneren.

* Anda Kunststeen werd in 1996 opgericht door Daniel Van Oudgaarden. Doordat hij vorig jaar de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt besloot hij om zijn onderneming te verkopen aan Gerritsen Industrie.