Arcadis wint BVP tender voor ontwerp landzijde infra van nieuwe pier Schiphol

08 juli 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Schiphol is aan het vernieuwen en zal tussen nu en 2019 een nieuwe pier en terminal gaan bouwen om zijn capaciteit te vergroten. Via een Best Value Procurement aanbesteding is Arcadis geselecteerd als definitief ontwerper voor de infrastructuur aan de landzijde van de nieuwe pier. De luchthaven werd bij de aanbesteding ondersteund door Best Value Group. 

De afgelopen twintig jaar is het aantal passagiers dat via Schiphol reist gestegen van 31 miljoen in 1997 naar ruim 58 miljoen in 2015. Naast verschillende uitbreidingen door de jaren heen heeft de luchthaven de komende jaren nog verdere uitbreiding nodig om het groeiende aantal passagiers aan te kunnen. Ter illustratie, alleen al tussen 2014 en 2015 is het aantal passagiers gegroeid met ruim 3 miljoen. Het is al weer ruim tien jaar geleden dat Schiphol voor het laatst een nieuwe pier opende. De H-pier werd geopend in 2005 en is bedoeld voor de toen opkomende prijsvechters, zoals onder meer goedkope luchtvaartmaatschappijen EasyJet en Jet2.

Arcadis wint BVP tender voor ontwerp nieuwe pier Schiphol

Schiphol behoort internationaal tot, en concurreert met de top 20 drukste vliegvelden ter wereld. Omdat Schiphol de komende jaren zijn capaciteit wil uitbreiden naar 70 tot 80 miljoen passagiers per jaar, heeft de luchthaven het plan opgevat om een nieuwe pier en terminal te bouwen aan de zuidkant van de luchthaven, direct naast de verkeerstoren. Op 15 maart 2016 werd akkoord gegeven door de aandeelhouders, waarna is gestart met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de uitbreiding.

Tegelijkertijd werd er een aanbesteding uitgeschreven voor het ontwerp van de terminals, pier en de infrastructuur daaromheen. Bij de aanbesteding werd gekozen voor een Europese tender via Best Value Procurement, een benadering van inkoop waarbij wordt ingekocht op prestaties en opdrachtnemers de ruimte krijgen om hun expertise te tonen. Schiphol werd bij het Best Value aanbestedingtraject ondersteund door Best Value Group, een in 2015 opgericht consultancybureau dat zich specialiseert in Best Value aanbestedingsprocessen.  

Uit het aanbestedingsproces is Arcadis als beste uit de bus gekomen. Het ontwerp- en consultancybedrijf heeft onlangs de contracten getekend voor het ‘definitief ontwerp aanpassing landzijdige infrastructuur’. Dit houdt in dat het bureau verantwoordelijk is voor het opleveren van het definitieve ontwerp van de ontsluitingswegen rondom de nieuwe pier, de in- en uitstaplocaties, de buitenruimte, voet- en fietspaden en voor het verplaatsen van kabels en leidingen. Ook moeten voor de bouw van de pier en terminal aanzienlijke veranderingen worden aangebracht aan de OV-verbindingen, toegangswegen en moet de parkeercapaciteit worden vergroot.