De 20 belangrijkste en drukste vliegvelden ter wereld

12 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Schiphol staat wereldwijd op de veertiende plek in de lijst met drukste vliegvelden ter wereld. Ruim 58 miljoen passagiers reisden in 2015 van, naar of via Schiphol, zo’n 3,3 miljoen meer dan in 2014. Hartsfield-Jackson Atlanta blijft het drukste vliegveld, en brak in 2015 voor het eerst door de magische grens van 100 miljoen passagiers.

De internationale luchtvaart groeit. Vorig jaar bleek uit onderzoek van Cavok, de luchtvaartconsulting-dochter van Oliver Wyman, dat in de komende tien jaar het aantal vliegtuigen wereldwijd met gemiddeld 3,7% per jaar zal stijgen. Met de uitbreiding van hun vloot spelen luchtvaartmaatschappijen in op de groeiende behoefte van mensen uit de hele wereld om internationaal te reizen. Uit nieuwe cijfers van de Airports Council International (ACI) blijkt dat alleen al de top 20 drukste vliegvelden ter wereld in 2015 ruim 1,34 miljard passagiers hebben vervoerd – een stijging van ruim 5% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Met afstand het drukste vliegveld ter wereld is Hartsfield-Jackson Atlanta in de Verenigde Staten. In 2015 is de luchthaven voor het eerst door de magische grens van 100 miljoen passagiers gebroken, met een eindtotaal van bijna 101,5 miljoen. In 2014 waren dat er nog ruim 5 miljoen minder. Het vliegveld is een belangrijke overstapplek voor veel vluchten vanwege zijn centrale ligging – volgens ACI woont 80% van de Amerikaanse bevolking binnen twee uur vliegen vanaf Hartsfield. Op de tweede plek volgt vliegveld Beijing Capital in China met net minder dan 90 miljoen passagiers, en de derde plek is voor Dubai met ongeveer 78 miljoen. Ten opzichte van 2014, toen Dubai International Airport nog op de zesde plek stond, is dat een groei van ruim 7,5 miljoen passagiers, wat neerkomt op een toename van ruim 10%.

De top vijf wordt gesloten door O’Hare, het vliegveld bij Chicago, en Tokyo Haneda in Japan. Op de zesde plek volgt London Heathrow als eerste Europese vliegveld met net iets minder dan 75 miljoen passagiers. Heathrow stond in 2014 nog op de derde plek, maar is inmiddels voorbijgestreefd door Dubai, Haneda en O’Hare. Het enige andere Europese vliegveld in de top 10 is Paris-Charles de Gaulle (#9) met 65,8 miljoen passagiers.

In de top 20 staan nog drie andere Europese vliegvelden. Met zo’n 61,3 miljoen passagiers staat Istanbul Atatürk op de 11e plek, gevolgd door Frankfurt met 61 miljoen passagiers. Atatürk stond in 2014 nog lager dan Frankfurt, maar groeit veel sneller dan zijn Duitse concurrent met 8% tegenover minder dan 2,5% groei. Op #13 volgt het snelst groeiende vliegveld van 2015, Shanghai Pudong. Ten opzichte van 2014 heeft het Chinese vliegveld bijna 8,5 miljoen passagiers meer mogen verwelkomen – een stijging van ruim 16%. Schiphol volgt met ruim 58 miljoen passagiers op de veertiende plek. Ter vergelijking: vijftien jaar geleden trok Schiphol nog minder dan 40 miljoen bezoekers.

Naast Dubai en Shanghai Pudong is er nog een ander vliegveld in de lijst dat in 2015 dubbelcijferige groei zag in het aantal passagiers. Savarnabhumi in Thailand sluit de top 20 met een passagiersaantal van bijna 53 miljoen – een stijging van bijna 14% ten opzichte van de 46 miljoen in 2014.