Agile manier van werken zorgt voor lol en lef op de werkvloer

28 juni 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Het Agile Manifesto, in 2001 opgesteld door softewareontwikkelaars die genoeg hadden van trage projectmanagementmodellen, vormt sinds die eerste begindagen de blauwdruk van het Agile gedachtengoed. Werd Agile in eerste instantie vooral toegepast op (software)projecten, inmiddels hebben ook grote bedrijven de methode omarmd om bijvoorbeeld veranderprogramma’s succesvol te laten verlopen. Eelco Rustenburg, partner bij BlinkLane Consulting, vertelt over de laatste ontwikkelingen in Agile en legt uit wat het Scaled Agile framework voor organisaties kan betekenen. 

“Waar Scrum uitermate geschikt is om cyclisch veranderingen en verbeteringen in te voeren is Scaled Agile framework, of SAFe, de overtreffende trap daarvan”, vertelt Rustenburg. “SAFe is hét instrument waarmee organisaties een succesvolle Agile transformatie van de bedrijfsvoering kunnen bewerkstelligen. Ik omschrijf het wel eens als Scrum on stereoids. De scope is groter, de teams zijn groter en de cycli nemen meer tijd in beslag. Maar het doel en de intentie zijn hetzelfde, de basis is en blijft Scrum. Dit zorgt voor stabiliteit en productiviteit.”

Lol en lef
Kenmerkend aan Agile is het ‘spelen’. Rustenburg: “Vreemd eigenlijk, we leren op school spelenderwijs. Maar zodra we op de werkvloer komen kan dat niet meer, dan moet het ineens serieus. Terwijl juist het spelen er voor zorgt dat teams meer durven en bereiken. Het werken met Scrum de planning, gevolgd door een sprint die wordt afgerond met een demo zorgt er voor dat teams zichzelf tot hotspot om kunnen vormen. Ze krijgen de ruimte snel te reageren op aanpassingen waardoor het besef ontstaat dat ze zelf hun bestemming kunnen beïnvloeden. Het gevoel van ‘we gaan het doen!’ zorgt voor lol en lef.”

Scaled Agile framework (SAFe)

Toekomst
Agile heeft de afgelopen twee decennia een complete ommezwaai gebracht in het elan waarmee organisaties werken. Rustenburg verwacht dat de voor Agile zo kenmerkende lol en lef een steeds prominentere rol gaan spelen op de werkvloer. “Je ziet dat ook grote corporates steeds vaker Agile, en dan meer specifiek SAFe, omarmen. Wij laten ze zien dat het werkt, dat de snelheid waarmee kleine startups werken geëvenaard kan worden, of zelfs verslagen.” 

Rustenburg vervolgt: “Het gaat niet zozeer om het proces of Agile, maar om de vibe die gecreëerd wordt. De zingeving voor teams wordt relevanter. De ogen gaan stralen, spelen is écht een essentieel onderdeel van werken.”

Voor managers en IT-professionals die kennis willen maken met Agile, en het Scaled Agile framework, organiseert Gladwell Academy, de trainingsdochter van BlinkLane Consulting, van 29 augustus tot 23 september de Agile Summer Course. Rustenburg is als trainer verbonden aan Gladwell Academy en traint op 8 en 9 september professionals die zich willen bekwamen in SAFe. 

Gerelateerd: Agile, Scrum, LeSS, SAFe, Spotify of een hybride vorm?