Deloitte en Willis Towers Watson adviseren beloningscommissie Shell

30 mei 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Oliemaatschappij Shell heeft vorig jaar zo’n €150.000 uitgegeven aan twee adviesorganisaties voor eenmalige beloningsadviezen. Deloitte en Willis Towers Watson adviseerden de beloningscommissie van de oliegigant op het gebied van onder meer bestuurdersbeloningen en de impact daarvan op governance en senior management. Het is niet de eerste keer dat Shell dergelijk beloningsadvies inwint.

De beloningscommissie van Shell (‘Remuneration Committee; REMCO’) bepaalt in samenspraak met de Raad van Bestuur het beloningsbeleid voor en de individuele beloningen van de bestuursvoorzitter, CEO, Executive Directors en het senior management van de oliemaatschappij. De beloningscommissie monitort daarnaast de beloningsstructuur en de hoogte van beloningen voor alle overige senior bestuurders en doet ten aanzien daarvan aanbevelingen aan het bestuur.

Momenteel wordt de Shell remuneratiecommissie geleid door: Gerard Kleisterlee (Chairman), onder meer voormalig bestuursvoorzitter van Philips en huidige RvC voorzitter van ASML; Patricia Woertz, voormalig Executive Vice President van oliemaatschappij Chevron en voormalig President en CEO van Archer Daniels Midland; en ten slotte Gerrit Zalm, de huidige bestuursvoorzitter van ABN Amro, die tot eind 2015 binnen Shell tevens deel uitmaakte van een commissie die gaat over duurzaamheid.

Deloitte en Willis Towers Watson adviseren Shell

Uit de meest recente jaarstukken van Shell valt op te maken dat de Remuneration Committee van het olieconcern het afgelopen jaar zo’n €150.000 heeft neergeteld voor adviezen van twee adviesorganisaties. Het gaat om accountants- en adviesorganisatie Deloitte (de diensten werden geleverd door belastingexperts en HR-consultants) en Willis Towers Watson, een van de grootste HR-specialiseten ter wereld. Deloitte verdiende aan het advies £58,000 (omgerekend bijna €80.000), Willis Towers Watson bracht £50,000 (zo’n €69.000) in rekening, blijkt uit het annual report van Shell.

Het is niet de eerste keer dat de beloningscommissie van Shell de hulp inroept van externe consultants. Afgelopen jaar telde de oliereus €135.000 neer voor advies van twee consultancybureaus: wederom Willis Towers Watson (destijds nog Towers Watson*) en het Britse adviesbureau Kepler & Associates. En ook in voorgaande jaren liet de REMCO zijn beleid doorlichten door externe specialisten.

Deloitte en Willis Towers Watson zijn in de afgelopen periode door Shell overigens niet alleen voor beloningsadvies ingeschakeld, maar ook aanvullende adviesopdrachten. Zo werd Deloitte bijvoorbeeld ingeschakeld voor belastingdienstverlening en Willis Towers Watson voor het benchmarken van salarisgegevens. Over de bedragen die voor deze aanvullende opdrachten in rekening zijn gebracht is geen verdere informatie bekend.

Goede klant
Ook voor accountants is Shell een goede klant, blijkt uit een recente analyse van Consultancy.nl. Het beursgenoteerde bedrijf gaf afgelopen boekjaar €45 miljoen uit aan audit fees, waarmee het zich de ‘biggest accountancy spender’ mag noemen onder AEX bedrijven. 

* Willis Towers Watson is begin dit jaar ontstaan door de fusie tussen Towers Watson en Willis Group.