Is er ruimte in de gevestigde orde wint Ooa boekprijs 2015

20 mei 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het boek ‘Is er ruimte in de gevestigde orde?’ van Marjorieke Glaudemans is door de Ooa gekozen tot het beste boek over organisatieadvies van het jaar 2015. De jury prees het boek omdat het 'organisatiepoëzie schrijft, vragen stelt én bemoedigt'. De prijs werd uitgereikt tijdens het jaarlijks door Ooa georganiseerde Boek&Festival. 

Nederland telt anno 2016 bijna 100.000 organisatieadviesbureaus. Geregeld brengen adviseurs van deze bureaus nieuwe boeken en publicaties uit, waarmee zij bijvoorbeeld hun kennisleiderschap op een bepaald vlak laten zien. Om de beste managementboeken in het zonnetje te zetten reikt de Ooa, de Nederlandse beroepsvereniging voor organisatiekundigen en –adviseurs, ieder jaar de ‘Ooa Boek van het Jaar’-prijs uit. Voor de editie van 2015 kwamen in totaal 56 inzendingen binnen. De boeken werden stuk voor stuk onder de loep genomen door een deskundige jury, die na een shortlist van de tien beste boeken, drie kanshebbers aanwees, die in aanmerking kwamen voor de uiteindelijke titel. 

Is er ruimte in de gevestigde orde

Eerder deze week maakte de jury, tijdens het jaarlijkse Boek&Festival in het Achmea Congrescentruim in Zeist, de uiteindelijke winnaar bekend. ‘Is er ruimte in de gevestigde orde?’, een boek van auteur Marjorieke Glaudemans, werd verkozen tot Ooa Boek van het Jaar 2015. De overige twee kanshebbers waren: ‘De Corporate Tribe’, van Danielle Braun en Jitske Kramer, en ‘The Network Always Wins’, van Peter Hinssen.

De vakjury bestond deze editie uit zes organisatieadviseurs – Erna Scholtes, Martin Groenhuis, Mark van Twist , Harry ter Braak, Paul Vergeer en Marijke Spanjersberg. Over winnares Glaudemans en het boek zei de jury: “Glaudemans stelt in haar boek een fascinerende vraag, die op verrassende manieren verkend wordt. Tot beantwoorden komt het niet. Wel gunt de auteur ons voortdurend een glimp van een eventueel begin.” Juryvoorzitter Erna Scholtes voegt toe: “Het twijfelende perspectief van waaruit het geschreven is, is waardevol voor ons vak. De unieke vorm draagt bij aan de boodschap.” Scholtes besluit: “'Is er ruimte in de gevestigde orde?' kent een volstrekt unieke vorm. En dat is een compliment.”

Glaudemans zelf toonde zich zeer vereerd met de prijs, die ze uit handen van Scholtes ontving, in de vorm van een beeldje en een cheque ter waarde van €500. Glaudemans volgt Leike van Oss en Jaap van ’t Hek op, die vorig jaar de competitie wisten te winnen met hun boek ‘Onderweg’. Het is voor derde keer in vier jaar dat de winnaar van het Ooa Boek van het Jaar uit de vingers komt van uitgeverij IJzer.