Amerikanen nemen Chinese tak van Cam Bioceramics over

20 april 2016 Consultancy.nl

Cam Bioceramics, een producent van orthobiologische materialen uit Leiden, heeft haar Chinese activiteiten verkocht aan het Amerikaanse Orchid Orthopedic Solutions. Het Nederlandse bedrijf werd tijdens de transactie bijgestaan door PhiDelphi Corporate Finance.

Medisch fabrikant Cam Bioceramics specialiseert zich in de productie van orthobiologische poeders en granulaten. De materialen worden gebruikt door onder meer artsen (bijvoorbeeld voor kunstheupen en -knieën) en tandartsen (bijvoorbeeld tandimplantaten). Het bedrijf, gevestigd op het Leiden Bio Science Park, is één van de weinige partijen in Europa die in staat is om deze orthobiologische materialen op industriële schaal te produceren.

Zo’n vier jaar geleden maakte Cam Bioceramics, destijds opererend onder de naam Cam Implants, de overstap naar China, waar het groeikansen voorzag. “De activiteiten en relaties in China zijn in de afgelopen vier jaar opgebouwd”, aldus Gerard Kok, oprichter en eigenaar van Cam Bioceramics. De landenorganisatie (‘Cam China’) specialiseert zich met name in het coaten van orthopedische implantaten met poeders.

Afgelopen week maakte Kok bekend dat het de Chinese activiteiten van de hand heeft gedaan. Koper is het Amerikaanse Orchid Orthopedic Solutions, met circa 1.800 professionals en 15 productiefaciliteiten wereldwijd een van de grootste producenten in de medische industrie met een focus op het orthopedische segment. Orchid, opgericht in 1977, is sinds 2011 eigendom van de Zweedse investeringsmaatschappij Altor.

Kok werd gedurende het transactieproces bijgestaan door adviseurs van PhiDelphi Corporate Finance. Het M&A bureau uit Hilversum heeft namens de verkoper de onderhandelingen met Orchid en haar Zweedse eigenaar gevoerd. Na het bereiken van een principeakkoord, heeft PhiDelphi het boekenonderzoek en de juridische en fiscale structurering van de transactie begeleid. Hierbij zat de complexiteit onder andere in de Chinese fiscale wetgeving en het op goede wijze bij elkaar brengen van de belangen van de Amerikaanse koper, de Zweedse eigenaar van de koper en de lokale Chinese betrokkenen en autoriteiten.

Door de verkoop van haar Chinese activiteiten, kan Cam Bioceramics zich volgens de oprichter weer concentreren op haar kerntaken: de constructie, ontwikkeling en fabricage van orthobiologische composiet materialen. Onder de vlag van Orchid Orthopedic Solutions verwacht Kok dat de Chinese tak verder uitgebouwd zullen worden. “Wij zijn ervan overtuigd dat Orchid het perfecte bedrijf is om de Chinese activiteiten voort te zetten en verder te ontwikkelen.”

Christopher Norbye, Executive Vice President binnen Orchid International, zegt dat de overname het bedrijf in staat stelt om zijn Aziatische voetafdruk uit te breiden. “Hiermee tonen we onze commitment aan de Aziatische markt. De vraag van internationale en lokale klanten neemt toe, door het uitbouwen van de Chinese productiefaciliteiten verwachten we hierop in te kunnen spelen.”

Orchid is geen onbekende voor Cam Bioceramics. Het Leidse bedrijf levert al een aantal jaar coating poeders aan de productiefaciliteiten van de Amerikanen. “We blijven zowel Orchid als Cam China na de transactie voorzien van coating poeders.”

Nieuws