43% INSEAD MBA studenten kiest management consulting

05 april 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Recent onderzoek toont aan dat management consulting nog altijd de belangrijkste bestemming vormt voor afgestudeerde MBA-studenten van INSEAD, een van de belangrijkste business schools van Europa. Maar liefst 43% van de studenten uit de lichting van 2015 is na te zijn afgestudeerd aan het werk gegaan in de adviesbranche. Hoewel er doorgaans meer te verdienen valt binnen de financial services sector, geniet de management consultancybranche een goede reputatie en aantrekkingskracht bij deze professionals, die zich in hun keuze kennelijk door meer dan alleen financiële beloning laten stimuleren.

Vorig jaar studeerden 1.003 MBA-studenten af aan INSEAD, een van Europa’s meest prestigieuze business schools. Professionals met een titel behaald aan de in Parijs gevestigde universiteit zijn vaak erg gewild, en bedrijven uit uiteenlopende sectoren concurreren met elkaar voor deze talenten. Volgens de officiële cijfers die de school heeft vrijgegeven, is de management consultancybranche veruit de meest succesvolle sector in het aantrekken van de MBA’s. In 2015 koos maar liefst 43% van de afgestudeerden voor een uitdaging in de adviesbranche, 2% meer dan in 2014 en bijna 10% meer dan in 2013. Op een gedeelde tweede plaats volgen de financial services en Technologie, Media & Telecom (TMT)-sector, beiden met 15%, gevolgd door het e-commerce en internet segment, die 12% van de INSEAD-alumni van werk voorzien.

Opvallend genoeg keert slechts 69% van de studenten, die voor hun MBA-studie werkzaam waren als consultant, na te zijn afgestudeerd weer terug naar de adviesbranche. Hoewel er hierover geen cijfers bekend zijn is het vaak zo dat de nieuwe (niet-consulting) werkgevers het collegegeld en andere opleidingskosten van de consultants betalen in plaats van hun consultingwerkgever. Alleen al het collegegeld van INSEAD bedraagt tegenwoordig tussen de €65.000 en €70.000.

Verder laten de cijfers zien dat de meeste in 2015 afgestudeerde MBA’s aan het werk zijn gegaan bij McKinsey & Company. Het strategie consultancykantoor wist meer dan honderd (102) afgestudeerden aan zich te binden, dertig meer dan branchegenoot The Boston Consulting Group, en vijftig meer dan Bain & Company. De rest van de meer dan tweehonderd (205) afgestudeerde INSEAD-ers die aan het werk gingen in de adviesbranche, zijn aangenomen door bedrijven als Accenture, A.T. Kearney, Strategy&, Deloitte en L.E.K. Consulting. 

Stephane Ponce, Global Consulting Lead bij het INSEAD Career Development Centre, merkt op dat het aandeel van de Big Four in het aantrekken van INSEAD MBA’s de afgelopen jaren is gestegen. Deze trend is duidelijk versneld door de stappen die de zakelijke dienstverleners hebben genomen richting strategy consulting. “Met de overname van Booz & Company door PwC om Strategy& te vormen, de overname van Monitor door Deloitte, en Parthenon door EY, zien we dat alle traditionele accountancybureaus – inclusief KPMG – hun Advisory-praktijken flink aan het uitbouwen zijn”, aldus Ponce. 

INSEAD MBA’s voelen zich aangetrokken tot een carrière in de adviesbranche vanwege de steile leercurve, het betekenisvolle werk, de internationale werkervaring in een breed speelveld en netwerkmogelijkheden binnen de top van het internationale bedrijfsleven. Maar ook de salarissen spelen een belangrijke rol in hun keuze. Zo verdienden in 2015 afgestudeerde MBA’ers een gemiddeld startsalaris van $113.600*. Dit ligt echter nog altijd iets lager dan de salarissen die binnen de financial services sector worden verdiend, waar starters gemiddeld $114.900 per jaar ontvangen**.

Hoewel de startsalarissen van INSEAD-MBA’s relatief indrukwekkend lijken, liggen deze echter lager dan de salarissen die afgestudeerden van business universiteiten in de Verenigde Staten verdienen. MBA’s van Virginia’s Darden School, Berkeley-Haas, Wharton, Stanford en Harvard die in 2015 startten in de adviesbranche, verdienden een gemiddeld startsalaris van $140.000.

* Met daarbovenop een ‘sign on bonus’ (een bonus voor het tekenen van het contract) van $24.000 – en een gemiddelde prestatiebonus van $25.000.

** Met een sign on bonus van $31.400.